Esence Asli

Esence Asli https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413212/bmid_esence-asli-kkp-413212.jpg 4 9 6

Nevšední komorní debut. Duchovní cesta s příchutí špíny, chudoby a hald odpadků, ale také s vůní a zápachem orientu. Z Egypta do Indie – uvnitř mladého muže a uvnitř jeho psice Asli. Příběh jejich setkání a minutí. Každý, kdo někdy zakusil svobodu onoho „být na cestě“, bude zasažen minimalistickým vypravěčským stylem autora tohoto nevšedního debutu.... celý text

Přidat komentář

popeluška
27.09.2022 5 z 5

Tak jsem dočetla a ani nevím co napsat. Je to tak silný zážitek a zvláštní čtení, které se mi moc líbilo. Stále na knihu myslím a přemýšlím o ní :-)

DailyCoffeeCZ
28.11.2019 4 z 5

Příběhy o lidech a jejich bezmezné lásce ke zvířatům nevyhledávám. Přesto se ke mně dostala kniha tomuto tématu velmi blízká a to zásluhou jejího autora. Bez toho, aniž bych si o něm nebo o knize cokoliv zjistila, pustila jsem se do čtení. A jak to dopadlo?

Esence Asli by podle anotace mohla zaujmout především ty, kteří se vydali nebo by se chtěli vydat duchovní cestou života, nebo ty, co zažili Indii na vlastní kůži. Je ale i pro všechny, co rádi čtou o vztazích mezi lidmi a zvířaty a také pro ty, co si chtějí přečíst něco zcela jiného. Něco, co rozhodně nepatří do mainstreamu.

Já spadám do té poslední kategorie, protože všechny předchozí jdou zcela mimo mě. Kniha je skutečně odlišná od všeho, po čem běžně většina z nás sahá. Minimalistické vyprávění je protknuté hlubokými myšlenkami a s tím souvisejícím duchovnem a melancholií. Kdybychom chtěli knihu přiřadit k určitému směru, zřejmě by se většina z nás přiklonila k magickému realismu. Skutečnost se mísí s nereálnými, iluzivními prvky. Přesto nás autorovo vyprávění vtáhne natolik, že věříme všemu, co se v knize odehrává.

Hlavní postava, muž jménem Kouzelník, putuje po světě se svou psí přítelkyní Asli. Zbožňují se, ale jeden na druhém nejsou závislí. Někdy se fenka zkrátka sebere a jde si vlastní cestou, a později se ke Kouzelníkovi zase připojí. Mlčky putují bok po boku, někdy každý sám, ale vždycky se shledají. Až jednoho dne, ze zcela nepochopitelných důvodů, Kouzelník fenku v Egyptě opouští. Prodá ji námořníkům, aby na lodi chytala krysy. Loď společně s Asli vyplouvá a ta se tak dostává až do Indie. Kouzelník si ovšem záhy uvědomuje, jakou chybu udělal, a vydá se Asli hledat. Z Egypta do Indie je ovšem daleká cesta a existuje jen malá pravděpodobnost, že se ti dva setkají. Na druhou stranu, v magickém realismu je možné úplně všechno.


Esence Asli je útlou knížkou, která ve vás na první pohled může vyvolat vzpomínky na slavnou povídku angloamerického spisovatele Ericka Knighta Lassie se vrací. A pravdou je, že mnohé mají společné, v mnohém se ovšem liší. Zatímco Lassie se vrací je především o vztahu dvanáctiletého chlapce Joea a jeho čistokrevné kolie Lassie, Esence Asli je v první řadě o moudrosti a poselstvích, meditaci a hledání štěstí a sebe sama. Alespoň tak jsem ji vnímala já. Není však vyloučeno, že každý čtenář si z knihy odnese zcela něco jiného. Třeba právě pro vás bude primárně o vztazích mezi lidským a zvířecím světem, avšak pro někoho jiného může být vzpomínkami na špinavou, zapáchající a chudobnou Indii.

