Eutanázie - pro a proti

nehodnoceno
Eutanázie - pro a proti https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452646/bmid_eutanazie-pro-a-proti-rqV-452646.png 0 0 0

Otázka „eutanazie ano, či ne" prochází historií medicíny. Vede cestami práva, filozofie, náboženství, etiky, psychologie i obecného kulturního kontextu. A je zkoumána prizmatem individuálního pohledu každého z nás, v závislosti na našem jedinečném uspořádání osobnosti, životní zkušenosti, etapě života, temperamentu, našem intimním osobním příběhu a jeho propojení a vztahy s životy našich blízkých. Co je „život nehodný života", co je nesnesitelné, stejně jako míru naděje, můžeme vnímat - za svou osobu - každý jinak. Od toho se odvíjí i náš postoj k případnému řešení pro nás dále neúnosné bezvýchodnosti. Na škále počínající naprostým a zásadním zavržením eutanazie přes tiché přehlížení eutanazie pasivní až po liberální postoj, v různé podobě kodifikovaný v současné legislativě řady států. V současných průzkumech se většina občanů naší republiky přiklání k souhlasu s eutanazií. Domnívám se, že většina těch, kteří legalitu eutanazie podporují, vnímá tuto otázku především s ohledem na preferenci případné osobní volby, připuštění toho, jak by sami uvažovali. Máme právo rozhodnout o vlastním životě? Má být naše vůle k volbě ukončení vlastní cesty kontrolována, ovlivňována či omezována vůlí někoho jiného? Máme mít právo žádat o pomoc s realizací našeho rozhodnutí? Možná poněkud opomíjenější je ovšem druhá strana dilematu. Kdo má být oním pomyslným průvodcem odcházejícího? Jak se s takovou rolí vyrovnat? Jak ji pojmenovat? Jak sladit právo mé volby cesty a kontroverzní roli zmíněného „průvodce" s obecně pozitivními závazky medicíny? Věřím, že tato kniha nám v hledání odpovědí pomůže, a to možná i cestou otevření otázek, které jsme si dosud neuvědomili.... celý text

Přidat komentář

vladku
09.01.2023

Eutanázie mě zajímá léta, souvisí s DVP, Dříve vysloveným přáním, s hodnotovým žebříčkem. Tuhle knihu z roku 2019 jsem proto hned popadl v knihovně, jakmile ji uviděl.
Je to víceméně sborník prací různých autorů s pojítkem autanázie. Což má nevýhodu v tom, že některé informace, argumenty se opakují. Je poznat, že je to téma vysoce emoční, v mnoha příspěvcích jsou znát emoce, i když se autor snaží být věcný. S tím souvisí argumentační fauly i prosté argumentační zaujetí. Tedy některé příspěvky jsou výrazně hodnotnější než jiné. Za mě raději příspěvek jasně vyhraněný, než takový kdy se autor snaží být vyvážený, ale je velmi znát na způsobu argumentace, na kterou stranu se přiklonil.
Je otřesné, že stále v ČR se stejně posuzuje trest za vraždu a eutanázii, stejně za dohnání k sebevraždě a pomoci sebezabití někomu, kdo se chce zabít.
Ve všech příspěvcích autorů lze najít většinový motiv, paternalismus, nadřazanost lékařů nad pacienty. Zdá se jakoby většinově nechápali, že lidé jsou různí, mají různé potřeby, různé priority. Sice ví o Dříve vysloveném přání, ale nárokují si víc práv rozhodovat než umožní v Dříve vysloveném přání.
Ale to už bych zapředl do mých názorů na problematiku.

whack
02.09.2018

„Musíme odmítnout iluzi o schopnosti pacienta rozhodnout o svém životě.“ Prial by som si, aby títo bigotní psychopati zažili laterálnu sklerózu, alebo aspoň rakovinu, a potom nech mi to zopakujú. Ak niekto argumentuje tým, že smrť je len v Božích rukách, tak potom by mal byť v jeho rukách aj život, a tým pádom by mali byť zakázané všetky lieky a lekárske prístroje, ktoré udržujú nevyliečiteľne chorých pacientov umelo pri živote a nezmyselne predlžujú ich utrpenie. Eutanázia nie je morálna ujma, ale morálna povinnosť.


Autoři knihy

Petr Bartůněk
česká, 1939
Radek Ptáček
česká, 1975