Druhý dech

Druhý dech https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46993/druhy-dech-46993.jpg 4 23 5

Životopis chirurga prof. Barnarda, který jako první provedl dne 3. 12. 1967 se svým týmem v Kapském Městě transplantaci srdce. Operace znamenala zásadní zlom v medicíně dvacátého století a vyvolala řadu morálních a etických otázek, i zlom v životě vynikajícho chirurga, kterému přinesla obdiv i nenávist.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Second Life , 1993


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
03.12.2022 3 z 5

No... dočetla jsem to.
Nečekala jsem, že je to ten typ "ošustit a opustit." Sem tam jsem měla až pocit, jako by mu bylo neustále patnáct. Bez ohledu na to, "jakej frajer" byl profesně, jako člověka bych ho asi znát nechtěla... uf.
Knihu jsem četla strašně dlouho. Začala jsem po tátově další operaci srdce.

Marcela52
13.08.2020 3 z 5

Pro mě trochu zklamání. Čekala jsem více, nejen po literární, ale i odborné stránce. Škoda, že tak schopný chirurg a výjimečný člověk svůj život tak trochu promarnil nekonečnými milostnými eskapádami. Měl to asi opravdu těžké, když se mu ženy na každém kroku nabízely, ale i tak mohl být "odolnější". Jeho ego tady trčí na všechny strany, takže jsem knihu dočetla jen asi do třetiny, ale přesto si ji troufám hodnotit. Za mě tedy nic moc...


Dell
09.09.2015 3 z 5

Přestože jsem knihu nedočetla, dovolím si ji ohodnotit a navzdory uděleným třem hvězdičkám i doporučit.
První pokusy o transplantaci srdce, dramatické a barvité vyprávění o všem, co s tím souvisí. Osobní pocity, setkávání s pacienty, nadšené zaujetí problematikou, reakce nejbližšího okolí, politizování a konkurenční boj, vtipné scény s médii, podlehnutí slávě, život vzhůru nohama, rozvod, ...
Kniha vyznívá sebeoslavně, při líčení mnoha milostných zážitků bohužel poněkud nezrale. Člověk by skoro neřekl, že mluví starší muž. Vypadá to, jako by u pana doktora proběhl ten neveselý pozdní návrat do puberty. Autor je velmi otevřený a bez problémů se chlubí vlastními klady i zápory.
Kousek po vyprávění, jak téměř došlo ke kopulaci s družkou přítele na ulici před hotelem, jsem knihu odložila - nic proti erotickým scénám a sexu v literatuře, tady ale není přiměřené dávkování ani brilantní zpracování, které by zaujalo. Byla to už zkrátka nuda.

denuska
26.07.2012 5 z 5

Tato kniha má stále čestné místo v mé knihovně, dostala jsem ji od své maminky, která mi ji doporučila k přečtení a já ji doporučuji vám.

odejana
09.08.2011 4 z 5

Biografie nejen pro lékaře a studenty. Mapuje historii transplantací srdce, přičemž je fakticky, stylisticky i emocionálně dost věrohodně vylíčena první transplantace srdce. Biografie je zajímavá nejen tímto epochálním zlomem v lékařství, ale i osobností Christiaana Barnarda, který proslul jako neúnavný sběratel žen - jeho milostné rošády se probírají do všech podrobností a je klasikem machovského druhu mužů. Po stránce literární klasická biografie, která hezky dramaticky líčí profesionální vzestupy a pády, ale i autorovo dění v nitru (ovšem s výhledem, že jeho biografii budou číst obdivovatelky).

Autorovy další knížky

Christiaan Barnard
jihoafrická, 1922 - 2001
1979  87%Nežádoucí
1994  83%Druhý dech
1998  81%Dárce
1994  80%Loď nádeje