Dobrá manželka

Dobrá manželka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423113/bmid_dobra-manzelka-25F-423113.jpg 4 30 14

V šestnástich mala talentovaná Samra veľké plány. Chcela ísť študovať na vysokú školu a vybrať sa vlastnou cestou. Jej sen sa však bez varovania rozplynul, keď ako sedemnásťročná podľahla tlaku rodiny a narýchlo sa vydala za neznámeho staršieho človeka. Musela odísť od rodičov, priateľov i súrodencov. Z Pakistanu sa plná nádeje presídlila za manželom do tolerantnej Kanady. Manželova rodina sa zaviazala, že ju bude podporovať v jej snoch, ale bola to pasca. Dvere domu svokrovcov sa zabuchli a jeho steny sa pre Samru stali väzením. Pochopila, že všetko bolí len prázdne sľuby. Jej miesto je v kuchyni,pri deťoch,poruke svokre a po vôli násilníckemu manželovi. Samra sa však odmietaodmietla vzdať svojej túžby po vzdelaní a plnohodnotnom živote. Zúfalo sa chcela z nešťastného manželstva vyslobodiť. Pre seba a svoje dcéry vymyslela únikový plán. Dlhé roky v sebe hľadala silu začať odznova, kým sa jej podarilo odrezať od minulosti a vykročiť do nového života so vztýčenou hlavou. Dobrá manželka je bolestným,no inšpirujúcim príbehom mladého dievčaťa, ktoré zoči-voči násiliu dozrie v odvážnu a silnú ženu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

A Good Wife , 2019


více info...

Přidat komentář

Jirinamac
27.11.2023 5 z 5

Docela jsem ráda, že už mám dočteno. V této komunitě to není pro ženu jednoduché žití, brzké sňatky, kdy je ještě skoro dítě provdané do rodiny, kterou ani nezná a ta rodina jí začne formovat k poslušnosti a později je pro tyranského manžela jen oběť jeho vzteku, kdy má pocit, že ona je ta špatná a provinilá, ona to považuje za své selhání. Myslí na to, aby byly vzorné manželky, ale často jsou jejich děti svědky toho násilí. Nemyslím si, že tato knížka se dostane mezi komunitu těchto týraných žen, ale kdyby alespoň nějakým pomohla, že to není jejich ostuda, ale naopak výhra vymanit se z takového vztahu. Mé hvězdičky jsou za odvahu těchto žen.

Palorizek85
29.10.2023 4 z 5

Smunté a citlivé téma, které zatím nemá ve světě řešení. Některé kouty země jsou jakoby se tam čas zastavil a je smutné, že lidé, kteří tomu utečkou např. do Kanady, tak se nedokáží oprostit od některých kulturních břemen...


micha-ella
30.03.2023 3 z 5

Těžko spočítám, kolik jsem na toto téma přečetla knížek, většina z nich je jak přes kopírku. U některých mám poznámku - ,,jako když Baťa sekal cvičky".Tahle patří mezi lepší, jaksi důkladnější, co do pocitů, úvah a jednání hlavní postavy (místy ovšem hodně zmatených), protože jde o skutečnost. Nejsem příznivcem mísení kultur, tak mohu jen poznamenat, že problémy by se měly řešit doma.

PosPol
17.10.2022 5 z 5

U těchto knih nehodnotím kvalitu obsahu, o tu ani moc nejde, jako o sdělení, jež nese. Samra má podobný osud jako stovky tisíc dívek po celém světě - je provdána staršímu muži (spíše prodána). Zažívá peklo, fyzické i psychické ze strany manžela, jeho rodiny a ani její rodina se pokaždé nezachová správně. Vymanit se z tohoto systému trvá mnoho let a stojí spousty úsilí. A já tleskám každé ženě, která je schopna o tomto mluvit.

Veve721
05.10.2022 5 z 5

Kniha je svědectvím ženy, která si musela prožít psychickým i fyzickým týráním, aby objevila svou vnitřní sílu a postavila se za svá práva. Jde o životní příběh, který bylo místy zatěžko číst, přesto jsem nedokázala přestat otáčet stránky...

