Dopisy umělců

Dopisy umělců https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457761/mid_dopisy-umelcu-oWW-457761.jpg 4 12 2

Dopisy umělců: Od Leonarda da Vinciho po Davida Hockneyho Sto pečlivě vybraných osobních dopisů přináší čtenáři jedinečný pohled na život nejznámějších světových uměleckých osobností. Spisovatel a historik umění Michael Bird vše tematicky uspořádal, a tak máme jedinečnou možnost nahlédnout do soukromí a nejtajnějších zákoutí duše těchto často velmi rozporuplných umělců. Můžeme si přečíst jejich úvahy o lásce či štěstí, zjistit, jaký byl jejich každodenní život, jejich názory na nejrůznější témata, ponořit se spolu s nimi na stránkách jejich dopisů do tvůrčího procesu při zrodu mnoha dnes světoznámých děl.... celý text

Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

Artist's Letters


více info...

Přidat komentář

Adelína_čte
22.12.2020 4 z 5

Pablo Picasso, Leonardo Da Vinci, Frida Kahlo, Claude Monet, Yoko Ono&John Lennon, Gustav Klimt, Salvádor Dalí, Michelangelo Buonarroti, Rembrandt van Rijn a plno dalších.
Jednotlivé korespondence jsou podle jejich témat rozděleny do osmi kapitol, například Rodina a přátelé, Láska, Umělec umělci, Profesní záležitosti, Mecenáši a příznivci...
Kvůli tomu je zde výrazné skákání v čase, které ale pak na konci knížky srovná časová osa.
Musím vyzdvihnout i skutečnost, že u každého přeloženého dopisu je krátce nastíněn i kontext, při jakých podmínkách a událostech dopis vznikal a díky tomu je snazší si domyslet, co jednotliví umělci prožívali.
To mě na tom bavilo opravdu hodně. Číst mezi řádky, i když to samozřejmě šlo jen těžce. Líbilo se mi ale, že můžu takhle napřímo nahlédnout do jejich soukromí.
Překvapuje mě, že se dopisy zachovaly v tak dobrém stavu a ocenila jsem, když hned na další stránce byla odpověď. Například dopis od Gaugina pro Van Gogha a hned poté odpověď Vincenta zpátky.
Myslím si, že tahle kráska je skvělým vánočním dárkem pro všechny, kteří k umění mají jakýmkoliv způsobem blízko

ElikaBendova
02.12.2020 5 z 5

Zajimave nakouknuti do soukromi umelcu z jineho uhlu pohledu v intimni (osobni) korespondenci.


Autorovy další knížky

Michael Bird
britská, 1958
2017  89%Van Goghova hvězdná noc
2020  82%Dopisy umělců
2022  %100 nápadov, ktoré zmenili umenie