Druhý dech

Druhý dech https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38947/bmid_druhy-dech-38947.jpg 4 8 2

Román Druhý dech napsal Jan Beneš již v roce 1963, kniha je obrazem poměrů k komunistickém takzvaném nápravně pracovním táboře na konci na konci padesátých let.

Přidat komentář

jprst
17.12.2011 4 z 5

Poprvé tato kniha vyšla v roce 1969 v nakladatelství Melantrich, ale její distribuce byla zakázána. Pak byla vydána česky v Curychu v roce 1974 a přeložena do několika cizích jazyků. Spisovatel Graham Greene ji dokonce označil za lepší příběh z komunistických pracovních táborů než Solženicinův Jeden den Ivana Denisoviče.

hladko
15.12.2010 3 z 5

Krátký pohled do šedivého světa muklů asi nepřekvapí, ale také neurazí. Komunistický pracovní tábor je viděn pohledem střízlívím a lze jím spatřit celé spektrum povahových archetypů, počínajíc protirežimními nepřizpůsobivci a morálními otužilci a konče oči si zakrývajícími prospěcháři a dehonestátory lidského života.
Jan Beneš se zaobírá pouze poměrně krátkou etapou pracovního tábora, ve které se zvedá první vlna nevole reagující na tvrdé a nepravomocné nakládání s vězni, přičemž komunistický byrokratický aparát, už tak postavený na nestabilním základě, pomalu začíná skřípět a vrzat pod náporem své vlastní váhy.