Dojmy z přírody a společnosti / Co život opomíjí

Dojmy z přírody a společnosti / Co život opomíjí https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43958/bmid_dojmy-z-prirody-a-spolecnosti-co-zi-qZk-43958.jpg 4 11 1

Tento svazek zachycuje dva významné soubory povídek Josefa Karla Šlejhara, charakteristického, výrazného českého prozaika ideově zakotveného v generaci devadesátých let 19. století, signatáře provolání České moderny, realisty progresivního ražení naturalistického. Jeho pohled, v němž základním principem společnosti i přírody je zlo, obnažuje lidskou psychiku do poloh podvědomých a pudových, a na druhé straně až mystických. Tento autorův nelehko probojovaný výraz představujeme v procesu jeho vzniku zachycením textových variant.... celý text

Přidat komentář

vlkcz
17.05.2017 2 z 5

Šlejhar bez debaty disponoval velice barvitým jazykem, který se výborně hodil k navození požadované atmosféry. Vzhledem k tomu, že prakticky ve všech povídkách se věnuje lidské krutosti a bezcitnosti, je ta atmosféra mrazivá jako u E. A. Poea. Bohužel ale není schopen svůj styl měnit, takže to, co je plně funkční u navození atmosféry, selhává tam, kde je třeba vyprávět nějaký příběh a posunout děj.
Proto přitažlivost textu výrazně klesá s jeho rostoucí délkou. Také skutečnost, že v podstatě všechny povídky jsou monotematické, vede postupně k tomu, že pointa je zřetelná už po několika stránkách a člověk ztrácí chuť číst dál.
Pro mě jediná schůdná cesta, jak se prokousat celým titulem, bylo prokládat vždy po několika povídkách četbu knihou jiného žánru.
A proč je Kuře melancholik takřka kultovní záležitost a dostalo se i do povinné četby, to je pro mě záhadou. V tomto souboru jsou věci mnohem povedenější (Ptáče, Ryzka, Chorá Jabloň nebo trochu netypické Můj štědrý večer či Ještě ne...).