Fake news a politika klasického Řecka

Fake news a politika klasického Řecka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529252/mid_fake-news-a-politika-klasickeho-rec-6592f7fe7c2b0.jpg 5 1 1

Publikace Fake news a politika klasického Řecka nahlíží z poněkud nezvyklého úhlu pohledu na díla klasiků řecké historiografie Hérodota a Thúkýdida, ale i na další dobové texty, které komentují politické dění v athénské polis. Zabývá se zejména texty filozofů a dramaticků ů druhé poloviny 5. století př. n. l. Dílčím úkolem práce je zformulovat definici fenoménu fake news, na jejímž základě by bylo možné tento fenomén odpoutat od současnosti a ukázat, že se s ním lze setkat již v antických pramenech. Dále se práce pokouší demonstrovat konkrétní případy fake news v athénské politice a kriticky interpretovat komentáře k tomuto jevu ve vybraných dílech dramatu a filozofie. Ústředním tématem knihy je tedy příběh (a vliv) prvních zdokumentovaných potenciálních fake news v řecké demokratické společnosti 5. století př. n. l. Hlavním cílem práce je pak popsat a na příkladech vyložit princip fungování fake news jakožto velmi komplexního informačního mechanismu. První monografie Ondřeje Vinaře vychází z jeho úspěšně obhájené diplomové práce a je zároveň prací dizertační. Autor je studentem doktorského programu Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové a na Katedře filozofie a společenských věd se ve svém studiu zabývá především tématy ukotvenými v období druhé poloviny pátého století př. n. l.... celý text

Přidat komentář

M P
07.01.2024 5 z 5

O fake news a dezinformacích se dnes hodně hovoří v souvislosti s válečnými konflikty a politickými kampaněmi; kdekdo tento termín používá jako laciný způsob, jak odbýt svoje názorové oponenty. Proto vítám každý příspěvek k projasnění těchto pojmů a v této publikaci jsem našel hodnotný základ. Koho téma fake news zajímá, dostane v první kapitole ("Definice fenoménu fake news") solidní výklad, který se zakládá na širokém výčtu aktuální literatury k tématu, charakterizuje, co to FN jsou, kdo a jak je šíří a jak vlastně působí na své recipienty. I čtenáře, který se nezajímá o klasické Řecko nebo o filosofii, myslím si, tahle část knihy nezklame a může u ní se čtením přestat. Byla by to ale škoda!
I když se zdá, že jsou FN jedním z příznaků dnešní doby, která je skutečně charakteristická určitým informačním šumem, umocněným překotným vývojem technologií, autor dost přesvědčivě ukazuje, jak se FN projevovaly tam, kde se rodily "kořeny naší hodnotové situace" (s. 81) - tj. v klasickém Řecku, u slovutných historiků Hérodota a Thúkýdida. Pro mě byl tento výklad až překvapivě čtivý, protože si např. Dějiny peloponéské války, které znám velice zběžně z přednášek a seminářů 1. ročníku VŠ, nepamatuji jako něco zrovna vzrušujícího. Zde jsem ale text s radostí "zhltnul" i se všemi poznámkami pod čarou.
A případ Sókrata - ten je poutavý asi pro každého, kdo se někdy zabýval filosofií. Autor ale tuto postavu líčí plasticky, aniž by ho dogmaticky hájil nebo hanil. Rozhodně je zajímavé si znovu a za základě zevrubného rozboru projít všechny body obžaloby proti jeho osobě, která se tu spojuje s úvahou o fake news a o tom, jaký vliv na celý proces měly.
Celé to drží pohromadě a za dlouhou dobu si nevybavuji jinou knihu, která nespadá přímo do okruhu mých zájmů a kterou bych přečetl tak rychle a se zanícením.

Autorovy knížky

2023  100%Fake news a politika klasického Řecka

Kniha Fake news a politika klasického Řecka je v

Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x