Drsné pastorále

Drsné pastorále https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178492/drsne-pastorale-178492.jpg 4 10 3

Hlavní postava rolník, pastýř Abramo Ledda je posedlý touhou vypracovat se, posunout se mezi bohaté sedláky svého městečka, a proto nutí robotovat celou rodinu. V pěti letech odvede svého prvorozeného syna Gavina na svá vzdálená pastviska a většinou po zlém ho zasvěcuje do všech prací. Chlapec však touží po vzdělání a až po dlouhých letech se dokáže vymanit z područí nelítostného patriarchy. Doslov: Vladimír Hořký... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Padre padrone , 1975


více info...

Přidat komentář

RADIN
10.11.2023 3 z 5

Gavino mal veľmi tvrdý život,ako aj ostatné deti v Sardínii v tej dobe.

Koka
19.05.2021 5 z 5

Drsné pastorále bylo mnohem mnohem drsnější, než bych si dovedla představit. Po knize Accabadora je to moje snad pouze druhá kniha ze Sardínie, obě však představují sardský svět jako něco tajemného, krutého, neevropského, v mnoha aspektech až nelidského (podrobné popisy souloží pastýřů se zvířaty a společenská akceptace takového řešení "přirozených potřeb" mě šokovaly). Každopádně - je to zajímavý, máločemu podobný příběh, jehož přitažlivost je znásobena i tím, že jde vlastně o autobiografii podanou románovou formou. Skvělé, objevné (pokud jde o informace o tradicích, zvycích a hodnotách obyvatel Sardínie), ovšem nijak "oddechové" čtení.


Firefox4
07.01.2014 4 z 5

"Pravdivý příběh člověka, který se vlastním úsilím stal z negramotného pastýře univerzitním profesorem". U spousty knížek nevím po týdnu, o čem byly. Tuhle jsem četla tak před 25 lety a dojem z ní přetrvává dodnes. Možná to není literárně skvostná kniha, ale už pro její příběh určitě stojí za to si ji přečíst.

Štítky knihy

italská literatura společenské romány Sardinie pastevectví

Autorovy knížky

Gavino Ledda
italská, 1938
1982  88%Drsné pastorále

Kniha Drsné pastorále je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce11x
Chystám se číst10x
Chci si koupit3x