Dokonalý svět

Dokonalý svět https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22510/mid_dokonaly-svet-mzt-22510.jpg 4 22 1

Podle filmového scénáře Johna Lee Hancocka. Ten svět, kde právě probíhá hon na člověka, není dokonalý, stejně jako prchající trestanec Butch Haynes, po jehož horké stopě se žene smečka vedená zkušeným policistou Garnettem. A mezi nimi se ocitá náhodné rukojmí, sedmiletý Phillip Perry, který na tomto útěku hodně dospěl, mnohému se naučil a poznal nového přítele. Ti dva už měli hranici na dosah, ale smyčka se neúprosně zatáhla...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mht
Originální název:

A Perfect World , 1993


více info...

Přidat komentář

Mahuleno
19.06.2020 5 z 5

Pozor, částečné spoilery!
Policie vedená Redem Garnettem pronásleduje dva uprchlé trestance – Butche a Jerryho. Policista Red je zkušený, ostřílený Texaský jezdec, tak trochu macho. Ke skupině je samotným guvernérem Texasu přidělena mladá kriminoložka Sally Gerberová, vyškolená k praktické aplikaci sofistikovanějších metod při pronásledování uprchlých trestanců. Tím se vymyká ze zaběhlých praktik, kterými se řídí i Red.
-
Red si nasadil hnědý kovbojský klobouk ve správném úhlu a zastrčil si pistoli do západnického kabátu. Když mířil ke dveřím, sledovala ho Sally pohledem. Než tam došel, otočil se a obdařil Sally svým osvědčeným pronikavým pohledem.
„Především, slečno Gerberová...“
„Sally, prosím,“ řekla.
„...především, Sally, nejde o situaci, kdy jen tak někdo uteče z kriminálu. Tohle je honba za zločinci. Nějaké hraní se slovíčky teď vůbec není k ničemu.“
„A co pomůže?“ zeptala se Sally.
„Zatraceně dobrý čich, ostrý pohled a sakra moc kávy.“ A s tím vyšel Red ze dveří.
-
Nicméně se Red a Sally nakonec svým způsobem začnou respektovat. Sally vycítí, že Red je nějakým způsobem na případu osobně zainteresován. Ukáže se, že Red a Butch se už v minulosti setkali a s okolnostmi ji Red po určitém váhání seznámí.
Mezi pronásledovateli je i ostřelovač FBI.
-
Vycítil něčí pohled, otočil se a viděl, že ho Sally pozoruje. Sebejistě se na ni usmál. Sally mezitím došla jeho pochmurná role v tomto honu na člověka. Odvrátila se znechuceně, aby zjistila, co se bude dít. Měl ostrostřelec zájem zachránit dítě, anebo prostě jen někoho zabít? Sally bylo jasné, že rozdíl mezi obojím nebude velký.
-
Butch, už sám, prchá s rukojmím, kterým je malý chlapec Phillip. Mezi mužem a chlapcem se vytváří určitý kamarádský vztah, protože jak vysvětluje Sally „Butsch si pěstuje představy, bere chlapce a jedná s ním tak, jak by si kdysi on sám přál, aby se jednalo s ním.“
Se vzpomínkou na svoje dětství, především otce, a trauma, které si s sebou nese, Butch ztrácí všechny zábrany, vidí-li, že je ubližováno dítěti. A trest z jeho rukou je fatální. Ale právě to přinese zásadní obrat do příběhu a svým způsobem i jeho zakončení.
„Za celý život jsem zabil jenom dva lidi. Jeden udělal něco mé matce a ten druhý tobě“.

Velmi dobře a věrohodně vykreslený vztah a jeho vývoj, zločince a malého chlapce, a také různé charaktery a přístupy policistů. Stejně tak účelové zainteresování guvernéra před volbami.
Rozhodně mohu doporučit k přečtení. K vidění je i povedené filmové zpracování, kde je příběh zvýrazněn hereckým obsazením. Hlavními postavami, které proti sobě stojí, jsou Clint Eastwood a Kevin Costner.

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Dewey Gram
americká
2000  82%Gladiátor
1994  85%Dokonalý svět

Kniha Dokonalý svět je v

Přečtených32x
Doporučených2x
Knihotéce15x
Chystám se číst11x