Druhá planeta Oggu

Druhá planeta Oggu https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21312/bmid_druha-planeta-oggu-Ex9-21312.jpg 4 63 16

Co čeká devět set astronautů po návratu na rodnou Eelu, kde mezitím uběhlo plných sedm století? Kdo se je snaží ovlivnit a ukolébat do nečinnosti? Jaké tajemství se skrývá na vyklizeném měsíci Prokronu? Proč ho astronauti nemají navštívit? Jaké utajované smrtelné nebezpečí hrozí celé Eele, celému lidstvu?

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Ogg második bolygója , 1969


více info...

Přidat komentář

Lele61
03.03.2024 3 z 5

Knížka původem z knihobudky a ještě k tomu starší sci-fi od maďarského autora. Tak jsem moc nevěděl, co od toho mohu vlastně čekat a pro jistotu jsem ani neměl žádná přehnaná očekávání. A kupodivu ono to zase nebylo až tak hrozné. Je tam už sice trochu znát stáří knížky, ale nápad je celkem dobrý a zpracování také solidní, jenom ten konec už se zase tolik nepovedl - připadá mi to takové jako by uspěchané. Celkově průměr, žádná katastrofa to sice není, ale znám mnoho lepších sci-fi počinů.

witko
08.01.2023 4 z 5

Na to jak letitá je to kniha mne velmi bavila. Příjemné osvěžení a poznání maďarské sci-fi.


Adapa
19.12.2021 4 z 5

Mé první setkání s maďarskou sci-fi. A velice příjemně překvapilo. Začátek mě hned vtáhl do děje a chtěl jsem číst stále dál a dál. Na knížce je poznat, že byla napsána již v 60. letech, ale i dnešní nové vydání by si našlo své čtenáře. Skvělá hard sci-fi, která mi něčím připomínala některá díla Arthura C. Clarka.
Po sedmi stoletích ve vesmíru se na planetu Eelu vrací hvězdolet s 900 astronauty. A zjišťují, že něco je jinak. Domovská planeta se stáhla z dobývání vesmíru, nemá zájem ani o kolonizaci měsíce Prokron. A do toho je astronautům podprahově sdělováno, že se mají Prokronu vyhýbat, že se mají věnovat jen životu na rodné planetě. A zde přichází největší nelogičnost celého románu. Sedm století jsou ve vesmíru a když se vrátí na rodnou planetu, nikoho nezajímají výsledky jejich práce, všichni je považují jen za relikt minulosti a řeší se jen jejich začlenění do společnosti.
Během několika měsíců kosmonauti zjišťují, že na Prokronu byl nalezen důkaz mimozemské civilizace, která ohrožuje celou planetu. Podaří se jim během krátkého období zmobilizovat aktivitu celé planety a přesvědčit obyvatele Eely, že se musí přestěhovat na jinou planetu, v jiné sluneční soustavě. Připomínalo mi to zde čínskou trilogii Vzpomínku na Zemi od Liou Cch´-sina, ale napsanou o 50 let později než tento maďarský román.
První dvě třetiny knihy jsou skvělé. Pak najednou přichází časový skok o dva a půl tisíce let. Lidé z Nové Eely se setkávají s Pozemšťany s planety Země, mezi prvními kosmonauty je samozřejmě i Maďar. Krásné hrdé vlastenectví, zmínky o Budapešti. A pak přichází střetnutí s tajemnými Trrgy, které je takové divné, naivní, nečtivé… Jak kdyby se autor rozhodl, že píše už moc dlouho a potřeboval prvním nápadem nějak knížku napsat. Za ten konec musím sebrat jednu hvězdu.
Knížku můžu jen doporučit, nutila mě číst pořád další a další stránku, přitom nespěchat a číst pomalu jednotlivé řádky, abych se v tom neztratil a vše pochopil.

RadimB.
10.10.2021 3 z 5

Knížku jsem přečetl na doporučení. Nemůžu říct, že je špatná. Stále ještě čtivá i přes staří. Moc mi nesedlo, že je psaná spíše formou vyprávění třetí osoby. Přichází tak o atmosféru. Také ty šílené jména hlavních hrdinů se těžko pamatují. Jinak knížka nenáročná oddechovka.

Jack Bauer
21.11.2020 2 z 5

Knihu jsem četl v době vydání, děj už si dnes nepamatuji. V té době vycházelo spousta dobrých sci-fi zatímco dnes 90% samý fantasy brak, vyložené sci-fi pohádky, klasickou a ještě dobře napsanou aby čtenář těžko pohledal.
Čteno po druhé v lednu 2021 po x letech, už mě to tak nebralo. Krátký příběh sice dobrý kupodivu i na dnešní dobu, když si odmyslíme naivitu a staré představy, ale nečtivě napsaný. Jaksi těžkopádně, hlavně kapitola s Trrgy.

knihyKeMne
25.09.2020 4 z 5

Pozoruhodná, originální kniha. Nadchla. Ale první čtvrtina (třetina?) mě nebavila a já nemohla pochopit, kde se vzalo tolik kladných komentářů. Igo a Uri se mi jako jména neustále pletli, dokud jsem si v duchu toho prvního nepřejmenovala na Igora. Podobně závěrečná část byla místy trochu zmatečně napsaná, proto ubírám jednu hvězdu na hodnocení.

