Zkouška bratrství

Zkouška bratrství https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49023/bmid_dragonlance-legendy-zkouska-bratrst-N3n-49023.jpg 4 65 8

DragonLance - Legendy série

< 3. díl

3. díl série: DragonLance – Legendy (celkově 6. kniha) Raistlin přivolává kouzlo, za které tak draze zaplatil. Portál se mu otevírá… V tu chvíli však jeho bratr Karamon uvedl do chodu magický časostroj. Obě magická pole se prolnou a posunou. Karamon a šotek Tasslehoff se dostávají na podivné místo v podivném čase, kde učiní ten nejhroznější objev. A Raistlin vstoupí do Propasti, připravený na souboj se svým příšerným nepřítelem – Takhisis, Královnou Temnot.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Test of the Twins , 1986


více info...

Přidat komentář

Aivinka
22.04.2022 4 z 5

(SPOILER) Nevím, jestli mám začít chválou nebo kritikou, ale raději to vezmu od těch kladů. Rozhodně to nebylo nudné, právě naopak. Poslední bitva byla dobře vyobrazená, s koncem jsem byla poměrně spokojená a všechno bylo svým způsobem dobře vysvětleno. Co mi vadilo bylo, že persona Raistlina, kterého jsme dvě knihy vnímali jako šedou postavu, se přebarvila na černou a celou knihu byl prostě jen ten zlý (teda pokud tam byl... typuju tak 3 kapitoly). Ztratilo to jakési kouzlo, které si celá série budovala. Propast byla popsána a vyobrazena dobře, ale ocenila bych víc scén s Bohyní. Myslím si, že je to zajímavá postava a zasloužila by si víc prostoru. A pak je tady Tanis. Nemám zdání, co tak úžasného vykonal (to bude tím, že jsem nečetla Kroniky) ale nechápu, proč o něm teď byla polovina knihy. Opravdu mě nezajímají jeho milostné pletky, děkuji pěkně. Na druhou stranu, propojení s Dalamarem bylo fajn, hodně věcí to vysvětlilo a nakonec jsem si ani moc nestěžovala. Musím říct, že od začátku do konce to bylo utrpení a tím myslím pro mě, i pro postavy v knize. Poslední díl je dost drsný a temný, asi jsem na to nebyla úplně připravená, ale mělo to svoje kouzlo a ve výsledku jsem i chápala, proč to tak musí být. Za mě nejslabší díl, ale stále má své kvality. Pokud ale čekáte dobrý konec, asi si přečtěte něco jiného.

Amolein
28.11.2021 4 z 5

Třetí díl druhé trilogie DragonLance nakonec není tak špatný jako předchozí díly. Autorka dokázala vypravováním závěrečné bitvy vyvolat napětí, které mi v těch knihách předchozích tolik scházelo. Pravdou je, že o to větším zklamáním jsou pasáže, které místo epického popisu souboje, obsahují jen suché konstatování: a tak ho po několika minutách v souboji nakonec porazil. Jako čtenář se nemohu ubránit pocitu, že tady něco chybí. Neumí snad autorka popsat šermířský souboj?

Celkově tuto druhou trilogii hodnotím lépe než trilogii první, a to zřejmě kvůli komornějšímu počtu postav, v nichž se čtenář dokáže zorientovat. A i ty tři hlavní - Karamon, Reistlin a Tass - jsou zde vykresleny mnohem barvitěji, jejich charakter se proměňuje osobnost se vyvíjí. Zatímco v prvním díle jednaly podle svého naházeného přesvědčení.


Gordonlord
06.08.2019 3 z 5

SPOILER !!!



Ze začátku to vypadalo jako neskutečná nuda, cca prvních 50-70 stran by se dalo shrnout pěti stránkami, ale spisovatelské duo mělo opět grafomanský záchvat. A to se týká celé knihy - opět děj nafukuje zbytečnými slovy, popisy a vatou.

Ale děj je tentokrát dobrý. I přesto že kniha opět trpí Tolkienovskou neschopností a neochotou rozepsat a rozvést ty nejzajímavější momenty, stěžejní události a bitvy a místo toho je úplně vynechá a jde radši popisovat šotkovy myšlenkové pochody a nebo cestu po schodech jedné z vedlejších postav. Ale to jsme už zase u té vaty...

Další mínus je, že Raistlin je zde tentokráte prostě a jen zlý. A nic jiného. A Tanis na mě působí jako hystericky cholerický idiot, který si vůbec nezaslouží roli hlavního hrdiny. Jinak přese všechny tyhle nedostatky se příběh konečně žene do svého finále, v rámci mantinelů klasické naivní fantasy je tu pár zábavných a slušných momentů, cestování časem, které každý příběh dokáže vždy spolehlivě zničit, zde vůbec nerušilo a konec byl skutečně dojemný.

špulo
29.09.2018 4 z 5

Túto trilógiu by som mladším čitateľom doporučil, starším v rámci relaxu tiež. Patrí k tomu lepšiemu z Dragonlance. Pokojne skúste aj ďalšie knihy z tohto sveta. Neohúria, ale neublížia. Bohužiaľ, máme vo fantasy omnoho väčšie trapasy...

JackieDecker
29.06.2016 5 z 5

Ze všech knih, které jsem z tohoto universa četla mne DragonLance - Legendy a hlavně zkouška bratrství fascinovali nejvíce. Snad stejěn jako Procitnutí mága. Karamon a jeho bratr Raistlin jako dvě strany jedné mince. Nedokáží žít vedle sebe, ale ani jeden bez druhého. jedno z nejkrásnějších vystižení dvojčat jaké jsem kdy četla a věřím tomu že jej jen tak něco nepřekoná...

Shock
20.02.2014 4 z 5

Kniha přímo navazuje na předcházející díl a celkově uzavírá děj trilogie Legend. Pro neznalé předchozích knížek jde o zbytečné čtení, nepochopí o co zde kráčí a o postavách se toho také moc nedozví.

BooksLucyKing
28.11.2013 5 z 5

Tenhle poslední díl se mi hrozně moc líbil. Po tom debaklu s předešlým dílem se mi zase vrátila radost a víra v kroniky, že to přece jenom stojí za předčtení.

Jochwald
28.03.2013 5 z 5

Oproti prvnimu dilu se dej zhorsil. Vzdy kdyz prijde na cestovani v case tak je v knihach nejaky problem, jelikoz to nejde domyslet do hloubky. Taky Karamonovo rozhodovani uz je hodne vyhroceno do extremu.

Autoři knihy

Tracy Hickman
americká, 1955
Margaret Weis
americká, 1948

Kniha Zkouška bratrství je v

Právě čtených1x
Přečtených117x
Doporučených8x
Knihotéce127x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x