Emil Boček - Strach jsem si nepřipouštěl

Emil Boček - Strach jsem si nepřipouštěl https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367794/bmid_emil-bocek-strach-jsem-si-nepripous-Dsv-367794.jpg 4 38 13

Životní příběh Emila Bočka je vpravdě fascinující. Narodil se roku 1923 v Brně, odkud odešel tajně na konci roku 1939, balkánskou cestou se dostal do Bejrútu. Jako vojín pěšího pluku se účastnil ústupových bojů ve Francii v létě 1940. V září 1940 byl již v Británii a přihlásil se k letectvu. Nejdříve sloužil jako mechanik u stíhacích strojů, v říjnu 1942 byl přijat do pilotního výcviku a mohl se tak stát jedním z nejmladších československých stíhacích pilotů, kteří měli za sebou operační lety během druhé světové války. Emil Boček říká, že z dosud žijících pilotů RAF on je ten úplně nejmladší. Byl přijat do RAF, nejdříve sloužil jako mechanik, poté jako pilot-stíhač u československé 310. stíhací perutě, za sebou má 26 operačních letů. Výjimečný projekt založený na rozhovorech a vzpomínkách Emila Bočka, vedený historikem Jiřím Plachým, který se specializuje na problematiku československých vojáků působících v RAF.... celý text

Přidat komentář

Paulus.1987
21.04.2023 3 z 5

Knihu jsem bohužel nestihl přečíst v době, kdy byl generál Boček naživu, takže jsem tak z pietních důvodů učinil až nyní.

Dá se říct, že vše již napsali čtenáři přede mnou. Kniha se skládá ze dvou částí - z vyprávění pana Bočka, které je na konci každé kapitoly doplněno autorovým odborným komentářem.

Nepřísluší mi hodnotit život pana Bočka, ale způsob jeho vyprávění se v žádném v případě nedá srovnat např. s vypravěčským talentem pana Fajtla. Dá se souhlasit s tím, že pro čtenáře a zájemce o leteckou historii se nemusí jednat o atraktivní čtení, ale zde je třeba brát v úvahu, že pan Boček započal s operačními lety až v říjnu 1944, tedy prakticky na sklonku války.

Souhlasím i s kritikou odborného komentáře, který byl spíše suchopárným souhrnem faktů, dat, počtů a statistik. Rovněž mě mrzela absence popisů vložených fotografií (nikoliv obrazové přílohy), které v knize nakonec sehrály roli pouhého vizuálního doplňku.

Mabie
28.03.2023 2 z 5

Asi se nedá úplně říci, že četba je způsobem, jak uctít něčí památku, ale vzhledem k žánru to u mne tak bylo. Odvážný, statečný, vlastenec, hrdina, je mnoho pojmenování, která se pojí se jménem genmjr. Emila Bočka a já jsem chtěla vědět více o tak výjimečném člověku.
Knihu psal historik a je plná souhrnných přehledů, přesných údajů a konkrétních dat. Tyto historické informace se střídají s vyprávěním Emila Bočka v Ich formě, ale v zásadě se několikrát opakuje totéž, dokonce téměř stejnými slovy. Samotné vzpomínky pana generála byly živé a zajímavé, ale to ostatní se skoro nedalo číst.
Kdyby byl rozsah knihy třetinový, byla by to čtivá záležitost, ale autor promarnil tak silné téma v souhrnech, číslech a názvech. Méně dat a více vyprávění pana generála!
Škoda, čekala jsem výrazně více.


