Dům Páně
kniha od: Samuel Shem (p)
KoupitKoupit eknihu
Román z lékařského prostředí s výraznými autobiografickými prvky, který při svém uvedení na americký knižní trh v roce 1978 způsobil doslova poprask v literárních i medicínských kruzích a je od té doby přirovnáván k Hellerovu románu Hlava 22 – tak jako Heller demýtizoval armádu, tak Shem píchl do vosího hnízda amerického zdravotnictví. Vylíčení poměrů v severoamerické nemocnici by se mohlo zdát příliš kruté, příliš syrové, příliš šokující, příliš přesexualizované, příliš přitažené za vlasy... je ale pravdivé. A dlužno podotknout, že není nijak zvlášť specifické jen pro americké poměry....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17120/big_dum-pane-Gvc-17120.png 4.2150Dům Páně 1.
Žánr:
Literatura světová, Romány
Vydáno: 1999, Argo
The House of God, 1978
Komentáře (28)
Kniha Dům Páně

Myslím si, že pro začínající lékaře je to taková "bible". Doma mám lékaře a ten z ní úryvky cituje zpaměti. :-) Upozornil mě však dopředu, že pokud nejsem zdravotník, nejspíš mě kniha nebude bavit. Popravdě bez jeho výkladu některých částí knihy bych ji v jistých okamžicích asi nepochopila úplně správně (tím nemyslím odborné záležitosti, ale jednání a pocity postav lékařů). Přestože jsou příběhy pacientů smutné a tragické, vyprávění umí být i humorné, a to především díky snaze lékařů celé to nějak "přežít", i když se jim jejich práce i životy "vymykají z rukou". Když se však nad knihou hlouběji zamyslíme, celé tohle vyprávění, ač podáno s nadsázkou a humorem, je v konečném důsledku dost pravdivé a smutné. Kniha je podle mého názoru nadčasová.

Pořídil jsem si jako knihu zařazenou v sekci "humor". Ten by se sice našel, ale je tak černý a hutný, že z něj světlo neunikne. Meziprostory vyplňují erotické fantazie a konec je zase až příliš zkratkovitý, zavánějící vnějším božským zásahem. I když jsem jenom pacoch, popsané "šokující poměry ve zdravotnictví" mě nijak zvlášť nešokovaly.

Po relativně slibném začátku mě kniha přestala bavit a místy jsem se opravdu nudil. Možná to je tím, že autorův černý humor ve mně nevyvolával nutkání k hlasitému smíchu, občas jsem se pouze lehce pousmál.
Rozumím tomu, že Shem chtěl ve své knize nastavit zrcadlo americkému zdravotnictví, systému léčby v nemocnicích a používaným praktikám. Proto zvolil nadsázku, aby se problémy odhalily ještě v ostřejším světle. Chápu i to, že zdravotnický personál nemocnic zákonitě musí mít potřebu odreagovat se od situací, které denně prožívá při styku s pacienty, mnohdy v zbědovaném stavu. Doktoři a sestry v Domě Páně to řešili takřka bezuzdným sexem. Beru na zřetel, že Shem psal svůj román v době "sexuální revoluce", což zřejmě částečně odůvodňuje tu přemíru sexu popisového v knize velmi naturalisticky.
Ono "piglování", "odlifrovávání" a další nemocniční praktiky jsou patrně běžné ve všech zdravotních ústavech nejenom v Americe sedmdesátých let a asi každý z nás se s nimi někdy setkal. Přesto si nemyslím, že by tento přístup k pacientům byl i v současné době převládajícím. Co mně osobně na zdravotnictví vadí, je jeho komercionalizace. O ní se autor zmiňuje pouze okrajově.
Přes mé výhrady ke knize, považuji jí za užitečnou, nikoliv však zábavnou. Mám rád poněkud jiný styl humorného psaní.

Lékařská Hlava XX.
Tento žánr není obvykle mým šálkem kávy. Tahle kniha (případně i její druhý díl) jsou ale takovým “must read” mezi lékaři. V něčem doopravdy zrcadlí lékařskou praxi, ať zde více ve zdravotním systému USA než u nás. “Napiglovat lékaršké karty” a “odlifrovat pacienta jinam” bude ale všude dost obdobné a nám z profese poměrně známé. :-)

skutečně, jak se píše v anotaci, už od prvních stránek mi naskočila Hellerova Hlava XXII a tohoto čtenářského dojmu jsem se nezbavil až do konce
při čtení jsem si potvrdil, že nejvíc škody lékař napáchá, když se pacienta pokouší léčit - sám stále doufám, že první lékař, který se mne dotkne, bude až patolog
jen ještě výtku k překladu, který trpí všemi nemocemi 90. let, snad při budoucím vydání nakladatelství investuje do nového, moderního překladu, protože stávající se sice jakžtakž vyrovnává s hovorovou angličtinou, ale těch logických kiksů, nepochopených obratů, ztracených narážek, idiomů...

Četlo se mi to hůře, ale i několik týdnů po dočtení to ve mně zanechalo silný dojem a už navždy asi poznamenalo můj pohled na práci ve zdravotnictví. Napíglovat, odlifrovat, každodenní chléb :-)

Ač nejsem lékař, několik let jsem pracovala ve zdravotnictví a neznám knihu, která by lépe připravila na to, co čeká nováčky.
Ano je drsná, ale takové zdravotnictví je.

Dům páně asi laik těžko ocení. Nečekaně věrně odráží absurdní realitu systému, ve kterém musíme fungovat. Říká, že lékařství je jedno z mála povolání, se kterým se sám lékař musí srovnat. Když ne, špatně dopadne. Vlastně dostaneme i odpověď na otázku, proč jsou doktoři tak nerudní a proč je ta práce často nebaví.
Štítky
lékařské prostředí lékařství nemocnice, špitály lékaři humoristické romány černý humor USA (Spojené státy americké) autobiografické prvky
Autor a jeho další knihy
2021 | ![]() |
1999 | ![]() |