Drsné lásky

Drsné lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94130/drsne-lasky-94130.jpg 4 15 2

Výbor povídek z autorovy celoživotní tvorby od nejrannějšího období je zaměřen na problematiku ruské ženy.

Přidat komentář

sika444
01.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Povídky, které obsahuje i svazek Hořké povídky, jsou komentovány tam. Zde hodnotím alespoň výběrově zbytek.
Manželé Orlovovi - delší novela o bezútěšném životě a bezútěšném manželství. Alkoholismus a násilí jsou zde leitmotivem, jakkoli se zdá, že se Orlov v cholerovém baráku promění. Je to značně nihilistická próza, snad trochu didaktická, neboť osud Orlovové je přímo ukázkový. Snad zde Gorkij příliš tlačil na pilu.
Žena s modrýma očima - výborná miniatura pojednávající o tom, jak člověk přistupuje k tomu druhému ovlivněn rolí, v níž se druhý nachází.
Na vorech - živočišná láska versus náboženstvím vyvolaná askese. Otec jako reprezentant živočišnosti je autorovi zjevně milejší.
Žena - v novele se autorovi podařilo zachytit podivnou chemii mezi lidmi. Večerní rozhovor autora se ženou, který končí milováním, má ohromnou atmosféru. A jako skoro vždy u Gorkého je zde mnoho drobných postřehů, filosofických úvah, portrétů bosáků.
Ze zkazek o Itálii - drobné postřehy, miniatury, z nichž nejpůsobivější je ta o vesnici, která se složila mladému páru na svatbu a na příbytek. Další jsou o pomstě, o postiženém děcku, o falešném nařčení z nevěry a síle ženské solidarity.
Zaříkávačka - portrét ženy Mordvinky (nějaký severský kmen), která stále udržuje povědomí o mordvinském bohu Keremeťovi. Její závěrečné kárání Krista je fascinující.
Dora - obraz ženy - sestry z tuberkulózního sanatoria, která se zamiluje do pacienta. Láska, byť založená na klamu, může být neobyčejně zraňující.
O neopětované lásce - tohle není ani novela, spíš malý román. Bohatý muž miluje provinční herečku, ovšem celoživotní láska se uskutečňuje jako přátelství (eufemisticky řečeno, spíš on ji vydržuje), které nikdy nepřinese opravdovou vzájemnost a naplnění. Ovšem jak působivě a hluboce to Gorkij vypráví! Vrchol jeho povídkové tvorby.
O první lásce - nemilosrdně pravdivé, velmi osobní. Gorkij líčí svůj první vážný vztah. Vypovídá hodně o něm samotném, o jeho i její neukotvenosti a neschopnosti žít "běžný" život.
Celkově je tato kniha nesmírně silná, všechny texty zachycují lidské typy, o nichž málokdo v ruské literatuře píše. Gorkij opravdu nasál zevnitř atmosféru, filosofii a životní styl bosáků - a nám toto vzácné poznání nabízí. Co s takovou společností mohla udělat revoluce - ať už by byla jakákoli? A mohla být jiná než krutá, když se odehrávala v zemi, jejíž většinu obyvatel tvořili hrdinové Gorkého textů?

kratochwilova
15.12.2016 5 z 5

Některé povídky se mi líbily víc, jiné míň, na některé nezapomenete. Drsná doba, drsní lidé -Rusko....