Druhý život

Druhý život https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478406/bmid_druhy-zivot-IY0-478406.jpg 3 16 7

Autorka Čtyř mrtvých královen vyměnila fantasy za sci-fi a zve vás na další akční dobrodružství. Poté, co Velká vlna zničila planetu a zatopila svět, museli se lidé naučit přežít na vodě. Tempe se každý den potápí do zaplaveného města a hledá cokoli cenného, co by mohla vyměnit za peníze. Potřebuje dát dohromady pořádný balík, aby ve výzkumném centru Palindromena zaplatila za oživení své mrtvé sestry Elysey. Jen ona totiž ví, kdo může za smrt jejich rodičů. Místo šťastného shledání však přijde šok. Elysea nehodlá 24 hodin, jež dostala k dobru, strávit zodpovídáním se ze zločinu, o kterém tvrdí, že jej nespáchala. Přesvědčí Tempe, aby jí pomohla utéct a společně se pokusily najít pravdu. Mohou však takový úkol zvládnout za jediný den?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Vanishing Deep , 2020


více info...

Přidat komentář

Sarah11
07.11.2023 3 z 5

Námět knihy si mě získal už když jsem v minulosti narazila na její anglické vydání. Zatopený svět, kde lidé přežívají převážně na plovoucích plošinách a mnoho z nich vůbec nezná, co je to pevná půda pod nohama, a kde si hlavní hrdinka vydělává tím, že se potápí do mořských hlubin a hledá pozůstatky starého světa, které by mohla co nejvíce zpeněžit, mi přijde zkrátka jako skvělý základ k tomu, aby to byla skvělá kniha. Bohužel to ale nestačilo.
Čte se to dobře, ale na to, že to má být sci-fi, to autorka nepodala vůbec uvěřitelně, vlastně je tu docela dost logických mezer a je to celé hodně naivní. Hlavní hrdinka se tváří jako badass, ale ve skutečnosti mi přišla spíš otravná.
Zkrátka neurazí, nenadchne a je to jedna z těch knih, které vám velmi brzo zmizí z paměti. Možná pro nižší věkovou kategorii, ale mě jako -cet už to neohromilo.

deedulka
07.05.2023 4 z 5

Pamatuji si, že mne už dávno zaujala mořská obálka a myšlenka celého Starého světa pod vodní hladinou. Čekala jsem ovšem o něco více potápění a odhalování tajemství starých budov. Děj se odehrává převážně na ostrově a atolech a řeší se zde otázka života a smrti. Kniha je psána z pohledu dvou postav - dívky Tempest a chlapce Lora. Oba jsem si docela oblíbila a skákání ve vyprávění mezi jejich postavami mi tak vůbec nevadilo, protože na sebe navazovalo a dávalo smysl. Každá kapitola měla odpočet času, takže člověk věděl, kolik hodin nám zbývá do jisté události. To byl za mne chytrý nápad.

Konec byl trochu překombinovaný a pár technických otázek ve mně zanechal. Ale jinak se mi kniha četla dobře a svižně.


Anniposs
31.01.2023 1 z 5

Tak za mě naprosté zklamání. Ne, že by autorka neměla skvělý nápad, který by neměl opravdu silný potenciál. Kniha mě zaujala právě pro skvělý nápad - celý svět pod vodou, lidé přežívající na plovoucích atolech, potopená města, kde čouhají nad haldinu jen špičky mrakodrapů. No, koho by to nezaujalo!
Autorka však všechno utopila pod absolutně nezajímavým příběhem. Obě hlavní postavy mě akorát rozčilovaly. Nezajímavý klišé příběh a charakter jejich osobnosti se prolínal do příběhu až moc často.
Děj měl hrozně pomalý spád, vlastně celou dobu čekáte než se začne konečně něco opravdu dít a řešit a to se stane až skoro posledních 50 stran před koncem. Kdežto konec je za mě neuspokojivý a nedomyšlený.
Autorku sice neznám, ale její styl psaní mi rozhodně nesedl. Knihu se snažím dočíst už X měsíců a opravdu se k tomu nutím.
Prostředí a nápad se mi líbí 9/10, ale zpracování za čtení rozhodně nestojí.. :/

andrejci
20.07.2022 4 z 5

Tohle bylo milé překvapení. Od knížky jsem neměla žádné očekávání, ale toto se mi moc líbilo. Svět v budoucnosti spjatý s vodou se mi moc líbil. Autorka to úěkně vymyslela a všechno tam dávalo smysl. Knížka se mi četla dobře, jen tam na mě bylo strošku víc myšlenkových pochodů. Děj z pohledu Lora mě moc nebavil. Za to se mi líbil konec. Tak nějak k tomu ději sedl.
Hodnotím to tak na 4 hvězdy. I když se mi to líbilo něco tomu chybělo.

Lemra794
14.06.2022 4 z 5

Mě kniha velmi bavila. Nový svět plný korálů, rybek a soli mě uchvátil stejně jako úvahy kolem života a smrti. Rozhodně stojí za přečtení. Nenechte se odradit nižšími hodnoceními. Jasně, existují i lepší knihy, propracovanější a složitější, ale pro ty, kteří začínají se sci-fi žánrem nebo chtějí trochu oddechovější knihu, doporučuji. Čte se to lehce a skoro samo. Kniha je napínavá a plná akce i nečekaných zvratů, nové i staré architektury a hrozně hezky se to všechno představuje v barvách. Navíc je to "standalone" takže nemusíme čekat na další díly série. Napsat ukončený děj na jednu je těžké, ale myslím, že se to autorce opravdu povedlo.

DreamerX9
30.01.2022 2 z 5

U této autorky musím stejně jako u předchozí knihy ocenit nápaditost ta ji rozhodně nechybí ale zbytek? Postrádalo to logiku, zajímavost a ten tragický děj, kdy se umírání střídalo jak stráže na hlídce mě taky nezaujal do toho ta prostoduchost jednání postav. Myšlenka zajímavá ale autorka ji řádně nevyužila. Skoda

Fortuna7
07.11.2021 2 z 5

Bohužel musím říct, že jsem zklamaná. Čtyři mrtvé královny jsou podle mě skvělé a mám je opravdu hrozně moc ráda, ale tohle? Příběh mě nevtáhl do děje, nezžila jsem se s postavami a svět mě vlastně vůbec nezajímal. Tak nějak mi v knize úplně chyběla zápletka a přišlo mi to nedořešené (ten konec je až jako nedopsaný) a nelogické.
2,5/5⭐ jsem fakt hodně zklamaná. Přečtěte si Čtyři mrtvé královny, ale Druhému životu se radši vyhněte... :-(

Autorovy další knížky

Astrid Scholte
australská
2020  76%Čtyři mrtvé královny
2021  65%Druhý život