Dobrodružství na Pobřeží slonoviny

Dobrodružství na Pobřeží slonoviny https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31976/dobrodruzstvi-na-pob-31976.jpg 4 6 2

Slavná kniha Tradera Horna o jeho afrických dobrodružstvích s předmluvou Johna Galsworthyho. „Lovci africké zvěře – rovníková banda hrdlořezů mrhajících divokým životem, aby získali úlovek.“ (Trader Horn). Kromě normálního vyd. na antiku I. - XL. čísl. výt. na Pannekoeku vod. zn. LI., 1 - 400 čísl. výt. na domácí imitaci japanu Portret autorův zapůjčila k reprodukci společnost Metro-Goldwyn-Mayer.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Rudolf Škeřík
Originální název:

Trader Horn: A Young Man's Astounding Adventures in 19th-Century Equatorial Africa , 1931


více info...

Přidat komentář

braunerova
08.12.2019 5 z 5

Opravdu neobvyklá kniha. Trader Horn vzpomíná na svá mladá léta, která prožil coby obchodník se slonovinou a kaučukem v rovníkové Africe 19. století. Nejedná se o žádnou fikci, ale o skutečný příběh života. Vlastní cestopis je výborný - krátké kapitoly o cestách do neprobádaného vnitrozemí, lovu divokých zvířat, o životě domorodých Afričanů a střetnutích s kanibaly. Zajímavé bylo setkání s Cecilem Rhodesem, zakladatelem Rhodesie. Filosofické rozmluvy se spisovatelkou E.Lewisovou s často se opakujícími vzpomínkami už mě tolik nebavily.
Každopádně velmi reálný portrét tehdejšího světa. No, možná že si A.A.Horn něco vymyslel a něco popletl, to holt je údělem stáří.

"Příroda nezná ohledů. Když jste vypuzeni ze stáda, je to pro dobro celku. Viděl jsem vypuzeného starého náčelníka plakat jako dítě. Nebylo mu tělesně ublíženo, rozumějte. Celé srdce mu pukalo. Ano, ví, že v přírodě není slitování. Není tam novinářských tlachů, aby jej zas vynesly nahoru. Vidí konec vepsaný do záře slunce - stejně jako starý slon."

Midudedi
13.05.2017 3 z 5

Zajímavá kniha na pomezí cestopisu a dobrodružného románu. Je napsaná ve dvou rovinách: starý muž z chudobince živí se podomním prodejem a za drobnou odměnu nosí spisovatelce příběh svého působení v mládí jako obchodníka v černé Africe. Po každé kapitole africké spolu rozmlouvají o napsaném v krátkém dovětku.

Africké vzpomínky působí někdy autenticky, někdy šestákově, někdy jako klasický dobrodružný román, někdy jako cestopis. Těžko knihu zhodnotit, ale jestli máte rádi dědečkovo vyprávění, pak se Vám bude líbit.


Štítky knihy

Afrika Pobřeží slonoviny (Afrika)

Autorovy knížky

Alfred Aloysius Horn
britská, 1861 - 1931
1931  87%Dobrodružství na Pobřeží slonoviny

Kniha Dobrodružství na Pobřeží slonoviny je v

Přečtených5x
Knihotéce3x