Doktor Goebbels - Jeho život a smrt

Doktor Goebbels - Jeho život a smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13810/bmid_doktor-goebbels-jeho-zivot-a-smrt-2QY-13810.jpg 4 21 3

Životopis vlivného nacistického politika - říšského ministra propagandy doktora Josepha Goebbelse. Životní osudy hlavního nacistického ideologa - dětství, vstup do politiky, závratný postup v nacistické hierarchii, působení na ministerstvu propagandy a na postu jednoho z nejmocnější politiků v Německu za druhé světové války. Popis Goebbelsova osobního života i politické kariéry se mimo jiné opírá o dochované části jeho deníků, písemné záznamy spolupracovníků a vzpomínky pamětníků. Joseph Goebbels byl snad nejnebezpečnější a nejinteligentnější příslušník nacistické hierarchie, z čehož netvořil výjimku ani sám Hitler. Bez Goebbelsovy podnětné propagandy a nápadité organizace by se Führer možná nikdy nebyl dostal k moci. Goebbelsovo praktické a intuitivní chápání nástrojů veřejné osvěty Hitlerovi umožnilo zbudovat a udržovat diktaturu. Jako zakladatel říšské kulturní komory, gauleiter Berlína a architekt složité mašinérie moderní totalitní propagandy může být Goebbels považován za jednoho z nejvýznačnějších a nejmocnějších představitelů zla ve dvacátém století. Kniha Doktor Goebbels vykresluje celou jeho životní dráhu, ukazuje ho na vrcholku moci jako mistra řečnictví, brilantního a cynického showmana a bezohledného státního úředníka. Dílo však svou hlavní postavu zobrazuje také na konci, kdy v berlínském bunkru zůstal nejoddanějším Vůdcovým kumpánem a provedl poslední propagandistické gesto, jakého byl schopen, když obětoval vlastní život, ale také život své manželky a svých šesti dětí. Autoři líčí celý životní příběh i politickou kariéru doktora Goebbelse, původně neúspěšného adepta spisovatelství a pak veleúspěšného šéfa nacistické propagandy. Kromě jiných historických materiálů použili také dochované části Goebbelsova celoživotního deníku, deníkové záznamy jeho spolupracovníků a svědectví četných pamětníků, mezi nimi i české herečky Lídy Baarové.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , BB art
Originální název:

Doctor Goebbels , 2006


více info...

Přidat komentář

martunka
24.01.2015 5 z 5

Musím uznat, že tohle je precizně zpracovaný životopis. Je zajímavé mít možnost nahlédnout do myšlenek člověka, který byl na jednu stranu geniální a přitom netvor.

maryzka
17.03.2013 3 z 5

Po přečtení této knihy se někdy divím jak takový studovaný, inteligentní člověk se dal do služeb nacistického režimu,zejména Adolfa Hitlera. Jeho soukromý život byl taky zajímavý, jak se okolo něho motalo spousta krásných žen- co na něm viděly o jeho oficielní ženě ani nemluvím. Ale jedno mu člověk nemůže upřít- jeho propagandistickou činnost, která do dneška není překonaná.


wally
05.01.2013 4 z 5

Zajímavá sonda do života tohoto nacistického netvora v podání nacistického ministra propagandy Dr. Josepha Goebblese. Kdo se jen trošku zajímá o 2. světovou válku, jistě pro něj zajímavé čtení.