Líbil se mi jednoduchý styl psaní, který působil sympaticky a zároveň dostatečně úderně. Autorka vychytala správnou míru informací a nezabíhala do nepodstatných detailů, takže příběh plynul svižným tempem a dobře se četl. (Dobře natolik, nakolik jde dobře číst vyznání týrané ženy.) Příběh byl emotivní, silný a dokázal se zarýt hluboko pod kůži. Nutí člověka zamyslet se nad osudy žen v odlišných kulturách a nad tím, jak velké máme štěstí, že podobným údělem nemusíme procházet. Zároveň se mi líbilo optimistické zakončení a poselství, které autorka v závěru zdůraznila. Perfektní knížka, kterou by si měla přečíst každá žena.

Ještě bych dodala, že i když se mi líbil slovenský překlad textu, doporučuju sáhnout spíše po české verzi (vyšlo pod názvem "Poslušná manželka"), ta totiž navíc obsahuje Samřiny fotky s popiskami. Je škoda, ze slovenská verze čtenáře o tento milý bonus ochudila.

lalela
13.02.2022 3 z 5

Přesný projev šikany, šikana ze strany manžela a hlavně tchyně, zažívala jsem to já od své tchyně, tak to budeš zažívat taky, prostě ti to vrátím za sebe. Jsi majetek manžela, tak se podle toho budeš chovat. Tak dlouho jí vymývali mozek, až tomu uvěřila a dávala si za vinu, že ona je ta špatná. Situace Samry vznikla jen tím, že rodiče, ač se rozhodovali, zvolili sňatek, před vzděláním. Ale Samra byla neústupná a šla si za svým, možná měla i hodně štěstí, že za svůj život potkala ty správné lidi. Čtivá kniha, my asi nikdy mentalitu muslimů nepochopíme, ale můžeme být rády za to, že žijeme v zemi, kde nejsou taková pravidla a ortodoxní náboženství.

čef
07.07.2021 4 z 5

Všemu jsem neporozuměl, resp. nechápal, ale to asi dá práci ještě větším zdejším znalcům arabské kultury, než jsem já. Jako každý román napsaný z vlastního prožitku je kniha určitě zajímavá a boj této ženy byl skutečně hrozný nejen fyzicky, ale hlavně psychicky. Překonat takovou hromadu kulturních bariér bylo děsivé a pro nás jistě poučné. Dobře, že kniha vyšla i u nás.

daza.dt
13.10.2020 5 z 5

Čtivě napsaná kniha, za mě velké plus, že ji napsala přímo hlavní hrdinka. Obsahuje i její osobní fotky (a je to vážně krásná ženská). Úžasná a silná osobnost, která se nenechala zlomit, bojovala a vybojovala.

PetraCy
17.08.2020 3 z 5

Smutný příběh, ale víc takových odhodlaných žen, které jsou schopné se postavit takovému životu a bojovat za svůj vlastní život...

orinka3
24.06.2020 3 z 5

Dopodrobna sepsaná výpověď, svědectví mladé ženy, která je natolik svázaná tradicemi, že se zpočátku neumí vzepřít a veškeré chyby přičítá jenom sobě. Je to už klasika: když ptáčka lapají...bohužel, tady mladičká Samra podlehla nátlaku obou rodin a vstoupila do domluveného sňatku. Pak už jen řetězec příkoří a trápení. Je obdivuhodné (nebo trestuhodné?), co všechno si musela nechat líbit. Jestli si některá snacha stěžuje na tchyni, pak by měla být aspoň týden u téhle madam. Ahmed, manžel, je nervově velice labilní a mezi dvěma mlýnskými kameny. Tradice velí ctít rodiče, veškerou frustraci tedy odnáší jeho manželka. Ta musí poslouchat jak jeho, tak i oba jeho rodiče. A Samra má už tak utlučené sebevědomí, že se pořád snaží "polepšit". Zkrátka je to historie jednoho málem zpackaného života mladé muslimky. Ty ostatní už o tom svém asi raději nepřemýšlejí a jenom poslouchají, aby vyhověly veškerým nárokům manžela i jeho rozvětvené rodiny. Přesto si myslím, že se mohla Samra zachránit včas, kdyby víc přemýšlela. Měla přece podporu ve své rodině a docela osvíceného tatínka. Velká literatura to není, tyhle osudy se sobě podobají jako vejce vejci a rozdíl je snad jen v míře násilí, které ženy musejí strpět a tutlat.

