Dora Maar a Picasso

Dora Maar a Picasso https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522404/bmid_dora-maar-a-picasso-6PV-522404.jpg 4 11 3

Paříž 1936. Úspěšná fotografka Dora Maar je srdcem surrealistického kruhu kolem Paula Éluarda a Mana Raye. Pak tato excentrická mladá žena potká Pabla Picassa a zamiluje se do malíře, který právě prochází tvůrčí krizí. Dořina temná smyslnost Picassa inspiruje, po jejím boku začíná opět malovat. Pod Dořiným vlivem vzniknou některá z jeho největších děl, a to především Guernica. Její vlastní umělecký vývoj se však zastaví. A propast mezi nimi se stále zvětšuje….... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Dora Maar und die zwei Gesichter der Liebe: Picasso ist ihr Leben, die Kunst ihre Leidenschaft , 2021


více info...

Přidat komentář

Mandlevest
06.02.2024 5 z 5

To jsem si zase početla a googlovala a vůbec, tahle edice o talentovaných, odvážných a silných ženách mě opravdu hodně baví. Už jsem ji tu propagovala vícekrát a ani tento příběh o Doře Maar, múze talentovaného, ale lidsky docela problematického malíře Picassa, mě určitě nezklamal. Začátek příběhu je trochu pomalejší, ale je potřeba, abychom pochopili , co pro hlavní hrdinku znamenala vášnivá láska k tomuto charismatickému muži, který ženy potřeboval jako svou inspiraci, ale jeho pravou láskou bylo umění a Dora se musí rozhodnout, kam bude směřovat její další cesta. Velká část knihy se odehrává v době napadení Francie nacisty, což dodává příběhu další rozměr, atmosféru nacisty zdecimovaného města popsala autorka výborně. Letos vyjde několik dalších příběhů z této edice a já si je nenechám ujít. Moc hezké, nenáročné čtení s přesahem a já ho hodnotím opět vysoko.

iceVS
09.01.2024 5 z 5

Pro mě takový trochu návrat do doby, kterou mám ráda, mezi lidi, o kterých ráda čtu a těší mě, když mohu poznávat propletence jejich vztahů.
Autorka je k Doře Maarové poněkud milosrdnější, než jiná, předchozí kniha na toto téma. O to snazší bylo vnímat Dořin pohled na svět, na válku, na lásku, na umění, na tvoření, na Picassa. O to snazší bylo ji pochopit, přijmout.


Martule44
07.09.2023 4 z 5

Číst knihy a příběhy o velikánech "své" doby je někdy zvláštní. Člověk zná jejich jména, slýchá o jejich slávě, ale málokdy jim dojde, že to byli skutečně živoucí bytosti. Nebo já to tak občas mám...Doba, ve které se odehrává milostné vzplanutí Dory Maar s Picassem, je svým způsobem popisována jako bohémská, však z ní pochází mnoho slavných osobností, ale věřím, že i oni žili své vnitřně rozpolcené životy, ve kterých se odehrávala osobní dramata.
Tato kniha je o životě Dory Maare , která se proslavila především skrze své fotografie, ale na své cestě se pro samou lásku k malíři ztratila.....

Autorovy knížky

Bettina Storks
německá, 1960
2023  85%Dora Maar a Picasso

Kniha Dora Maar a Picasso je v

Právě čtených2x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce45x
Chystám se číst56x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x