Doktorka ze Ženevy

Doktorka ze Ženevy https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20939/doktorka-ze-zenevy-20939.jpg 4 10 3

Příběh světoznámé fyzioložky Liny Sternové je příběhem výjimečné ženy, která se odvážila odmítnout cestu předurčenou jí dobou a původem. Lina Sternová, židovská dívka z Lotyšska vystudovala v Ženevě, věnovala se vědecké práci a udělala několik převratných objevů v oblasti krevního oběhu a mozku. V r. 1925 jako světově proslulá vědkyně přijme pozvání sovětské vlády a řídí v Moskvě vědecko-výzkumný ústav Akademie věd, je zvolena do řady prestižních mezinárodních vědeckých společností. Její objevy zachraňují životy lidí ve válce. Neujde však jako mnoho jiných politickým čistkám v zemi a stalinským perzekucím proti židovským lékařům. V pokročilém věku je vězněna a později vypovězena do Střední Asie. Až se Stalinovým úmrtím se vrací opět do vědeckého života. Shodou okolností všichni významní muži, kteří zasáhli do jejího života, byli Češi.... celý text

Přidat komentář

smuma
20.09.2019 2 z 5

Takové slibné téma a místo poutavého románu - na který se člověk těší - chaotické úryvky ze života, zalidněné spoustou postav, kterých se autorka dotkne aby posléze zmizely aniž by ovlivnily děj.
Prospělo by datování, jelikož autorka je schopná během jedné kapitoly přeskočit i šest let.
Čekala jsem román, spokojila bych se i s pseudo deníkem nebo strohým životopisem. Toto však není ani jedno...

mosem
22.10.2018 5 z 5

Kdybych měl tuto knihu charakterizovat jediným slovem, bylo by to slovo "sněcí". Mé slovo, které fakticky neexistuje, ale lepší charakteristiku jsem nenašel. Kniha, která může vyjádřením snu, který se zdá hlavním postavám. Stejně tak to ale může být sen, který se může zdát každému z nás. Je to sen hlavních postav, manželů, kteří se vydávají za svým synem. Sen, ze kterého se na své cestě postupně probírají a z mlhy snění se vynořuje to, co bylo předtím, než upadli do snění. Než přeplují na ostrov věčného snění. Nejsem příznivcem fantasy ani neholduji mytické literatuře, pohádkám jsem už dávno odrostl. Pro toho, kdo není zvyklý na jazyk středověkých eposů, není snadné tuhle knihu číst. Stejně jako pro někoho kdo neumí plavat není snadné se to naučit. Ale ta námaha stála za to. V některých momentech bych sice našel "pihy na kráse" v použití jazyky - např. slovo dehydratace se mně sem prostě stylově nehodilo. Ale to jsou jen drobnosti na příběhu, který byl pohádkově nádherný, vyprávěcí, sice občas drsný ale svým geniálním způsobem naopak laskavý. Knižka, která se podle mne musí líbit každému, kdo rád sní.Prostě SNĚCÍ.


Vojslava
03.08.2013 5 z 5

Krásný životopisný román a zajímavý životní osud, doporučuji k přečtení!