Dobrodružství v kouzelné knihovně

Dobrodružství v kouzelné knihovně https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130511/bmid_dobrodruzstvi-v-kouzelne-knihovne-j7s-130511.jpg 4 3 3

S knihou Dobrodružství v kouzelné knihovně můžete zažít pořádné dobrodružství. Zjistěte, co mezi dědečkovými knížkami objevili dva kamarádi Honza a Aleš. Kouzelná knihovna je zavedla na ponorku Kapitána Nema, bojovali po boku Tří mušketýrů, setkali se s Vinnetouem, navštívili Ostrov pokladů a prožívali další dobrodružství po boku legendárních hrdinů.... celý text

Přidat komentář

JAnD
29.12.2022 5 z 5

Pro kluka, který má rád dobrodružné knížky, ale zároveň jsou na něj ty po (pra)rodičích psány těžkým jazykem a se spoustou "zbytečností" je tato kniha dobrá volba. Jsou zde známé postavy, dobrodružné zápletky a zároveň je prožívají kluci ze současnosti a v čtenářově věku.
Z nostalgie i za ukázání dosud neznámé knihy dávám jako táta 5*

MaxíkD.
04.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha je o dvou klucích, Alešovi a Honzovi, kteří objeví u dědy tajemnou knihovnu. Když se vybere nějaká kniha a odsune se regál, objeví se cesta do té knihy. Nejprve se podívají do knihy Tajuplný ostrov, kde pomůžou kapitánu Nemovi s napojením telegrafního drátu, který si tam vybudovali sami trosečníci.
https://www.databazeknih.cz/knihy/tajuplny-ostrov-44701

Druhý den půjdou do Tří mušketýrů. Honza a Aleš se setkají s d´Artagnanem , který je pozve na návštěvu. Když kluci odcházeli, zatkla je pouliční sebranka. Naštěstí je osvobodí dívka jménem Aneta. Kluci pak odejdou za mušketýry se žádostí, aby osvobodili i další zatčené lidi. To mušketýři udělají a Honza s Alešem se vrátí zpět domů.
https://www.databazeknih.cz/knihy/tri-musketyri-tri-musketyri-1-dil-43701

Potom půjdou do knihy Plavčíci kapitána Bontekoea. Seznámí se zde s plavčíky, kteří chtějí plout vorem přes Sundskou úžinu do Bantamu. Později objeví lodní vrak, ve kterém byly ještě zásoby, avšak byl již zabrán domorodci. Plavčíci s Honzou a Alešem napřed chystají útok na domorodce, ale ti brzy odejdou z vraku. Plavčí si zásoby z vraku vezmou a kluci se vrátí zpět.
https://www.databazeknih.cz/knihy/plavcici-kapitana-bontekoea-68664

Dále se podívají do Posledního Mohykána, kde se setkají s Unkasem, který se vracel do tábora. Kluci půjdou s ním. Když tam však dorazí, tábor byl zničený. Kluci s Unkasem se tedy vydají na cestu za Unkasovým otcem Čingašgukem a Sokolím okem, pokud jsou ještě naživu. Cestou je však zatknou Mohawkové. V noci je ale zachrání Čingašguk a Sokolí oko. Ti odejsou s Unkasem a Honza s Alešem se vrátí do knihovny.
https://www.databazeknih.cz/knihy/posledni-mohykan-31875

V knize Tarzan a poklad Oparu se chlapci ocitnou v Oparu a chtějí najít Tarzana. Cestou se setkají s Warou, sestrou kněžky La. Muži z jejího kmene chytili bílého vetřelce. Dovlekli ho na hlavní oltář a La měla vykonat oběť plamennému bohu. Obřad však přerušil lev. Ve zmatku se podařilo vetřelci ukrást obětní nůž, bez kterého se už nemůžou konat další obřady. Wara tedy s kluky šla hledat Tarzana. Znenadání je napadne Leopard muž. Tarzan je však zachrání. Kluci a Wara mu vylíčili, co potřebují a s pomocí černouška Karakiho se jim to podaří.
https://www.databazeknih.cz/knihy/tarzan-tarzan-a-poklad-oparu-103432

V Ostrově pokladů se stanou plavčíky na lodi Hispaniole. Skamarádí se s Jimem Hawkinsem a tajně doplují člunem na ostrov. Poklad tam najdou a rozhodnou se, že přespí ve srubu. Zanedlouho k nim přijde John Silver se svými kumpány, kteří chtějí u nich přespat. Alešovi se však vysypou peníze, které si vzal tajně z pokladu. Silver pochopí, že už poklad našli a donutí je, aby ho k němu dovedli. Na ostrově se stane zemětřesení a Silver, Jim, Aleš a Honza se zachrání na lodi.
https://www.databazeknih.cz/knihy/poklad-na-ostrove-40866

Nakonec se podívají do Vinnetoua, kde pomůžou dívce Viktorii ze zajetí.
https://www.databazeknih.cz/knihy/vinnetou-i-56366

Na konci se děda vrátí z lázní a chlapci přijdou o možnost navštěvovat kouzelnou knihovnu.
Ale na to, co prožili, nikdy nezapomenou


RemiBlack
30.12.2017 3 z 5

Tak tohle byla opravdu jednohubka na odpoledne. Co se mi ale opravdu líbilo byly ilustrace (a že jich bylo opravdu požehnaně!). Všechny příběhy jsem ani neznala, ale možná si je po této zkušenosti přečtu, což byl asi autorův hlavní záměr, přivést děcka ke čtení.
Před čím musím varovat je to, že pokud jste příběhy z knihy nečetli a máte to v úmyslu, pak si tu přečtete více či méně vyzrazené informace ohledně skutečného příběhu a naopak i úplně nové, vymyšlené části, které v originále vůbec nejsou.
Co se týče obsahu, nápad není špatný.
Ani nevíte, co bych za takovou knihovnu dala... :) Jinak se mi zdá kniha naprosto průměrná a moc mě nebavila. Občas se autorovi povedlo něco vystihnout (např.: Sama Hawkinse), ale není to ani přibližné originálům... A poslední, očekávatelná výtka: příběh je vyprávěn z pohledu dvou třináctiletých kluků z moderní doby. Pak se tedy nedivte informacím (které mě naprosto šokovaly) typu, že "Vinnetou vůbec nemachroval".
Konečný verdikt jsou tedy slabé tři hvězdičky. Jedna za nápad s knihovnou, druhá za to, že si pravděpodobně konečně přečtu "Ve stínu padišáha" a třetí za ilustrace. ***

Autorovy další knížky

Jan Hora
česká, 1952
2019  87%Mauglí
2011  87%Dobrodružství v kouzelné knihovně
2012  90%Neuvěřitelná dobrodružství
2020  80%Misie pod palmami
2019  100%Kočovníci severu (převyprávění)