Eskulapova hůl, lampa a kříž

Eskulapova hůl, lampa a kříž https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481221/bmid_eskulapova-hul-lampa-a-kriz-1MM-481221.jpg 5 3 2

Téměř stovka medailonů představuje svaté (a kandidáty svatosti) lékaře, farmaceuty, sestry a zdravotníky z moderní doby. V knize je kromě portrétů také kapitola s podněty a otázkami k rozjímání – jednak pro všechny nad zdravím, nemocí, léčbou, jednak speciálně pro lékaře a zdravotní sestry vzhledem k jejich povolání.

Přidat komentář

Emik87
17.03.2024 5 z 5

Kniha je plná kratších životopisů úžasných lidí. Ne jen lékařů, ale také např. misionářů. Je to velmi inspirativní.

TaLu
16.11.2021 4 z 5

Přečetla jsem do Čtenářské výzvy postřehy ze života Ladislava Kubíčka, kterého jsem měla tu čest osobně poznat. Odvykli jsme si "velkých slov". My starší možná proto, že jsme kolem sebe slyšeli za minulého režimu tolik nabubřelých slov, které byli lží, že nám slova krásného významu ztratila na síle, a někdy jsme si ta slova přímo zošklivili. Například slovo soudruh je toho příkladem. Za minulého režimu trpěl i Ladislav Kubíček, který ale svůj život utrpením nenazýval. Stal se nepohodlným, dokonce i jako lékař se musel často stěhovat "na horší" místa. Jenže on tam vytěžil opět maximum. Později jako kněz za normalizace byl uklizen až vysoko do hor. Svým životem, mimo jiné, navracel pravý význam slovům. Vždy byl se slovy v souladu- jeho pravdivost a hluboká lidskost působila na ty, kteří ho potkali. Takže ano, byla pro mě čest ho poznat. Mezi osobnosti Česka ho zařadím bez váhání.
Další osudy lidí v knize vypadají také zajímavě, určitě se ke knize vrátím.


Štítky knihy

křesťanství zdravotní péče

Autorovy další knížky

Jitka Krausová
česká, 1952
2019  95%Manželství - cesta ke svatosti - Svatí manželé 20. století
2019  90%Příběhy moudrosti
2021  93%Eskulapova hůl, lampa a kříž
2018  100%Svatost ve světě