Encyklopedie obrazu

Encyklopedie obrazu https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347242/mid_encyklopedie-obrazu-Qks-347242.jpg 5 2 1

První pokus o skutečně komplexní pohled na obraz jako umělecký artefakt v našich historických zemích. Autor Ivan Zubal, známý slovenský sběratel, seznamuje čtenáře se vším, co by měl každý, kdo se trochu zajímá o výtvarné umění, o obrazech vědět a znát.

Umění Encyklopedie
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Encyklopédia obrazu


více info...

Přidat komentář

xulij01
15.01.2023 5 z 5

Zajímavě pojatá knížka, v níž se čtenář dozví řadu věcí o malířství a obrazech. Například stručně rozebírá nejvýznamnější styly: gotika, renesance… V pár větách vypíchne nejdůležitější znaky daného stylu a hned vedle je obrázek, dle kterého čtenář okamžitě pochopí, co tím autor přesně myslel. Podobně postupuje i v dalších kapitolách. Třeba u technik malířství (olej, pastel…) je uveden základní popis, obraz včetně ukázky detailu (ten samý obraz je uvedený i u dalších technik, aby si čtenář mohl porovnat, jak která technika ovlivní vzhled obrazu), vedle je poté ještě uveden další obraz s danou malířskou technikou ze sbírky autora. Náplň kapitol je značně různorodá, dozvíme se třeba i něco o umístění obrazu v interiéru, restaurování obrazů, jaké jsou typy rámů… Velkou výhodou je bohatá obrazová příloha, která perfektně doplňuje textovou část.

Vše je psáno velmi přístupnou formou, takže i úplný laik se v tom ztrácet nebude. Text je protkán i ukázkami ze sbírek autora. Tištěno na kvalitním papíře formátu zhruba A4. Pro někoho, kdo se uměním zabývá hlouběji, knížka nebude příliš objevná, pro ostatní ovšem ano.

Autorovy další knížky

Ivan Zubaľ
slovenská
2004  100%Encyklopedie obrazu
2012  100%The Encyclopaedia of the Picture
2012  100%Enzyklopädie des Bildes
2012  100%Enciklopedija kartiny
2004  100%Encyklopédia obrazu

Kniha Encyklopedie obrazu je v

Knihotéce4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x