Rok kobry

Rok kobry https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46717/bmid_rok-kobry-yBN-46717.jpg 4 32 3

Egyptian Mysteries série

< 3. díl

Mahu byl vždy oddaným služebníkem svého vládce, ale nyní musel z vůle ctižádostivých hodnostářů opustit dvůr a odebrat se na předčasný odpočinek. Z nechtěného poklidu ho vymaní teprve žádost, aby se vrátil ke královskému dvoru a pomohl odvrátit zkázu, jež se vznáší nad egyptskou zemí. Mladičký Tutanchamon podle všeho trpí nevyzpytatelnou duševní chorobou, zemi schází následník trůnu a na hranicích se šikuje chetitská armáda... Na podnět proradného prvního rádce Ajeho, skutečné kobry v lidském těle, přijímá Mahu nebezpečný úkol a vydává se na sever, aby vyzvěděl záměry bojechtivých nepřátel. Za dobrodružné cesty se mu ovšem podaří učinit odhalení, která by královstvím na Nilu otřásla podstatně ničivěji než neblahý chetitský vpád. Zatímco se dozvídá úplnou pravdu o Ajeho ničemných úkladech, poznává důvody Achnatonova nenadálého zmizení a nechává se zasvětit do učení o jediném bohu, stává se z něj opětovně muž, v jehož rukou leží budoucnost Egypta. Bohužel je zároveň i mužem, kolem jehož krku se stahuje smrtící smyčka…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Year of the Cobra , 2006


více info...

Přidat komentář

Honey0105
02.03.2024 3 z 5

První dva díly jsem četla už před lety. A vím, že se mi dost líbily. Do toho třetího už jsem se pak ale nemohla začíst. Tento rok jsem se rozhodla odjet se v únoru ohřát do Egypta. Když jsem prohlížela knihovničku, tak jsem narazila právě na tuto knihu a přišlo mi, že teď bude ideální příležitost zase si příběh Mahua připomenout. A nemýlila jsem se.
Na začátku jsem se musela trochu rozpomenout, co vše bylo líčeno v předchozích dílech a znovu se seznámit s postavami. Nebylo to tak složité, protože můj muž rozečetl Kacířská léta, tak jsme mohli trochu probírat děj prvního dílu a já si hned plno věcí připomněla.
Nakonec to byla příjemná jízda. Od autora mám ráda i detektivní příběhy z Egypta a Říma a bylo hezké zase po letech si od něj něco přečíst.
Osobně doporučuji celou sérii, ale první díl u mě vede.

hanzmb
29.11.2020 5 z 5

V posledním dílu prakticky po celou dobu Mahu bojuje o holý život. Příběh se tím sice stává více dobrodružným, ale je to částečně na úkor detailnějšího popisu politických událostí. Co mě ale nejvíc zklamalo byl uspěchaný závěr. To co proběhlo v posledních 30-40 stránkách mohl být klidně další díl této vynikající historické série. Takže spíš tak 4,5*.


achilles
10.10.2017 5 z 5

Výborný díl skvělé série. Zajímavé ukončení. "...dal život dceři, která povila syna -albína jménem Mojžíš." Úmyslně jsem vynechal jméno otce :-)
Román je doslova dramatický, žádná hluchá místa, akce střídá akci. Opět politika s velkým P a úžasná část historie starověkého Egypta.
Škoda, že série nepokračuje, ale to by už Mahu nezvládl.