Dřevěné ženy

Dřevěné ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265254/bmid_drevene-zeny-265254.jpg 3 21 6

Nový román Petra Prouzy zaujme čtenáře barvitým a napínavým vyprávěním z historie až do současnosti o záhadné kletbě rodu Kubotů. Zlatokop v 16. století, pašerák na sklonku habsburské monarchie i současný pražský advokát hledají nitky a souvislosti mezi realitou a magickými silami, mezi tajemstvím a vlastními představami, které zvláštním způsobem ovládají jejich osud.... celý text

Přidat komentář

knihomol1985
11.11.2023 3 z 5

Moje první rodinná sága a trošku zklamání. Děj to mělo ale za polovinou knihy totálně nezáživné a zdlouhavé. Třeba kniha nebyla pro mě. Kniha neurazí nenadchne.

Dani25
03.01.2022 2 z 5

Dosť veľké sklamanie. Ale keďže som si knihu vzala do vlaku a na Vianočný pobyt, tak som ju prečítala, ale vlastne neviem, čo mi táto kniha mala dať. Možno bude vhodná pre iný typ čitateľa.


cori
07.11.2020 3 z 5

Rodinná sága rodu Kubotů, kteří musí nést své prokletí (zaviněná smrt a její odčinění), se táhne od roku 1560 do roku 2015. Rodina je spjata s krkonošskými Rýchorami a tajemným pralesem. Velkou roli hrají i sny a bába kořenářka Vilma. Trochu mystické čtení.

jprst
21.07.2019 1 z 5

Román jsem přečetl na doporučení kamaráda a mám pocit, že se z jeho strany jednalo pouze o potměšilý žert. Poctivě jsem hledal ony hluboké myšlenky, které by mne zaujaly, ale nenašel jsem žádné. Z mého pohledu ztráta času, nicméně připouštím, že chyba může být na mé straně. Ale nějakou další knihu z tvorby pana Prouzy už zkoušet nebudu.

allyce
17.05.2019 4 z 5

Komentář níže je vyčerpávající a já s ním zcela souhlasím.

ynelez
16.02.2016 5 z 5

Prouzův román Dřevěné ženy vlastní licenci tajemného poselství

Spisovatel využívá své vypravěčské umění ke stavbě dramatických posunů a přechodů mezi realitou a fantazií, skutečností a sny, v doprovodu reálných i magických postav v nádherném přírodním prostředí Rýchorského pralesa. Děj románu je unášen na perutích ságy korutanského rodu Kubotů, jehož zakladatel Karel Kubot přichází v v roce 1560 do Krkonoš na pozvání zemského správce. Zkušený dřevař, truhlář a řezbář, ale také stavitel horských bud, zlatokop i mystik ovládající tajemství chodících stromu se snadno sžívá s novým prostředím. Do nového krkonošského domova přináší i umění vyřezání dřevěných žen, které však ve spojení s halucinogeny začnou nebezpečně ovlivňovat svého tvůrce. Přestože se jich dokáže zbavit v hlubokém sklepení, bukové sochy se po dlouhé periodě klidu připomínají potomkům.
Tak zasahují do života pokračovatele rodu Karla Kubota na počátku dvacátého století, kdy známý pašerák a účastník první světové války hledá východiska k úniku z kdysi vykonaného zlého činu.
I třetí pokračovatel rodu, nesoucí stejné jméno a působící jako známý pražský advokát, je úzce spojen s krajinou Krkonoš a Podkrkonoší. Jeho poklidný život a spokojené manželství převrátí náhlá tragická příhoda. Ztrhaný poklid vnáší úzkost do dobrodružných vztahů bortících se pod tíží výčitek a hledání východisek. Doktor Karel Kubot třetí, ale díky přijetí byť fantastické reality a nalezení vztahu k mýtům reality Dřevěných žen i Chodícího stromu dokáže přetnout ony svazující uzly provazu rodového osudu.
Známá spisovatelka Eva Kantůrková napsala o předchozím Prouzově románu Psychiatr, že obsahuje již málo vídaný třetí literární rozměr, totiž, že je tam poselství, ovšem nikoliv heslovité. A každý čtenář si z toho vezme, na co intelektuálně či pocitově má. O to Petr Prouza průkazně usiloval i v Dřevěných ženách, navíc tam je ono poselství často obsaženo ve fantazijní podobě, ve vstupech do paralelního světa, kde Chodící strom, věčně žijící bába Vilma a ostatně i stále znovu se objevující Dřevěné ženy vysílají ke čtenáři podvědomé signály o plynutí lidského času. Jaké poselství? To musí cítit každý sám za sebe.

Autorovy další knížky

Petr Prouza
česká, 1944
2004  85%Život střídá smrt
2011  79%Babička
1988  66%Hotel Karneval
2014  63%Psychiatr
2015  67%Dřevěné ženy

Kniha Dřevěné ženy je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce16x
Chystám se číst16x
Chci si koupit1x