Džínová generace

Džínová generace https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409360/bmid_dzinova-generace-ZKE-409360.jpg 4 20 6

Faktograficky laděný román Džínová generace vypráví o tragické události ne tak dávné gruzínské historie. Dne 18. listopadu 1983 se skupina mladých lidí pokusila unést letadlo společnosti Aeroflot mířící z Tbilisi do Leningradu. Jejich cílem bylo vynutit si přistání v Turecku a uniknout tak bezvýchodnému životu v Sovětském svazu. Únos se nezdařil, vyžádal si několik nevinných obětí a jeho organizátoři neušli exemplárním trestům. Názor na jejich čin dodnes rozděluje gruzínskou společnost, podobně jako
je tomu u nás v případě útěku bratrů Mašínových. Příběh únosců v džínách v podání Datha Turašviliho se však těší ohromnému čtenářskému zájmu nejen v Gruzii, ale i v řadě západních zemí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Větrné mlýny
Originální název:

Cinsebis Taoba ჯინსების თაობა , 2008


více info...

Přidat komentář

arion92
15.01.2024 4 z 5

Aj napriek určitým nedostatkom (výrazný jednostranný pohľad na danú udalosť, chýbajúce dôvody, prečo chceli jednotlivé osoby opustiť ZSSR), má kniha svojim obsahom čo povedať už len z pohľadu fungovania sovietskeho režimu.

Kaja1
21.03.2023 4 z 5

No, nečetlo se mi to lehce. Je hrozné, co se v tehdejším SSSR dělo a v Rusku se děje dodnes. Pravda je překrucována tak, aby v lidech budila strach z toho, že když řeknou svůj názor zle za to zaplatí. Musím obdivovat sílu a hrdost lidí, jejichž děti zemřely, když chtěly žít svůj život ve svobodné zemi.


PetraDamianova
03.02.2020 2 z 5

Autor jako by se nemohl rozhodnout, jestli bude psát román, nebo dokument. Tahle žánrová neujasněnost výsledku bohužel uškodila, nicméně touha vydat svědectví je mnohdy důležitější i cennější než umělecká přesvědčivost. Informací o tom, jak to vypadalo v jiných sovětských republikách než v Rusku, je u nás pořád poměrně málo; už kvůli tomu je užitečné si knížku přečíst.

LucieT.
10.10.2019 3 z 5

Jedna velká tragédie snu o svobodě mladých Gruzínců, zvrácenost totalitního režimu a džíny jako symbol touhy po Západu. Jednoduše zpracovaný dokumentární román, který ovšem po literární stránce příliš neuchvátí.

Iki1
14.09.2019 3 z 5

Čtení je to dost mrazivé a jakási reportážní forma tomu dodala autentičnosti. Dostaly mě i zařazené fotografie reálných účastníků. A už ten úvod s pátráním po hrobech je hodně vypovídající o situaci v tehdejší Gruzii.

LadyAnn
29.08.2019

Spíše než o román se v tomto případě jedná o prostý popis nezdařeného únosu letadla, co mu předcházelo a co po něm následovalo. Zkrátka takový delší novinový článek. Vyprávění je podáno velmi jednoduchou formou, všudypřítomná je do očí bijící antisovětská propaganda. Událost nechci nijak zlehčovat, pro rozšíření znalostí si přečtení knihy cením, ale raději se zdržím hodnocení.

Štítky knihy

gruzínská literatura

Autorovy knížky

Datho Turašvili
gruzínská, 1966
2019  74%Džínová generace