Epitaf - nenápadná ozdoba hřbitova

Epitaf - nenápadná ozdoba hřbitova https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435086/bmid_epitaf-nenapadna-ozdoba-hrbitova-029-435086.jpg 4 7 6

Přidat komentář

holub14
13.09.2021

Jsem autorem této knihy a fotografií v ní obsažených a chtěl bych reagovat na výtky obsažené v příspěvku od LadyCharlene. Mrzí mne, že autorka (autor?) si patrně zapomněla přečíst krátkou předmluvu obsaženou v této knize, kde uvádím co je ambicí této knihy. Tedy shromáždit "kolekci fotografií neobvyklých náhrobních nápisů, jejichž autoři se snaží sobě i nám ulehčit svým nadhledem břímě společného lidského údělu." Tedy o žádné "umělecké fotografie" ani "náhrobní bizár" zde nemá jít a také nejde a i tzv. černý humor se zde vyskytuje jen v nepatrném množství. Jde o sbírku zajímavých laskavých, ale i úsměvných přípodotků pozůstalých na adresu přítomných nebožtíků. Pokud jde o souhlas či nesouhlas pozůstalých...epitafy se nalézají na hřbitově, tedy ve veřejném všem přístupném prostoru a je tedy jedno, jestli si ten který epitaf přečte čtyři sta čtenářů mojí knihy nebo čtyři sta kolemjdoucích návštěvníků hřbitova, kteří k tomu mají navíc i infomace o jméně a životních datech nebožtíka. Ale chápu a respektuji, že ne každému vyhovuje, když se na již nežijící příbuzné a přátele nevzpomíná se slzami, ale s úsměvem.
Na doplnění bych chtěl uvést, že v knihovnách jsou již k dispozici další dvě pokračování této knihy.

mabell
10.03.2021 5 z 5

Knížka, která člověka přiměje se zamyslet a pobaví. Ne každému to sedne, ale u nás v rodině to sedlo. Osobně chodím na hřbitovy moc ráda, a když potkám zajímavý epitaf, tak si ho taky zapíšu.


LadyCharlene
03.03.2021

No, bohužel nesdílím nadšení a pobavení ostatních komentujících... Asi nejsem s autorem naladěna na stejnou "vlnu humoru"... nebo je to jen nekusný pokus o černý humor. Že zvládnu hodně, ale tohle bylo příliš. Vzhledem k tomu, že brožurka stojí na fotografiích náhrobků, tak musím poznamenat, že to ani nejsou umělecké fotky, nemají žádnou formu, žádný nápad, prostě jdete s mobilem po hřbitově a vyfotíte "náhrobní bizár" s ohledem na GDPR. A má druhá kritika se bude týkat myšlenky této brožury: Ať už se autorovi zdá náhrobek jakkoliv vtipný, absurdní nebo kýčovitý, pořád je to vzpomínka na někoho, kdo někomu chybí, někomu, kdo věděl proč a jaký text nechá do kamene vytesat. Ano, někde jsem viděla i hrubku, je to velmi politováníhodné, něco bylo ironické, něco možná úsměvné, ale přesto se mi nezdá jako dobrý nápad tyto náhrobky vyfotit a udělat z nich knihu. Zajímalo by mě, zda byli majitelé hrobů uvědoměni a souhlasili s uveřejněním, protože i přesto, že na kamenech nejsou vidět jména, pořád někdo v knihovně může otevřít toto a poznat tam hrob svého rodiče, prarodiče, sourozence, partnera, dítěte... a mohlo by ho to i pořádně zabolet.
A i přeto, že nás autor nejspíše chtěl pobavit, já pocítila knedlík v krku a dýchnul na mě lezavý chlad opuštěného hřbitova...

los
04.06.2020 3 z 5

vtipné náhrobní nápisy, pobaví

Dixinka
13.05.2020 5 z 5

Super kniha

iceVS
28.02.2020 5 z 5

Autor měl výborný nápad. Užijte si chvilku, kdy se vám chce vyprsknout smíchy před něčím náhrobkem. Nakonec, nezamýšlel to tak ten, kdo tam nápis nechal umístit...?
Skvělé :-)