Pavelpi
21.06.2020 4 z 5

Hodně slušně napsáno.Řekl bych,že by mohla dobře obstát i v dnešní době.Samozřejmě tam nejsou moderní věci z dnešní doby,ale pro zábavu je to dobré.

ludek7426
30.05.2020 4 z 5

Hodně dobrá sci fi od maďarského autora. Kdysi před lety jsem tuhle knížku znal snad nazpaměť, a chtěl jsem si ji znovu připomenout. Pořád dobré hard sci fi, v prostřední části dost rozvláčné a popisné, ale jinak fajn. Tahle knížka v klidu obstojí i v konkurenci tehdejších "západních" spisovatelů.

Eyghon
30.03.2020 4 z 5

Klasické sci-fi z 80. let. První cca 4/5 knihy jsou vynikající. Návrat astronautů na domovskou planetu a řešení tajemného problému. Super. Ale celé to trochu sráží konečné vysvětlení a popis života Trrgu, nemá to tu šťávu první části knihy. Ale i tak to stojí za přečtení.

Janadvorackova
03.08.2019 3 z 5

Příběh návratu astronautů na domovskou planetu se zvrhl nečekaným směrem.
Proto jsou tyhle starší scifárny zajímavé - obsahují běžné, ovšem z jistého úhlu pohledu originální náměty.

Čtenář si nesmí všímat archaismů a různých jiných ismů :), dávky nelogičnosti a naivity. Ale ve výsledku mi to zase až tak špatné nepřišlo. Sice jsem si nikoho neoblíbila, neměla jsem pocit, že bych chtěla číst pokračování, ale příběh mě bavil a nutil dumat :).

Malarkey
15.11.2018 3 z 5

Přiznám se, že mě po první části knihy vůbec nenapadlo, že celý námět autor pojme tak obrovsky globálně v rozmezí desítkách let. Pro mě je to v knihách obecně dost nezvyk a tomuto příběhu to dalo úplně jiný rozměr. Nemůžu říct, že by mě to nebavilo, ale občas jsem se v příběhu dost ztrácel. A to není jen pojatým příběhem, ale i technickým popisem a častými názvoslovími, se kterými jsem dost bojoval. Jako sci-fi se ale jedná o hodně zajímavý kousek.

milan3144
16.09.2018 3 z 5

...nějak mě tahle sci-fi nedokázala úplně vtáhnout do děje. Hodně rozebírání věcí okolo, nebo spíš co vedlo k tomu a tomu a co tomu předcházelo. Sice to osvětlovalo a doplňovalo hlavní dějovou linii, ale v porovnání s tím samotným dějem a finálním zakončením, toho bylo až příliš. Myslím, že by se dala tato kniha zkrátit do trochu delší povídky. Za mně tři hvězdy, což je pořád ještě celkem dobré čtení.

Bašťák
16.04.2018 3 z 5

Až teprve když se na scéně objevili Trrgové, jsem si uvědomil, že už jsem to kdysi četl :-) Nepamatuji se, jak se mi to tehdy líbilo, dnes bych řekl, že se jedná o docela originální sci-fi námět, který by si zasloužil trochu propracovanější zpracování. Ale celkově dobré.

Petrstik
08.01.2018 5 z 5

Dobře napsaný Sci-fi román, ke kterému jsem se s chutí vrátil asi po třiceti letech a který opět nezklamal.

wooloong
18.02.2014 4 z 5

Sci-fi, celé mé dětství a puberta. Tuhle knížku jsem měla půjčenou od kamaráda. Líbila se mi, i když mi už tehdy přišlo divné, že za sedm století urazila evoluce takový obrovský kus cesty. A abych nezapomněla: "Na Prokronu nic není!"

evelinaevelina
28.01.2013 5 z 5

Knihu jsem zakoupila v antikvariátu bez žádného velkého očekávání. Překvapení následovalo - 210 stran přečteno jedním dechem. Někteří současní autoři sci-fi by si mohli vzít příklad z děje se skutečně překvapivými prvky, které ale v žádném případě nejsou na hranici fantasmagorie.

Štítky knihy

maďarská literatura

Autorovy knížky

Péter Lengyel
maďarská, 1939
1981  78%Druhá planeta Oggu