Equus

Equus https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90101/equus-FLS-90101.jpg 4 12 12

Sedmnáctiletý Alan Strang oslepí šest koní ve stáji, kde vypomáhá jako uklízeč a ošetřovatel. Od soudu se dostává na psychiatrickou kliniku, kde se jeho případu ujímá psychiatr Martin Dysart, vnitřně vyhořelý člověk ve středních letech. Dysart pátrá po motivaci Alanova podivného zločinu a toto postupné hledání vnáší do hry vzrušující, vpravdě detektivní napětí.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Dilia
Originální název:

Equus , 1973


více info...

Přidat komentář

StihOMam
03.04.2017 5 z 5

Malokdy mne divadelni hra natolik uchvati, ze zatouzim videt i jeji zpracovani. Tato si me ale ziskala svou hloubkou a peclive rozpracovanou psychologicky orientovanou pointou. Jednoduchy pribeh s komplikovanou povahou hlavniho hrdiny, respektive hrdinu, nabizi na nekolika strankach mnoho. Skutecne trefa, Mr. Shaffer.

kiddlinka
29.09.2011 5 z 5

Equus je zvláštní hra v tom smyslu, že často dokáže vzbudit silnější dojem, když je čtena, než když je sledována ve špatné inscenaci. Povaha toho, o čem se pojednává, totiž umožňuje v podstatě jediný způsob, jak text funkčně uchopit, a sice pracovat s holým jevištěm, bodovým osvětlením a zcela minimálním počtem rekvizit. To umožňuje soustředit se čistě a jen na postavy a jejich monology nezasazené do kontextu reálného prostředí jsou umocňovány právě tím, že zaznívají ve zdánlivě prázdném prostoru, čímž se daří dosáhnout dojmu jejich absolutní platnosti a naléhavosti. Ono totiž nejde o moc víc než o dějově poměrně řídkou a pečlivě spíchnutou historku podléhající předem určenému konceptu, které hrozí, že při jiném než perfektním zpracování vyzní neskutečně banálně. Což je škoda, neb podobných intenzivních pojednání o temných zákoutích náboženství a lidské duše, o pochybách o sobě a okolním světě je jen málo.


Štítky knihy

anglická literatura

Autorovy další knížky

Peter Shaffer
anglická, 1926 - 2016
1981  87%Amadeus
1979  87%Equus
1993  0%Černá komedie
1970  60%Moderná anglická dráma