Šestadvacetiletý rodák ze Zlína, autor knihy Vojtěch Skovajsa, se dal na studium ruštiny, které však přerušil, aby se mohl vydat do Indie jakožto dobrovolný učitel angličtiny. Jeho druhá návštěva této země spočívala ve sbírání odpadků a absolvování desetidenního kurzu meditace vipassana. Sám o sobě tvrdí, že je milovníkem indické kuchyně, angličtiny, cestování do dalekých krajů a občasné fyzické námahy.

Protože je Esence Asli jeho prvotinou, nelze jí vytknout vůbec nic. Má velmi osobitý, jak již bylo řečeno, minimalistický styl vyprávění, ví, o čem píše, a nechybí mu ani smysl pro nečekané vypointování příběhu. Byla-li by to však jeho druhá knížka, ani pak bych jí nic nevytkla. Vojtěch Skovajsa zřejmě nikdy nebude autorem, který zaujme širší čtenářské publikum, ale ti, co ho jednou začnou číst a naplno se pohrouží do jeho textů, si ho vryjí hluboko do paměti.


okeey
30.09.2019 5 z 5

Když mě před časem kontaktoval pan Vojtěch Skovajsa s tím, jestli bych mu nenapsala recenzi na knihu, nevěděla jsem, co od toho čekat. Schválně jsem si nepřečetla anotaci, obsah knihy jsem si nechala jako překvapení. Podle obálky jsem si říkala, že to bude asi nějaký psí příběh a ty mám vskutku ráda. Ale že mě kniha tak zasáhne, to jsem opravdu nečekala. Je to útlá knížečka plná úžasných myšlenek a poselství. Esence Asli mě hodně zasáhla, podobně jako kniha A každé ráno je cesta domů delší a delší, ne tématem, ale hlubokými myšlenkami, nejsou to knihy na hodinku, ale musíte si je dávkovat a popřemýšlet nad nimi. Děkuji pane Skovajso za to, že jsem měla možnost si tuto knihu přečíst a že mám od Vás věnování. Ráda se k ní vrátím. Věřím, že to tak mělo být. Celým svým srdcem knihu doporučuji.

Mezistranami
28.09.2019 5 z 5

Tahle kniha rozhodně není pro každého, ale o to víc si jí vážím a o to víc ji miluji. Po několika málo stranách na začátku, kdy jsem si připadala trochu zmateně, jsem autorovu jazyku porozuměla a nemohla jsem přestat číst. Věřím, že si najde mnohé příznivce, protože si to rozhodně zaslouží.

veronika0382
26.09.2019 3 z 5

Kniha je na mě možná psaná moc duchovně a poeticky. Nápad je krásný, jen to podání mi až tak úplně nesedlo. Řekla bych, že by kniha byla vhodná pro milovníky Paula Coelha. Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

Danago
03.09.2019 3 z 5

Na mě až příliš poetické a duchovní. Kouzelník vyčerpaný pochodem pouští z nějakého, snad i pro něj nevysvětlitelného, důvodu prodá fenku Asli námořníkům na loď , aby zde chytala krysy. Loď odplouvá z Egypta do Indie a Kouzelník ihned svého činu lituje. Vydá se do Indie Asli hledat, což není úplně jednoduché. Jak Kouzelník , tak fenka zažívají vlastní dobrodružství .
Kniha je napsána pro úzký okruh čtenářů. Hodně se zde propaguje vegetariánství , meditace a celkově duchovno. Do toho autor popisuje bídu a špínu Indie. Dost zvláštní knížka, kde se prolíná magie a realita. Pro mě kniha určitě nebyla, to pravé ořechové. Přesto za originalitu, některé hodně zajímavé pasáže a hlavně za překvapivý konec si tři hvězdičky zaslouží.

Autorovy knížky

Vojtěch Skovajsa
česká, 1993
2019  80%Esence Asli

Kniha Esence Asli je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst5x
Chci si koupit4x