Dívka v přestrojení

Dívka v přestrojení https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462853/bmid_divka-v-prestrojeni-fIJ-462853.jpg 4 102 36

Pro první ženu najatou Pinkertonovou detektivní agenturou je těžké se setkat s respektem, avšak nikoliv s nebezpečím. Během bouřlivých let americké občanské války nabízejí ženám ulice Chicaga převážně nebezpečí a zmar – pokud tou ženou není Kate Warnová, první členka Pinkertonovy detektivní kanceláře a zoufalá vdova s mnoha schopnostmi. Kate pracuje na utajených operacích a je schopná proniknout do podsvětí způsoby, o kterých se jejím kolegům ani nesnilo. Během živého děje hrdinka střídá jedno přestrojení za druhým. Vystupuje jako svůdkyně, sestra prezidenta Lincolna nebo prodavačka klenotů, podle toho, v jakém prostředí byl trestný čin spáchán a kdo ho má na svědomí. Příběh je inspirován skutečnou postavou Kate Warnové a její prací pro americkou národní detektivní kancelář. Tento svižný román sleduje cestu první ženské detektivky během nejvýznamnějších časů amerického národa v době krize. Přivádí k životu naprosto nezávislou ženu, jejíž zapomenuté triumfy pomohly zachránit osud země.... celý text

Detektivky, krimi Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Kontrast
Originální název:

Girl in Disguise , 2017


více info...

Přidat komentář

Nelasp
17.04.2024 5 z 5

Super kniha, Kate byla strašně zajímavá a v mnoha ohledech mi blízká. Bavilo mě číst o jejích fintách, fascinuje mě ten smysl pro detail, rychlost reakcí,inteligence a odvaha všech Pinkertonových detektivů. Období občanské války v USA muselo být šílené a nasazovat takto krk je opravdu hodno obdivu. Přála jsem si pro Kate klasický happy end s mužem jejího života? Ano Dostala ho? No, jak je ta písnička... You can't always get what you want... But if you try sometimes, you get what you need, což na Katin život sedělo.

Hall3006
28.02.2024 3 z 5

Knihu jsem si pořídil, jelikož mě zaujala doba ve které se odehrává. Šedesátá léta 19. století v USA, kdy se rozhořela občanská válka. Proto se mi i hodila do ČV 24. Žel o tomto tématu se téměř nic nedočteme, jen okrajové střípky. Tato kniha je o první ženě detektivovi. Jenže to není jednolitý příběh, ale kusé "případy" popsané v jednotlivých kapitolách. Až mi to přišlo, že to je vlastně povídková kniha o jedné detektivní kanceláři v různých rocích svého působení. Zde se dozvídáme jak se hlavní postava zapracovala až do fáze po několika letech kdy nabírá nové ženy a zaučuje je. Jako historický pohled to jistě mělo svou hodnotu, ale jako příběh do kterého bych se začetl a otáčel stránku za stránkou rozhodně ne. Očekával jsem více tématu Sever proti jihu, ale to budu muset sáhnout po jiných knihách, které nebudou pro dívky, jak jsem později zjistil, jako je tato kniha. I přesto si ji klidně může zkusit někdo, kdo není dospívající dívka, ale ví že je pro ně určena, protože bude připraven a některé případy byly opravdu zajímavé.


Ivet_V
05.02.2024 4 z 5

Tak tady jsem dostala něco úplně jiného než jsem čekala. O to to bylo lepší. Jedná se pouze o určité části života Kate jako detektivky a ne o plynulý děj. Kate je skvělá silná hrdinka, která si jde za svým. Její detektivní práce v té době mě taky ohromně nadchla.

katallinka
22.01.2024 4 z 5

Jsem hodně mile překvapená. Kate byla úžasná žena. V době, kdy žena neměla žádné uznání dokázala neskutečné věci. Kniha se skvěle četla, byly to v podstatě povídky z jejího života. Dokonce byla škoda, že jednotlivé kapitoly nebyly delší nebo více rozpracované. Kniha kvůli tomu nikdy nešla do hloubky a dost informací, které by čtenáře mohly zasáhnout byly jen ve stručnosti v rámci odstavce. Velké plus knihy vidím taky v tématech pro čtenářský klub. Připadá mi to geniální a úplně lituji, že jsem knihu nečetla v nějakém společném čtení nebo ve štafetě.

ydnac
22.05.2023 4 z 5

PRVNÍ ŽENA V PINKERTONOVĚ AGENTUŘE.

Někdo musí být první :-).
Postava Kate Warnové vychází ze skutečnosti.
Děj knihy vypráví o jejím životě agentky. Jak začínala, jak se naučila lhát, sledovat podezřelé, používat převleky.
Kate je vdova, děti mít nemůže a tak se jejím posláním stala její práce.
Našla v ní smysl a byla v ní dobrá :-).

Příjemné čtení :-).
Mám ráda příběhy odvážných a průkopnických žen.
Jen jedné postavy mi bylo lío...

Po Polárních běsech je toto moje druhá kniha od Macallister a už mám nachystanou Ženu číslo 99 :-) a doufám, že brzy bude další kniha :-).

