Důležité prvky

Důležité prvky https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/339153/bmid_dulezite-prvky-DFY-339153.jpg 4 8 2

Atomy, kvarky a jiné velké drobnosti Z čeho se skládá hmota kolem nás a kde se vzala? Jaká tajemství se skrývají v laboratořích novodobých alchymistů? Má hmota nějaký řád a dokážeme jej někdy zcela pochopit? Kniha je doposud nejmenším vydaným průvodcem základními stavebními jednotkami celého vesmíru. Dočtete se o dějinách alchymie a vzniku moderní chemie, o látkách dobře známých, jako je uhlík, kyslík či voda, ale také o prvcích vzácných zemin, transuranech nebo subatomárních částicích.... celý text

Literatura naučná Věda Vesmír
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Essential Elements. Atoms, Quarks and the Periodic Table , 2003


více info...

Přidat komentář

Jordanka9
28.10.2022 5 z 5

I když si myslím, že mám chemii v maliku, přečetla jsem si knihu se zájmem a pobavením.
Doporučila bych žákům i studentům ke zvýšení obliby chemie i fyziky. V médiích se různé "celebrity" chlubí tím, jak jim matematika a chemie nevoněly. Podporují tak předsudky vůči exakťním vědám.
Přitom je to tak zábavné, jak to vše spolu souvisí- stavba atomu, periodická tabulka prvků, krystalografie, zajímavosti o vybraných prvcich (orbity, s,p prvky..) uhlík a křemík- živá a umělá inteligence, organická chemie, velký třesk, kvantové efekty ad. - prostě rozum v kostce!! Nevim, jestli se dá tato útlá knížka sehnat, mám ji půjčenou z knihovny, moc bych jí chtěla mít. Je to takový vědecký komiks! Hledání souvislostí - to je bolest našeho školství a ochotě k logickému myšlení nás všech.
Strýček Google a tetička Wiki se nechytají ......
Jako blbci si většina může připadat právě díky těm u nás zafixovaným předsudkům - Ámos se v hrobě obrací.!!!!

iceVS
29.10.2018 5 z 5

Výborný způsob, jak si připadat jako úplný blbec... :-)