Druhá cesta kolem světa

Druhá cesta kolem světa https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403442/mid_druha-cesta-kolem-sveta-hL0-403442.jpg 5 2 2

Přidat komentář

Antoramix
09.11.2021 5 z 5

Po prvním deníku světoznámého objevitele jsem byl lehce v rozpacích a mírně zklamán. Prostě stručný lodní deník. Ovšem popis jeho druhé plavby je opravdovým historickým, cestopisným a etnografickým zážitkem. Ač se v úvodu James Cook omlouvá za své nedokonalé literární schopnosti, tak tady to vůbec není potřeba. Deník je čtivý, podrobnější a hlavně velmi zajímavý. Nejvíce se mi líbili průzkumy antarktických vod, což s kvalitou tehdejších lodí musel být obdivuhodný počin. Opět nezklamalo Tahiti se svými kráskami pokleslých mravů, že se těm námořníkům ani nemůžeme divit, že se pokoušeli o dezerce. Zajímavá byla i část věnovaná Vanuatu a jejich obyvatelům. Nejzábavnější na četbě bylo googlení všech objevených míst a ostrovů, i když mají třeba už jiný název. Výhodou této plavby je i fakt, že se cesty zúčastnil malíř William Hodges, takže se na internetu dá najít plno maleb a rytin zobrazující domorodce a krajiny, které James Cook na této výpravě navštívil. To celé vytváří zážitek, že si chvíli připadáte, že na těch krásných místech jste také a objevujete je přímo s Jamesem Cookem.

Kozel
30.05.2019 5 z 5

Bon Voyage! V úvodu druhé plavby se James Cook upřímně omlouvá za spisovatelské nedostatky a slabé vzdělání, ačkoli to považuji za zbytečnou skromnost, protože i po téhle stránce je druhá plavba lepší než ta předchozí. Už díky tomu, že Cook hojně cituje Horáce, se nedá říct, že by mu chybělo velmi široké vzdělání. Nevím, že by se v moderní literatuře objevovaly latinské či jiné citáty. Důležité však je jak probíhala druhá kapitánova cesta kolem světa, tentokrát na dvou lodích - Resolutionu, které sám velel, a Adventuře, jíž velel Furneaux.

James Cook hojně využívá zápisu zeměpisných souřadnic, což běžného čtenáře patrně příliš nenadchne. Což se ovšem nedá říct o zažitých dobrodružstvích. Při prakticky první bouři se obě lodě ztratily sobě navzájem a posádky se setkaly až po návratu do Anglie. A tak s Cookem znovu navštívíme Tahiti, setkání s některými známými tvářemi, ale také Velikonoční ostrov, Nový Zéland a jižní pól, k němuž Jamese dodává: "Nebezpečí, do kterého se badatel dostane při pobřeží tohoto neznámého ledového moře, je tak ohromné, že mohu směle tvrditi, že nikdo nepronikne dále, než jsem pronikl já, a že země na jihu nikdy nebudou prozkoumány." Není nouze o humorné okamžiky, ale i ty smutné, napínavé na moři i na souši, setkání s domorodci nejrůznějších povah a morálky a z toho plynoucí události. Stále mě fascinuje Cookův lidský přístup, kdy děla a zbraně používá na případné zastrašení a zdráhá se jich používat přímo proti domorodcům. Nově objevené ostrovy a ostrůvky pojmenované i po členech posádky, otravy jídlem, boj s počasím...bylo by toho příliš, co vypíchnout. Nakonec jen snad poslední kapitánova věta shrnující, že podobné podniky byly a jsou věcí nebezpečnou, neboť "za celou tuto druhou cestu ztratili jsme jen 4 lidi na Resolutionu."


Štítky knihy

cestopisné příběhy

Autorovy další knížky

James Cook
britská, 1728 - 1779
1978  81%Cesta kolem světa
1922  79%První cesta kolem světa
2016  80%Deník kapitána Cooka / Captain Cook´s Journal
1922  80%Třetí cesta kolem světa
1922  100%Druhá cesta kolem světa