Dokonalá rasa

Dokonalá rasa https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363845/bmid_dokonala-rasa-ZDT-363845.jpg 5 20 20

Kniha od autorky amerického bestselleru Osmdesátidolarový šampion Snowman. V chaosu posledních dnů 2. světové války skupina amerických vojáků vyčerpaných dlouhotrvajícími boji zajala německého špiona. Neměl u sebe nic - až na několik fotografií nádherných bílých koní. Nacisté je zabrali v okupovaných územích a shromáždili na statku v Hostouni v českém pohraničí. Kromě bílých lipicánů také arabské plnokrevníky, kozácké koně, anglické plnokrevníky. Hitler měl v plánu z těch nejlepších plemen koní vyšlechtit dokonalý válečný stroj – mistrovskou rasu. Jenže z východu se blížili vojáci vyhladovělé Rudé armády. Hrozilo, že koně zabijí a snědí. Na záchranu koní zbývaly hodiny. Plukovník Hans Reed, velká osobnost americké kavalerie, učinil odvážné rozhodnutí. S požehnáním generála George Pattona zorganizoval tajnou operaci na záchranu koní. V časové tísni malá, ale odhodlaná Reedova jednotka s pomocí Němců, kteří přešli na druhou stranu, dokázala převést koně přes hranici. Elisabeth Letts shromáždila o této události veškerá fakta i vzpomínky potomků účastníků. Vznikla tak první kniha podrobně mapující zákulisí statečné mise. Představila v ní některé významné postavy – Aloise Podhajskyho, ředitele slavné Španělské jezdecké školy a olympijského medailisty, který uprchl z bombardované Vídně s celou stájí. Pak je tu Gustav Rau, Hitlerův říšský velitel chovu koní, příznivce eugeniky, který snil o vyšlechtění dokonalého válečného koně pro Německo; a také Thomas Stewart, senátorův syn, který podnikne odvážnou noční jízdu na bílém hřebci, a další. Poutavě napsaný příběh, poprvé zpracovaný v obsáhlé knize, zaujme každého milovníka zvířat i válečné historie. Vzrušující příběh o dobrodružství za linií nepřítele, odvaze i obětování, oživuje velmi inspirativní kapitolu z historie lidské statečnosti.... celý text

Válečné Historie Příroda, zvířata
Vydáno: , Arcaro
Originální název:

The Perfect Horse , 2016


více info...

Přidat komentář

7Lů7
18.07.2022 5 z 5

Pro lidi, kteří milují koně a zajímají se i o druhou světovou válku, naprosto úžasná knížka a kombinace!
Příběh je pěkně sepsán, doplněn dobovými fotografiemi, kniha má nádherný obal (asi nejhezčí ze všech knih co mám). Sepsání tohoto faktu bylo podmíněno neskutečným množstvím autentických podkladů a spisů. Za mě super a doporučuji!

LadyCotton
27.02.2022 3 z 5

Hned na začátku je potřeba říct, že se nejedná o příběh (ve smyslu románu) ale spíše o literaturu faktu, která sleduje 4 hlavní dějové line, které se postupem času protnou: Lipicány ze španělské jezdecké školy ve Vídni, polské plnokrevné arabské koně z Janówa, hřebčín v Hostouni a americké kavaleristy. Všechny před válkou, během i po.

Bohužel velmi pečlivé a důkladné počínání (pátrání) autorky po historii a faktech, značně znehodnotil český překlad se spoustou faktických chyb.
Kniha má rozhodně velkou svědeckou hodnotu, věřím že spoustu čtenářů překvapí jakou úlohu hrály koně i během 2. světové války.

PS: kniha je v tvrdé vazbě s přebalem (nikoliv v měkké vazbě, jak je zde uvedeno).


Mishi
09.01.2022 5 z 5

Tahle knížka se právem stane ozdobou mé knihovny. Nejen, že má krásnou obálku, ale obsahuje příběh, který zaujme jak milovníky koní, tak historie a především čtenáře, kteří mají rádi silné příběhy.
Velký obdiv autorce, jak tohle široké téma dokázala zpracovat. Citlivě, objektivně, bez patosu a předpojatosti. A vzhledem z množství poznámek a použité literatury, věřím, že i historicky věrně.

4345
01.01.2022 5 z 5

Další kniha od Elizabeth Letts, kterou jsem stejně jako Snowmana přečetla jedním dechem. Téměř každá kniha má svého hrdinu, tato jich má hned několik. Autorce patří velké díky za dohledání faktů a za sepsání tototo příběhu plného odhodlání, odvahy a lásky ke koním, který by možná jinak zapadl v dějinách. Je smutné, ale myslím že důležité, si připomenout osudy nejen koní, kteří touto dobou prošli vítězně , ale i těch, jejichž životy zbytečně vyhasly.

Horselen
09.01.2021 5 z 5

Kniha dechberoucí, úchvatná a někdy také hodně detailní, navíc s nádhernou obálkou. Některé pasáže mě strhly, některé byly pomalejší, ale autorka si s příběhem dala velkou práci.
Co se věkového doporučení týče, rozhodně si počkejte, až budete mít alespoň základní souvislosti a znalosti o druhé světové válce. Není to kniha, kterou bych věnovala dětem, co mají rádi koně.

samoska
12.06.2018 5 z 5

Bezva knížka,příjemně jsem se zacetla,téma ač valka/kone jsem se trochu obávala ale knížka byla ctive napsana,milovníkům koní a zároveň těm kteří se rádi dozvědí něco z historie 2 světové jedině doporučuji.Jediná vada kterou tahle knížka měla a fakt me zamrzela,že na to kolik mě stála ta knížka nová mela mraky ale fakt mraky chyb,za ty peníze mohla být tedy lépe přeložená...

piney
08.02.2018

Trochu jsem se bála společného tématu - války, politiky a koní, ale kniha je srozumitelná a mám z ní radost. Také mi odpověděla na některé otázky týkající se přístupu ke koním v minulosti. A ukázala, jakými myšlenkami se zaobírali lidé ve válečném období, kteří současně řešili i otázku chovatelství a jezdectví. Vlastně mě ta kniha chytla za srdce.

Štítky knihy

koně války podle skutečných událostí romány příběhy o koních

Autorovy další knížky

Elizabeth Letts
americká, 1961
2017  90%Dokonalá rasa
2016  92%Snowman - osmdesátidolarový šampion
2021  80%Annie