Draci a obři

Draci a obři https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18588/bmid_draci-a-obri-18588.jpg 5 7 3

Podtitul: Tvorstvo pohádek a starých přírodopisů. V této knize naši dva známí autoři připravili pro čtenáře zajímavou přehlídku podivných zvířat a ještě podivnějších lidi. Mnohé z těchto tvorů znají čtenáři jistě už z pohádek. Nevědí však, že tyto pohádkové obludy byly ještě ve středověku předmětem učených rozprav a sporů tehdejších vědců a že ve starých přírodovědeckých knihách je toho o nich mnoho napsáno. A jedině víře starých učenců v tyto podivné pohádkové tvory máme co děkovati, že se nám až do dnešní doby zachovaly zprávy o rozličných dracích a bazilišcích, o podivných ptácích nohovi, fénixovi a charadriu, o kachnonosném stromu, o jednorožci a martichoře, o různých mořských netvorech, o obrech a o jiných obludných lidech. Trvalo to dlouho než se podařilo vymýtit z přírodovědeckých knih tyto mythické tvory, než bylo možno oddělit pravdu od fantasie, skutečnost od výmyslů. Pověry a báje nelze však odstranit jen pouhým posměchem. Podaří se to jen tehdy, jestliže se mohou přesvědčivě vysvětlit. Proto autoři berou na pomoc moderní přírodovědu, především zoologii a paleontologii, a přesvědčivě vykládají o všem, co mohlo souviset se vznikem bájí o obrech, dracích, jednorožcích a jiných vybájených tvorech, o nichž dnes víme, že nikdy neexistovali a ani existovat nemohli. Je to zajímavá kniha s kouzlem starých časů. S četnými obrázky a přílohami... celý text

Přidat komentář

jerisno
25.03.2022 5 z 5

Jako dítě školou povinné jsem ji měl několikrát půjčenou ze školní knihovny a prožil s ní báječné bání nad obrázky roztodivných potvor. Až jako dospělý jsem si uvědomil, že jejím spoluautorem byl mnou obdivovaný Josef Augusta. Tehdy mi to nějak uniklo.
Zde, na knižní databázi, jsem knihu musel chvíli hledat, protože nějaký bájný šotek způsobil, že mi z hlavy vypadl její název. Ale nakonec jsem šotka přemohl a "Draky a obry" úspěšně dohledal.
Z nostalgie a kvůli panu Augustovi musím dát za 5 !

matusko556
20.04.2021

Celkom zaujímavá kniha no na mňa bola dosť podrobne napísaná preto sa mi to nečítalo až tak pohodlne. No autori majú zaujímavý pohľad na témy kryptozoologie plus halda zaujímavých informácií.


Zmiu
06.02.2018 4 z 5

Kniha, ze které jsem se dozvěděla asi milionkrát víc, než z moderních barevných publikací.

Štítky knihy

draci kryptozoologie bájní tvorové příšery, monstra obři

Autoři knihy

Josef Augusta
česká, 1903 - 1968
Karel Pejml
česká, 1892 - 1965