alnahu
08.03.2020 3 z 5

Já jsem si knihu půjčila v knihovně -smutný příběh dívky ,která se vdávala podle muslimského zvyku velmi mladá za muže ,kterého nikdy neviděla.S počátku byla šťastná do doby než se přestěhovala za svým manželem ,který se po té velmi změnil ,jeho matka byla ještě horší ,oba ji ponižují a týrají psychicky i fyzicky.Opět další z příběhů nešťastných žen ,ale tato měla alespoň sílu a odvahu se vzepřít svému osudu.

Elsinor024
23.02.2020 4 z 5

Knihu jsem přečetla kvůli dceři a její seminárce, už se mi do toho tématu moc nechtělo. Ale nakonec to nebylo tak špatné. Naopak.
CBC příběh Samry Zafar vybralo jako knihu roku v oblasti literatury faktu za rok 2019, v tomtéž roce se prosadila mezi 100 nejvýznamnějších žen Kanady a mezi TOP 25 kanadských imigrantů.
Většina knihy se odehrává v Kanadě, kam si tato pákistánská komunita přenesla i svoji mentalitu. Šikana a týrání šestnáctileté, čerstvě provdané holky, lhaní a plané sliby jako norma. Manžel jí trpělivě vysvětlil, že je jeho majetek a tudíž platí pouze to, co rozhodne on.
Ale tchyně ji uklidňovala: "Nemáš zlámané kosti, tak co bys chtěla? Jiné jsou na tom mnohem hůř." A taky jí připomínala, že podle koránu má manžel plné právo ji jednu lupnout, i třeba ze špatné nálady. Její povinností je snášet to, mlčet a tím ochraňovat rodinnou čest, která je nade vše.
Tahle trochu děsivá pohádka skončila tím, jak píše jiná oceňovaná autorka ze SAE Sharon Bala, že "princezna se zachránila sama". Po překonání "emocionální horské dráhy", kdy ji komunita vnucovala názor, že po rozvodu se stane poškozeným zbožím a manžel není přeci vůbec špatný, občas ji vezme na výlet a koupí burger...

Pár vět a věcí, které mě zaujaly: Manžel Samry Ahmed, byť kanadský občan a umírněný muslim, má ke své nové zemi veskrze negativní postoj typu totálně zkažený a prohnilý Západ, který nás hlavně chce odradit od islámu. Není ve svém prostoru zdaleka sám.
Samra se při podání svědectví o týrání na policejní stanici nemůže ubránit úžasu, že v Kanadě, dokonce i muži (policistovi) připadá nenormální, že ji manžel fackuje, škrtí a kope.
Další šok má z toho, že jí v této podivné zemi ani neodeberou děti a nezakážou je vídat, když se provinila úmyslem opustit manžela. On musí opustit jejich domov!
Miluje Kanadu!

Teď tahle dáma jezdí po světě a přednáší, navštívila i Českou republiku. Její komunita ji povětšinou zavrhla, ale statečně se s tím pere. Dává příklad podobně šikanovaným ženám, aby se i přes své vyobcování z rodiny a okruhu známých nenechaly odradit od rozvodu s tyranem.

Denisa_a
25.01.2020 3 z 5

Smutný příběh ale postrádalo to celé šmrnc. Už jsem četla lepší knihy na tohle téma. Lituji, že jsem si jí koupila místo půjčky v knihovně.
Plus za to, že jsou v knize fotografie.

KKlara
11.12.2019 3 z 5

I kdyz je to samozrejme smutny a pro nasi kulturu tezko pochopitelny pribeh, jako knizka je to v ramci zanru naprosty prumer, proste jedna z mnoha knih na toto tema. Mela jsem si ji pujcit v knihovne, ne ji kupovat. Napsane to bylo vcelku ctive, ale rozhodne to neni nejaka vyssi beletrie.