Domácí soběstačnost

Domácí soběstačnost https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526188/mid_domaci-sobestacnost-65513a12ebd22.jpg 4 4 2

Kniha je určena lidem, kteří vlastní menší zahrádky, anebo jen okno v paneláku, a snaží se přitom žít zdravě, ekologicky a co nejvíce soběstačně. Najdete v ní nejen recepty na hotové pokrmy, ale hlavně na zdravé domácí polotovary, které vám mohou usnadnit vaření. Seznámíte se se zásadami bezpečné konzumace planých rostlin a s tipy, vychytávkami a návody na jejich zpracování. Využijete i zkušenosti našich předků, kteří byli s přírodou mnohem více propojeni. Dozvíte se o "zelenině" z naší přírody a rostlinách, které dodají energii a potřebné kalorie. Dozvíte se, jak jednoduše bylinky zpracovat na horší časy, a díky tomu si vytvoříte vlastní domácí lékárničku. Kromě toho se se naučíte vyrábět jednoduchou domácí kosmetiku a drogerii z několika základních ingrediencí. Radka Svatošová se věnuje bylinkářství v kontextu původních slovanských a keltských tradic a tématům soběstačnosti. Zabývá se využíváním místních bylin v léčitelství, v kuchyni a v kosmetice. Od roku 2017 připravuje pravidelná povídání o bylinkách pro Český rozhlas a své texty publikuje v měsíčníku Regenerace. Jejím inspirátorem, učitelem a blízkým spolupracovníkem je litovelský bylinář Vláďa Vytásek. Je zakladatelkou a lektorkou bylinkové školy Zelená louka, kterou každoročně procházejí stovky účastníků a jejíž akce a kurzy probíhají po celé republice.... celý text

Přidat komentář

Maciiik
04.01.2024 2 z 5

Bylinky sbírám a používám hodně, dělám i domácí kosmetiku. Takže jsem se na tuhle knihu dost těšila...
Bohužel. Pro mě je až příliš alternativní. Autorčina představa rodiny žijící v soběstačnosti je tak utopická, až je úsměvná. Některé rady nápady jsou jen absurdní (mouka z orseje a pýru), některé jsou ale bez pardonu život ohrožující.

Strana 100: "Při příznacích náhlé srdeční nebo mozkové příhody podáme postiženému jednorázově nálev připravený z 1 lžičky chilli a 1 hrnku horké vody" - Ani slovo o tom, že jediná vhodná reakce je okamžitě volat záchranku! Hned! Můj muž naštěstí má kromě selského rozumu i několik zdravotnických kurzů. Představa že mám vedle sebe někoho, kdo mi při podezření na infarkt odejde připravovat chilli, je děsivá!

Kapitola o bylinkách proti otěhotnění je taky výživná.

majáček
12.11.2023 5 z 5

Kniha je velmi kvalitně udělaná. Pevná vazba, obálka s krásným obrázkem a na křídovém papíře s fografiemi.
Je rozdělena na 3 hlavní části:
-Domácí kuchyně
-Domácí lékarnička
-Kosmetika a drogerie

V knize je spoustu užitečných informací, předpisů aj.
Mě nejvíce zaujalo:
- bylinky lépe fermentovat než oxidovat
- domácí jódivá tinktura - z dubové kůry z mladých větviček (náletů)
-domácí aktivní uhlí, které je z 90% absorpčního uhlíku ( je mnohem zdravější a vyrábí se bez chemie ze dřeva
-na infarkt nebo mrtvici- Konvalinková tinktura, avšak jednoduchší je mít po ruce doma mleté chilli papričky a mletý kayenský pepř. Při prvním příznaku dát do horké vody 1 lžičku.

Budu se k této knížce ráda vracet.