Dřevo!

Dřevo! https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510819/drevoNKwxzs-NYM-.jpeg 4 2 2

Kniha o dřevě a jeho nezastupitelné roli nejen v české architektuře. Mladý architekt Matyáš Cigler zkoumá dřevo jako fenomén z mnoha stran: z pohledu enviromentálního, kulturního, historického, stavebně-praktického i architektonického a vydává tak unikátní a komplexní zprávu o tomto mimořádném materiálu. Kniha je určena všem milovníkům dřevěného stavění, architektům, studentům, ale i stávajícím a potenciálním investorům, kteří by rádi vrátili tuto unikátní matérii zpět na místo, které jí v naší stavební tradici právem patří. Kniha DŘEVO! vyšla v atraktivním minimalistickém designu odpovídajícímu charakteru subtilního, ale komplexně pojatého tématu.... celý text

Přidat komentář

Dzis.Vagriski
15.04.2024 3 z 5

Kniha je obsahově na vysoké úrovni. Souhlasím s předchozím hodnocením (petr_pelech). Dokonce i graficky je pěkně připravena. Bohužel katastrofální je finální provedení. Sazba je evidentně navržena na formát B5, možná i větší, nikoli na "sotva" A5, takže jednak se špatně čte drobný tisk, jednak nákresy aby člověk luštil lupou, zvláště pak ty, kdy jsou bílé linie na černém pozadí, což doráží recyklovaný šedý papír. Takže jak toto dílko hodnotit? Pokud jako celek, pak musím pár bodů sebrat. Nejde jinak, kniha se má hodnotit jako celek. Chtěl jsem si ji koupit, ale nakonec jsem ji jen půjčil v knihovně. Pokud někdy vyjde e-kniha, investuji raději do ní, ale takovýto zmetek ve své knihovně nechci. Je to jako koupit si hezký obraz na stěnu s dírou uprostřed.

petr_pelech
07.03.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Kdokoli (ať už odborník nebo laik) otevře knihu, dostane se mu v ní komplexního přístupu a analýzy stavitelství ze dřeva (převážně) na našem území. Ač je psána spíše laickým jazykem, podává informace, které ocení i odborník.
Obzvlášť hodnotím kladně skutečně široké spektrum, kterým se kniha zaobírá - postupuje od základů, tedy toho, co je dřevo, z čeho neskládá atd., přes jeho zpracování, ať už dnes nebo v historii, po jeho použití v různých konstrukcích a to z minulosti až po nejbližší současnost, kdy je ze dřeva možné konstruovat díky moderním technologií téměř cokoli.
Také mě hodně nadchla analýza jednotlivých typů historických dřevostaveb na našem území podle toho, z jaké tradice/jakou kulturou byly ovlivňovány.


Štítky knihy

dřevo

Autorovy knížky

2022  80%Dřevo!

Kniha Dřevo! je v

Právě čtených1x
Přečtených2x
Chystám se číst3x