Duševní život Rudolfa II. a jiných osobností

Duševní život Rudolfa II. a jiných osobností https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154328/bmid_dusevni-zivot-rudolfa-ii-a-jinych-osobnosti-154328.jpg 4 3 2

Publikace obsahuje v první části psychiatrické portréty některých významných osobností českých dějin a v druhé životopisy několika slavných psychiatrů.

Přidat komentář

Čokoláda
15.10.2022 5 z 5

Kniha je určena odborníkům, ale zejména laické čtenářské veřejnosti.
Pro nás - čtenáře, kteří se zajímáme o historii naší země, je tato kniha velkým přínosem.

InaPražáková
22.05.2018 3 z 5

První oddíl knihy zabírá asi třetinu délky, druhá popularizační část o vybraných lékařích je jednak delší, jednak podrobnější. Vcelku poskytuje stručné informace srozumitelnou formou zaměřenou na úplné laiky. Vhodné spíše pro čtenáře neuvyklé literatuře faktu nebo hledající kratší text.

Vybrané historické osobnosti byly z většiny (čtyři ze sedmi) odborně zpracovány už ve starší stejně zaměřené Lesného knize Zprávy o nemocech mocných - sice z mírně odlišného pohledu neurologa, ale s jedinou výjimkou s týmiž závěry, historicky, sociologicky a medicínsky mnohem obšírněji. Zájemce o podrobnější informace tedy odkazuji na ni.
Zarazila mě diagnostika Pavla z Kravař, založená jen na odmítnutí protestantské oběti inkvizice odvolat svá stanoviska - ochotu zemřít pro své přesvědčení autor hodnotí jako šílenství svého druhu, což by znamenalo, že duševní poruchou trpěla značná část ideologických obětí všech režimů.
Škoda technického zpracování knihy, jedna osobnost z druhého oddílu je zařazena do prvního, místy je zdvojený odstavec nebo tisková chyba (např. záměna "Bůh jí odpustil" za "Bůh jí opustil" krom vytvoření gramatické chyby mění zásadně i význam věty).


Štítky knihy

lékařství

Autorovy další knížky

Eugen Vencovský
česká, 1908 - 1999
1993  73%Duševní život Rudolfa II. a jiných osobností
1996  92%Psychiatrie dávných věků
1983  87%Čtení o psychiatrii
1976  60%Psychiatrie
1957  100%Počátky české psychiatrie XVIII. a XIX. století