Doživotí

Doživotí https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210582/bmid_dozivoti-IhV-210582.jpg 2 18 4

Světově proslulý spisovatel K., žijící v Paříži, je zatčen při poslední návštěvě rodné země a souzen za údajné šedesát let staré udání vedoucí k zatčení mladého agenta-chodce. O nezkušenou novinářku Annu se v souvislosti s utajovaným případem zajímá policie a život Michala je od narození záhadně ohrožován každou novou knihou, kterou K. vydává. To jsou výchozí situace hlavních postav této románové prvotiny, avšak jak napovídá podtitul „román, kde není ani slovo míněno vážně“, vedle odkazů na dílo a osobnost slavného romanopisce českého původu se zde nešetří ani nadsázkou, ironií a inteligentním humorem. Výsledkem je kniha s velmi osobitým rukopisem, která díky svému lehkému stylu přináší skutečný požitek z četby, ale jejíž existenciální zápletka přináší i silné téma k zamyšlení nad naší nedávnou minulostí.... celý text

Přidat komentář

jiri77
02.07.2021 3 z 5

Kniha která mě na jednu stranu pobavila a na druhou stranu mě nudila. Hodně se mi líbila dějová linka Michala ,a nebyla špatná ani Anna. Na druhou stanu linka s K. mi vůbec nesedla a vůbec mě nebavila. Celkově za mě 50 %.

honZic
24.04.2016 odpad!

Málokdy se mi stává věc, jež se mi stala u této knihy. Na straně 49 jsem ji zaklapl s tím, že dál už číst nebudu. Nudné, stylisticky na nic, vypravěč k ničemu a příběh jakbysmet. Tuhle knihu jsem nezvládl. Být Kunderou, na kterém tato kniha doslova parazituje, bojkotuju i samotné vydání knihy. Protože, co si budeme povídat. Když parazitovat na jménu, tak ať to aspoň stojí za to. Tohle "za to" - myšleno za čtení, nejdebože za zakoupení knihy (koupil jsem za lidových 19 Kč v Levných knihách a věřte mi, že i to je předražená kniha)! Český knižní trh je plný různých titulů. Ovšem i titulů, jenž by vůbec neměli nikdy vyjít. Kniha Doživotí je přesným příkladem.


Hynais
28.04.2015 4 z 5

Kniha je jednak velmi čtivá a současně zajímavá střídáním různých stylů psaní... Navíc se mi líbí přístup nadsázky k celému "kunderovskému tématu", který nikoho a nic nehodnotí a přitom shrnuje fakta, propojuje je s fikcí a vytváří zajímavý a vtipný pohled na celou kauzu... Kritici, kteří se vyjadřují ve smyslu "diletantství" a "parazitování" mi přijdou úsměvní, protože evidentně pochopili tu knihu jinak než já ... a obávám se, že jinak, než autor zamýšlel

marvan00
19.09.2014 odpad!

Parazitování na pomlouvačné „udavačské“ kauze Milana Kundery je samo o sobě opovrženíhodné, v případě evidentního literárního diletanta zároveň i nepochopitelné. Odpad ve všech směrech. Něco tak krystalicky stupidního jsem už dlouho nečetl.

Autorovy další knížky

Martin Jun
česká, 1976
2014  38%Doživotí
2019  85%Meteorit s rodokmenem