Dřevěné království

Dřevěné království https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151113/bmid_drevene-kralovstvi-OzI-151113.jpg 4 2 3

Vyprávění o dobrodružství světlušek, broučků , včelek, mravenců a skřítku Třešňáčkovi.1.vydání.

Přidat komentář

Kory98
24.01.2021 5 z 5

Roztomilé příběhy ze života broučků, doplněné nádhernými ilustracemi Emila Posledníka. Kniha jako stvořená do tématu čtenářské výzvy. Původně jsem hledala v rodinné knihovně knihu jinou, ale Dřevěné království mi přišlo pod ruku místo ní. Knihu dostala moje maminka, která je ročník 1953, jako malé dítě. Takže dnes už je to vlastně takový skvost :-) A po přečtení musím uznat, že doslova. Už jsem si nepamatovala děj, takže jsem ji po mnoha letech ráda přečetla a rázem jsem si přála být zase malá... V knize je i spousta skvělých veršů pro děti, které dokonale dokreslí její děj. A jeden nádherný citát od Rudolfa Těsnohlídka, který knihu uvádí:

Snad by mne velcí za ruku vzali,
snad by mi cestu ukázali
a řekli: "Leť, kvítek uživí tě!"
Škoda, že nejsem brouček malý,
škoda, že jsem jen malé dítě!

barbarera
10.12.2019

Tato kniha mě provází celým životem. Tatínek ji koupil v Ostravě v antikvariátu, nechal jí udělat pěknou vazbu a já ji dostala ještě v předškolním věku jako dárek. Poutavé vyprávění o životě včeliček a broučků s napínavým dějem v 60. letech nemělo kromě Ferdy mravence konkurenci.


Turlogh
17.09.2018 2 z 5

Kniha pro děti s pěknými obrázky od Emila Posledníka. Vyprávění to není špatné, ale nečetlo se to příliš lehce, chvílemi mi to přišlo dokonce jako kniha faktů o hmyzu, například když tam již zmíněný třešňový skřítek vysvětluje broučkům různé momenty ze života včel v úlu, apod. Neboť dřevěné království to je právě včelí úl. Tím ovšem vyprávění ztrácí na spádu a čtivosti a i když jsou tam okamžiky akčnější, např. boj včel v úlu s velikou můrou lišajem smrtihlavem, není to nijak zvlášť napínavé. Autor, cvičitel Sokola, se chtěl patrně co nejvíce přiblížit tehdy známé vědě o životě hmyzu, ale tím děj knihy pro děti působí poněkud těžkopádně. Oproti tomu zase původ skřítka z třešně vysvětluje autor dosti nejasně, částečně nábožensky, částečně pohádkově. Tyto skutečnosti se ve vyprávění knihy poněkud bijí a třeba na mě to působilo dosti rozpačitě. Proto dnešním dětem knihu na čtení příliš nedoporučuji, když už tak raději k předčítání knihy dospělými a po kratších částech, například kapitolách. Dávám z výše uvedených důvodů jen dvě hvězdy. Kdo má rád, jako já, ilustrace Emila Posledníka, může si případně ještě jednu hvězdu přidat.

Autorovy další knížky

1944  70%Dřevěné království
1945  100%Hančin šťastný omyl
1947  60%První družstvo na zvědách
1944  100%Cvrček Hekálek

Kniha Dřevěné království je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x