Dobrodružství jménem Orient

Dobrodružství jménem Orient https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376177/bmid_dobrodruzstvi-jmenem-orient-El9-376177.jpg 4 9 5

Vítejte u společné biografie tří zajímavých postav éry „belle époque“, krásných časů, které skončily krvavě. Hledejte spojitosti mezi událostmi starými více než sto let a stále výbušnou situací v onom nádherném i nešťastném kusu planety. Vraťte se touto četbou alespoň na chvíli do jen zdánlivě romantických dob odvážných mužů a jejich napínavých příhod. KAREL MAY (1842–1912) • Německý autor povídek a románů ze severní Afriky a Blízkého východu, ve kterých se stal Karou ben Nemsím. ALOIS MUSIL (1868–1944) • Katolický duchovní a mezinárodně proslulý český orientalista, u nás dlouho opomíjený a nyní znovu objevovaný. THOMAS E. LAWRENCE (1888–1935) • Britský archeolog, vojenský zpravodajec, pouštní gerilový válečník, hrdina právem řečený „z Arábie“. Vyprávění o jejich dobrodružném snění, objevitelském cestování i vlasteneckých činech v německých, rakousko-uherských a britských barvách. • Fenomén orientalismu • Blízkovýchodní badatelé • • Tajná náboženství a politická spiknutí • Boj o vybudování železnic do Chartúmu, Medíny a Bagdádu • Arabská revolta z roku 1916 a její dopady • Slavné knihy, skvělí ilustrátoři, kultovní filmy • Zajímavé informace, zasazené do dobových souvislostí přelomu 19. a 20. století. Bohatá fotografická a obrazová příloha.... celý text

Přidat komentář

engelbert
03.02.2021 3 z 5

Poněkud nesourodé čtení o osobnostech, které spojuje zájem o blízký východ.

Lenka4
13.08.2019 3 z 5

Úporná snaha o propojení osudů všech tří protagonistů působí dost rušivě. Možná by bylo vhodnější zpracovat příběh každého samostatně, leč důkladněji, uceleněji a přehledněji.


Lucithor
28.08.2018 2 z 5

Po této knize jsem sáhla z hlubokého respektu k panu Musilovi. Po dočtení bohužel nemůžu svůj obdiv věnovat panu Jordánovi. Autor se dotýká řady témat (biografie, historie, politika...) nicméně všeho velmi povrchně. A tak se dohromady moc nedozvíme. Hvězda dolů. Dalším mínusem jsou v knize obrázky, kterým často chybí popisky. Když už autor nashromáždí tolik použité literatury, může si dát alespoň práci s výběrem fotek, o kterých nám také něco sdělí. Poslední hvězdu srážím za kompozici textu, která mi úplně neseděla a občas jsem se musela v textu vracet a zjišťovat, o které osobnosti je zrovna řeč.

minirock
13.06.2018 5 z 5

Díky panu Jordánovi za to, že se pustil do zpracování tohoto obtížného tématu v souvislosti s třemi velikány, kteří měli ve své době s Orientem bohaté zkušenosti, ať už osobní nebo jen literární. Karel May - ačkoliv se do těchto zemí skutečně podíval až na sklonku svého života, přesto o něm dokázal psát poutavě a zasvěceně. Alois Musil - kolik lidí tady vlastně ví, co tento Moravák pro orientální země dokázal? A podobně T.E.Lawrence, za tak krátký život přesto zanechal nesmazatelnou stopu v historii tohoto koutu světa. Závěrem musím pochválit grafickou úpravu knihy, fotografie a ilustrace, skvělé. Tohle se Vám pane Jordáne moc povedlo, díky.

Killingjoke
12.06.2018 5 z 5

Moc pěkná knížka a já se hrdě hlásím k obdivovatelům éry „belle époque“, protože mě nikdy nepřestane bavit hltat osudy statečných mužů a žen, jenž se před více než sto lety vydali, s tou či onou pohnutkou, objevovat krajiny Orientu... Původně jsem očekával, že tato knížka bude pouze jakýmsi životopisem tří postav uvedených na obálce - Karla Maye, Aloise Musila a T.E. Lawrence. Autor Karel Jordán ji však pojal mnohem košatěji. Můžeme se tak seznámit politickou, náboženskou a historickou situací v Orientu, převážně přelomu 19. a 20. století, avšak s nuancí a přesahem do dnešních dní. Zmíněné životopisy jsou zde samozřejmě také, v docela stručné avšak věcné formě, která nesklouzává ke zbytečnému přehlcení fakty, které by jinak možná odváděly čtenářskou pozornost. Mimo biografický text je knížka plná nádherných fotografií a maleb známých malířů jako je Zdeněk Burian nebo Gustav Krum, u kterých jsem na dlouhé minuty přerušil čtení, abych si je mohl dostatečně prohlédnout... Dobrodružství jménem Orient je zábavná kniha pro všechny obdivovatele pouštních dobrodružství a zájemce o historii. Budu-li parafrázovat klasika: "Kdybych se narodil před sto léty"... chtěl bych být badatelem v Orientu. I když dobře vím, že to nebylo nic lehkého. No a díky této knížce se mi to zase na pár hodin trošku splnilo :)