Do konce se nedohlédne / Začalo to v Podskalí

Do konce se nedohlédne / Začalo to v Podskalí https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447996/bmid_linkdo-konce-se-nedohledne-zacalo-t-YVw-447996.png 5 4 3

Do konce se nedohlédne je soubor pěti rozhovorů, které vedl Ivan Dvořák v letech 1989–2013 se svými židovskými příbuznými a známými. Pět pamětníků narozených na počátku dvacátého století začíná své vzpomínky v období před druhou světovou válkou. Většinou je prožívali jako příslušníci židovských asimilovaných rodin, kteří se mnoho neodlišovali od běžných Čechoslováků. S příchodem Hitlera a jeho zrůdného plánu na „konečné řešení židovské otázky“ se jejich osudy dramaticky mění: transporty do Terezína a pak dále na východ… Druhou část knihy tvoří vzpomínkový text Josefa Weinera Začalo to v Podskalí, ve kterém poutavě popisuje stejná hrůzná léta. Svědectví o holokaustu bylo napsáno mnoho, ale nikdy jich nebude dost. Aby se nezapomnělo. Nikdy!... celý text

Přidat komentář

Jirinamac
27.05.2022 5 z 5

Obě části knížky jsou napsány opravdu poutavě. První část je psána formou rozhovorů, které autor vede se svými židovskými příbuznými a jejich přáteli. Otázky směřuje na život před válkou, za války, ale i po návratu z lágrů. Druhá část je ucelený příběh života pana Weinera, který sepsal v r. 1992. Doporučuji.

Lenka4
29.10.2021 5 z 5

Od těchto vzpomínek se dá odejít až s přečtením poslední stránky. Ne kvůli napětí „jak to dopadne“, ale pro jistou obyčejnost, která umožňuje sdílet s vypravěči jejich přání, příhody, prostředí, vztahy s příbuzenstvem. Prolínání malých osobních událostí s velkými dějinnými má nenahraditelný přínos k lepšímu poznání a pochopení naší historie.


rumund
10.06.2021 5 z 5

Tak tahle kniha mě velice bavila. Číst životní příběhy pěti, vlastně dohromady šesti, pamětníků mě strašně zajímali. Jsem rád, že jsem si tuto knihu koupil a mohu vřele doporučit.

Štítky knihy

holokaust, holocaust

Autoři knihy

Ivan Dvořák
česká, 1946
Josef Weiner
česká, 1922 - 2005