Dům nového života

Dům nového života https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512808/bmid_dum-noveho-zivota-vaz-512808.jpg 4 30 10

Píše se rok 1989. Tři porodní asistentky, Susanne, Carola a Ella, se rozhodnou v opuštěné budově založit porodní dům s péčí, jakou si rodičky zaslouží. Jednoho dne se k Susanne dostane žena, jejíž jizvy prozrazují, že vše není tak, jak rodička tvrdí. Susanne si vzpomene na vlastní staré rány. V mládí porodila dceru, jíž se musela vzdát. Nyní by ráda zjistila, jak se dceři daří, i když si to adoptivní rodiče nepřejí.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Das Haus der Hebammen - Susannes Sehnsucht , 2022


více info...

Přidat komentář

Epiky
13.12.2023 4 z 5

Velice čtivá kniha, uvítala bych pokračování. Snad brzo vyjde i u nás.

Martina023
06.10.2023 4 z 5

Pěkná kniha o založení porodního domu. Kniha se četla dobře. Líbila se mi.


potmesily_host
24.09.2023 odpad!

Spousta prázdných slov.

tittanie
19.09.2023

Na knihu jsem docela čekala, než jsem si ji sehnala. Četla se velice dobře, ale první tři čtvrtiny byly super, ke konci si to nějak sedlo a už mě to moc nebavilo. Co se mi líbilo, byl popis postavení ženy ve společnosti a rozdílný přístup žen k mužům.

alzbeta4340
09.07.2023 5 z 5

Pěkný román z lékařského prostředí - zachycující vznik porodního domu. Popisuje pracovní i osobní osudy tří porodních asistentek v západním Německu. Příběh začíná na podzim roku 1989 a celkem věrně popisuje tehdejší společenské poměry i (jen málo a velice nenápadně) začínající politické změny. Dějová linka s adopcí se mi zdála dost nepravděpodobná, přesto se mi tahle kniha velice líbila. 4,5 hvězdičky

Damaj
18.06.2023 5 z 5

Krásná knížka o třech kamarádkách, porodních asistentkách, které jdou za svým snem a otevřou si vlastní porodní dům. Ale hlavně o bolestech, které život přináší, o velkých ztrátách, ale také naději a štěstí.

MamaKnihomolka
26.05.2023 3 z 5

Mám ráda knihy z nemocničního prostředí a kor ty, které jsou přímo zaměřené na můj obor. Ze začátku všechny tři kamarádky pracují na porodním oddělení a když se osamostatní, je to ještě lepší. Moc se se mi líbil celkový přístup porodních asistentek k porodům a těhotenství celkově i přesto, že zastáncem domácích porodů nejsem, se mi myšlenka porodních domů moc líbí.

Hodně se v příběhu naráží na nedůvěru mezi personálem, zejména mezi lékařem a sestrou, což je bohužel stále aktuální. Toto téma se hodně řeší hlavně z pohledu Elly. Mladé porodní asistentky, která teprve nachází sama sebe a snaží se zjistit, co vlastně chce a přemýšlí o osamostatnění se.
Carola je další z kamarádek. Ta je opakem Elly. Je starší, má tři děti a manžela, který se snaží prorazit jako spisovatel. Během příběhu se i ona dozvídá co všechno má a čeho si vážit.
Porodní asistentka Susanne je vlastně hlavní postava, kolem které se celý příběh točí. (A jelikož vyšly tři díly, předpokládám, že další budou o Elle i Carole). Ta se snaží oprostit od minulosti a jít dál, ale moc jí to nejde. Hrozně by totiž chtěla poznat svou dceru, kterou musela dát k adopci. Lituje toho a nemůže to svým rodičům odpustit, protože ji to donutili udělat. Zároveň poznává sympatického Antonia, prodejce knih,který má ve stejné ulici jako je porodní dům knihkupectví. Bojí se vztahu a připojení k nějakému muži. Zároveň se všechny tři perou s tím, jak veřejnost reaguje na něco nového. Někdo je z porodního domu nadšený, jiný ho odsuzuje a byl by rád za jeho uzavření.

Začínám mít takovéto knihy v oblibě. Oddechovky z prostředí, které milujete. Žádné drasťáky, jen příběhy ze života.

josska
23.05.2023 4 z 5

Na knihu jsem byla nalákána Danago,,a líbilo se mě to,čtivé,mám ráda knihy z lékařského prostředí,,tři kamarádky,porodní dum,tajemství,,nějak mě uteklo,že je to trilogie,,tak to se moc těším,,

xena2711
07.05.2023 4 z 5

Milý příběh o třech kolegyních, porodních bábách a také kamarádkách. Moc hezky napsaná kniha. Má to být trilogie, tak se těším na pokračování.

Danago
19.04.2023 5 z 5

Tak toto jsem nečekala. Knížku jsem četla v nejlepší dobu mého života, krátce po narození mé vnučky, takže porod byl v posledních měsících naše časté téma.
Román velice citlivě popisuje právě porody a je vidět , že autorka ví o čem píše, protože všechna fakta jsou velmi věrohodná. Děj se odehrává v přelomových letek 1989 -1991 v Západním Německu autorka zmiňuje opět jen velmi lehce a citlivě toto historické období, z pohledu obyčejných lidí . Jsem ráda , že to bylo velmi nenápadné a nenásilné.
Ovšem tři porodní asistentky, které se rozhodly založit si porodní dům , to vůbec neměly lehké a musely čelit mnoha předsudkům , odsudkům a pomluvám.
Kromě toho každá z nich má svůj vlastní život, své problémy, ale i malé radosti.
Knížka je úžasná a věřte, že do tohoto domu bych s radostí a důvěrou poslala rodit svoji dceru. I když porod nikdy není procházka růžovou zahradou , tady už jen postojem a péčí tyto tři ženy dokáží rodičky provést tímto obtížným okamžikem jejich života, co nejlépe to jde a jejich přístup je velice otevřený, ale při tom není fanatický a lékařskou péči v nutných případech neodmítají.
Krásná kniha, která je pohlazením po ženské duši.

Štítky knihy

pro ženy Německo zdravotní sestry zdravotnictví porodnictví porodní asistentky

Autorovy knížky

Marie Adams (p)
německá, 1977
2023  82%Dům nového života

Kniha Dům nového života je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce81x
Chystám se číst49x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x