Jochen77
13.12.2022 2 z 5

Publikace je psána jazykem pana generála plus v závěru každé kapitoly je krátké historické shrnutí autora. Bohužel velmi povrchní, samotného účastníka to chtělo vyzpovídat už před 20 lety. Pana generála si velmi vážím, bohužel 26 letů proti nepříteli bez jediného setkání s nepřítelem není pro fanoušky letecké historie příliš atraktivní.

chomic_pisek
07.04.2022 3 z 5

Příběh pana Bočka je zajímavý a rád jsem si ho poslechl. Faktické vsuvky byly vítaným doplněním. Škoda, že se informace v nich obsažené často opakovaly. Poslouchal jsem jako audioknihu, takže jsem neviděl obrazový materiál, který je podstatnou součástí podobných knih. Proto není 100% fér hodnotit knihu jako celek. Ale co se týče textu, tak jen 3*. Přišlo mi, že by šlo ze vzpomínek p. Bočka vytěžit více a dát jim větší prostor.

jaroslav0572
18.12.2020 3 z 5

Velmi autentické dílo skutečného hrdiny druhé války. Krásné dobové fotografie. Už tehdá byla Francie kolaborantský národ, to jak se zachovali vůči našim stíhacím perutím, které víceméně zprivatizovali, byl hnus. Výborně Pan Plachý- čest Panu Bočkovi. 90%

Opatov
20.07.2019 5 z 5

Velmi ctive. Životní příběh pilota, od dětství zámečníka přes útěk do Maďarska až do kokpitu letadla. Moc se mi líbilo. Krásný příběh, u kterého jsem si odpočinula od brutálních scén současných detektivek.

drew95
30.09.2018 1 z 5

Prosím nechápejte hodnocení jako projev neúcty k panu Bočkovi. Ta kniha je jen mizerně napsaná. Spoustu informací si přečtete natřikrát - nejprve v úvodním životopisu, ve vyprávění pana Bočka a ve vsunutých informačních textech. Z útlé knihy skutečné vyprávění generála zabírá sotva třetinu a spoustu místa je věnováno číslům, které laik dříve nebo později začne přeskakovat.

lenisko
10.08.2018 5 z 5

Ano, toto je trochu jiný životopis. Možná by mohla být kniha rozsáhlejší, možná také ne, ale to nejdůležitější ovšem v knize je a to je hlavní. Líbí se mi fotografie a hlavně podkapitoly, které skvěle doplňují informace k dané problematice.

Emil Boček je velkou osobností naší novodobé historie. Více takových... Díky za knihu!

K přečtení také stojí kniha o Alojsi Dubcovi - Divoký kluk Alois Dubec. Ten také za války sloužil u R.A.F. Kniha vyšla letos a rozhodně stojí za přečtení.

fan_tomas
23.07.2018 4 z 5

4**** jen proto, že si vážím pana Emila Bočka, co ve svém mládí podnikl a jak se zachoval jako správný vlastenec, který se nebál a šel bojovat za svoji vlast (to by v dnešní době udělal málokdo!). Co se týče knihy, tak cením přidané fotografie. Kniha se čte dobře, akorát, že vše co tam je psáno, tak lze dohledat na YouTube, apod videí, kde pan Emil Boček vypráví své zážitky. Kniha je jen přepis těchto videí. Škoda. Už jsemčetl lepší knihy o československých letcích.

lenka.g
22.06.2018 4 z 5

Autor to myslel dobře a je určitě fajn, že dovysvětluje souvislosti, ale uvítala bych více slov od samotného pana generála. Víc vzpomínek, historek, zajímavostí a podrobností z jeho života.
Ale určitě za čtyři hvězdičky a doporučuji ke čtení:)

Stufa
16.05.2018 5 z 5

Vzorově napsaná kniha.
Je vidět, že autor je historik a ví naprosto přesně o čem píše a jak chce knihu napsat - kniha je napsána přehledně a dostatečně jasně i pro neznalce v daném tématu. Kniha se čte sama....doporučuji přečíst.

Viktor80
24.04.2018 5 z 5

Velmi čtivě napsaná kniha o životě p. genmjr. Emila Bočka. Je vzorem čestnosti a upřímnosti. Přeji mu a i celé jeho rodině hodně zdraví. Ať je tu ještě dlouho mezi námi a může vyprávět svá zajímavá dobrodružství. Knihu rozhodně doporučuji k přečtení.

dadako
03.04.2018 4 z 5

Za mlada jsem vše co se týkalo našich letců v RAF hltal. Když jsem si volil letos vydanou knihu do výzvy, padla jasná volba na tuto. Bylo to zajímavé, ale čekal jsem od toho trošku více...