Dlouhý most

Dlouhý most https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523682/bmid_dlouhy-most-651bc386eb59d.jpg 3 3 1

Pro chlapce, hlavní postavu novely s autobiografickými prvky, je začátek „zlatých šedesátých“ časem střetů se schizofrenií společnosti, kdy jiné verze příběhů slyší od rodičů a jiné od učitelů. Během prázdnin se ponoří do tajemství osudu své babičky, která zemřela v koncentračním táboře. Ze střípků vyprávění, vzpomínek a nalezených artefaktů si splétá příběh, jenž končí až detektivní zápletkou. Kdo může za smrt babičky? Jakou roli v jejím životě sehrál děda? A kde je onen most spojující pomyslné břehy?... celý text

Přidat komentář

SSTknihy
22.02.2024 3 z 5

Nostalgické vzpomínky na dětství strávené na městské periférii počátkem 60. let minulého století. Válečná léta rezonují už jen tam, kde válka ublížila nejvíc a lidé se navíc po temných 50. letech naučili o mnohém mlčet. Pravda proto zůstává často pečlivě ukrytá jen v náznacích a občas neopatrně pronesených poznámkách.
Právě z takových střípků a díky dětské fantazii a prázdninové nudě postupně vyvstává na povrch pravda o tragických událostech, které by jinak zůstaly ukryty za hradbou mlčení a nepotvrzených domněnek. Tajemství s sebou navíc přináší víc než jen jedno odhalení a léto roku 1963 se tak pro hlavního hrdinu stává nejen pomyslným mostem mezi minulostí a budoucností, ale i mostem mezi dětstvím a dospíváním.