Esencializmus

nehodnoceno
Esencializmus https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527957/bmid_esencializmus-6572faf7439b9.jpg 0 0 5

Cítite sa niekedy pod tlakom, lebo ste si na seba toho nabrali priveľa? Cítite sa súčasne prepracovaný a nevyužitý? Ste často zaneprázdnený, ale výsledky tomu nezodpovedajú? Máte pocit, že váš čas neustále využívajú iní? Ak ste na ktorúkoľvek otázku odpovedali áno, spôsob, ako sa z toho dostať, je Cesta esencialistu. Esencializmus nie je o tom, ako urobiť viac za kratší čas. Ide o to, aby ste sa naučili robiť len tie správne veci. Nie je to stratégia manažmentu času ani technika na zvýšenie produktivity. Je to systematická snaha o rozlišovanie toho, čo je absolútne podstatné a následne eliminácia všetkého, čo nie je – aby sme tak boli maximálne užitoční tam, kde na tom najviac záleží. Tým, že nás cieľavedomé úsilie robiť menej núti používať selektívnejšie kritériá pri určovaní toho, čo je PODSTATNÉ, dáva nám aj väčšiu moc opätovne získať kontrolu nad vlastným rozhodovaním, čomu chceme venovať svoj drahocenný čas a energiu. A prestať tak iným poskytovať tichý súhlas na rozhodovanie za nás. Esencializmus nie je iba ďalšia novinka – je to celkom nový spôsob, ako robiť úplne všetko. Toto je povinné čítanie pre každého lídra, manažéra alebo jednotlivca, ktorý sa chce dozvedieť, ako v každej oblasti života robiť menej, ale lepšie.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Aktuell
Originální název:

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less , 2014


více info...

Přidat komentář

BojácnéKuře
13.09.2023

Knihu jsem nedočetla. Asi v polovině jsem si uvědomila, že vlastně skoro vůbec nevnímám, o čem autor píše. Stačil by mi klidně přečíst jen název. Aspoň jsem zjistila, že na to podstatné se opravdu zaměřuji a energii dám do něčeho jiného než do této knihy.

Žirafa94
09.04.2022 4 z 5

Za mě jedna s lepších knih na osobní rozvoj. Autor se detailně zaměřuje na důvody, proč se zaměřit na jednu klíčovou činnost, nikoli na více naráz. Vše ukazuje na praktických ukázkách významných osobností. Libí se mi myšlenka, že ze všech činností je důležité se věnovat pouze 10% těch nejdůležitějších. Pokud se člověk drží hesla méně, ale kvalitněji, má jednodušší život. Hvězdičku dolů dávám, protože se autor v určitých kapitolách vedle Esencialismu věnuje i tématům, které s hlavní myšlenkou tolik nesouvisí. Shrnuje i jiné knihy (např. Proč spíme - M.Walker).


martin_aston
24.01.2022 5 z 5

Táto kniha mi dala veľa. Áno, mnoho myšlienok už bolo napísaných inde. Ale toto je ucelený "návod", ako žiť jednoduchší a zmysluplnejší život. A tiež, mnoho vecí je podaných z iného uhla, takže zaujme inak.
Čítal som v angličtine, preklad tak zhodnotiť neviem.

anansie
24.08.2020 2 z 5

Tato kniha by byla možná zajímavá a přínosná pro někoho, kdo žije v naprostém chaosu, neví, co dřív, chce všem vyhovět a má potřebu o sobě vytvářet dojem důležitosti tím, jak nestíhá a jak je zaneprázdněn. Pochybuji ovšem, že takový člověk by ji vůbec vzal do rukou. Z pozice minimalisty a téměř asketika je tato kniha obohacující snad jen svým názvem, takže si můžu dát nově nálepku, že jsem esencialista. Zmínka, jak zahrnout esencialismus - čili soustředění se jen na to podstatné - do svého života, je v knize jen okrajová. Celá kniha se zabývá zapojením esencialismu v pracovním procesu, což by se dalo shrnout do dvou bodů: jak být efektivní s co možná nejmenší námahou a jak se naučit říkat ne. Obsahuje sice výstižné a užitečné myšlenky, které se ovšem ve své podstatě neustále opakují a zbytek knihy jsou zbytečně rozvláčné odbočky v podobě příběhů různých lidí a autorových biografických a profesních úspěchů a omylů, ze kterých se máme poučit. A samozřejmě, jak už to u podobných seberozvojových knih bývá, kniha vyznívá jako reklama pro autora samotného.

nikoooool
23.12.2017 3 z 5

Myslím si, že kniha Esencialismus – Zaměřte se na to podstatné určitě nikoho neurazí, ale čtenáře knih o osobním rozvoji ani nenadchne. Spíš bych doporučila Coveyho. Na druhou stranu, pokud jste nikdy nic podobného nečetli a osobní rozvoj teprve objevujete, potřebujete si to v hlavě srovnat, první ránu a zjistit, o čem to všechno vlastně je, tak je Esencialismus dobrý základ.

Autorovy knížky

Greg McKeown
britská, 1977
2015  74%Esencialismus

Kniha Esencializmus je v

Právě čtených2x
Přečtených31x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst43x
Chci si koupit27x
dalších seznamech1x