ZůzaSomolka
08.07.2022 4 z 5

Kniha se mi celkem líbila, ale nedokázala si mě zaháčkovat. U některých případů jsem byla zvědavá, jak to dopadne, ale vesměs to bylo: něco si myslím, udělám to a a modlím se, aby to vyšlo ... a ono to vždycky vyjde a je přesně, jak hrdinka předpokládá. Jednotlivé případy neměly moc hloubku a zvraty - možná to je tím, že o ně zas tolik nejde, jen nám mají přiblížit charakter hlavní hrdinky a seznámit nás s dalšími postavami. Jak to tady někdo trefně zmínil: působí to trochu jako oddělené povídky. Pak se to v 3/4 knihy změní a zbytek jsem musela dočíst naráz, nemohla jsem se od toho odtrhnout. Nečekejte moc romantiky, ani tajemství a záhady, kterým člověk chce přijít na kloub. Spíš je to o ženské síle a boji s předsudky.

borufka
03.05.2022 3 z 5

Kniha jako celek nebyla špatná, ale vadila mi nevyváženost pasáží, kdy se jednalo o inspiraci skutečnými událostmi a kdy o fikci. Jako by se spisovatelka bála do částí napsaných podle skutečnosti víc zasáhnout, aby se kniha četla opravdu jako román a ne jako povídky proložené pasážemi z učebnice historie Pinkertonovy agentury. Takhle mi to nevyšlo ani tak, ani tak. Oceňuji slušnou redakční práci.

JointlieKat94
27.01.2022 4 z 5

Jedno hodnocení jsem již psala, ale díky neaktualizované stránce se neuložilo. Kolikrát se mi to ještě stane? :D

Takže v rychlosti- dobrý. Zpočátku jsem chtěla hodnotit 3*, ale jelikož mi až na konci došlo, že hlavní hrdinka skutečně žila, avšak nedochovalo se o ní spousta informací, tak jsem změnila názor. Autorka si s tím hezky pohrála a dobře to vymyslela.

Líbilo, avšak není to kniha, ke které bych se vracela, nebo ji četla znovu. :)

Tesset
05.11.2021 2 z 5

Za mě zajímavý napa, ale hrozná nuda. To nejzajímavější se přeskakovalo nebo bylo úplně zkrácené jako např. Tim. Mělo to svůj pot, ale byl poměrně promarněný.

Miliamka
04.10.2021 2 z 5

Tohle pro mě bylo dost těžké číst. Chápu, že psát o pocitech někoho, kdo žil před 150 lety je těžké, ale sakra, aspoň nějaká gradace, nějaké vyjádření jakýchkoliv citů.. A to byla první kapitola fakt dobrá. Připadala jsem si, jako bych četla učebnici - cituprostá fakta. Tady jsem opravdu sáhla při výběru knihy vedle.

orinka3
01.10.2021 3 z 5

Nenáročné čtení pro paní a dívky. Zajímavé jen tím, kde se děj odehrává. Dobře se čte, ale z paměti rychle vyšumí.

gretl74
23.08.2021 3 z 5

Neurazí, nenadchne. Takové jednoduché čtení na pláž, pokud chcete ulevit přetíženým mozkovým závitům. Škoda, že o té pravé Kate se toho moc neví, takže autorka vařila z vody a je to znát.

Sirina
20.08.2021 3 z 5

Pro mě byla ohromná novinka, že u Pinkertona pracovaly i ženy, a proto jsem se moc těšila na knížku. Bohužel tohle nebyla ani moc detektivka nebo román, spíš to byla taková soupiska dobrodružství a případů.

NNiky
30.07.2021 5 z 5

Kniha mě velmi upoutala, jen úplný začátek pro mě byl trochu nezáživný. Ale po prvních stránkách jsem se do příběhu ponořila a pak nemohla uvěřit, že je konec. Dodatek od autorky, že něco z toho je na základě faktů, byla taková perlička. Doporučuji VÝHRADNĚ ŽENÁM. Neumím si představit, že by příběh nějak muže zaujal.

KnihomolkaOli
14.07.2021 3 z 5

Kniha je čtivá. To je ale všechno. Bohužel jsem si nedokázala vytvořit žádný vztah k hlavní hrdince. Ani doba ve které se děj odehrává nebyla podle mě dostatečně vykreslená a tak jsem často zapomínala, že se jedná o období války severu proti jihu a že po ulici nejezdí auta, ale koňské povozy. Vše bylo na můj vkus popsáno jaksi ploše, prostředí i veškeré postavy.

kika_
17.06.2021 1 z 5

(SPOILER) Dle anotace to vypadalo zajímavě.. Z mého pohledu ovšem velmi nepovedené zpracování. Příběh působí strašně naivně a hlavní hrdinka naprosto nezdravě překypuje sebevědomím. Dávám jednu hvězdu za čtivost. To se této knize nedá upřít.

A propó..proč i v příběhu zasazeném do 19. století musí být zmínka o homosexuální komunitě? Nemám nic proti, nicméně co je moc, to je moc. Začínám mít pocit, že bez toho už snad knihu dnes nikdo nikomu nevydá...

deedulka
20.05.2021 4 z 5

Čekala jsem od knihy jeden velký detektivní případ, který nás bude provázet celým příběhem. Ze začátku jsem byla zklamaná, protože se jednalo pouze o malé ucelené příběhy. Nová identita, nový případ, vyšetřil se, odhalil pachatel a konec. A pořád dokola. Přibližně od poloviny knihy jsem se ovšem dočkala a nahodilé přeskakování jsme vyměnili za napínavou špionážní jízdu. Dočítala jsem se zatajeným dechem. Oceňuji také autorčino osvětlení v závěru knihy, co bylo ve skutečnosti o Kate známo a co byla z jejího pera pouhá fikce. Určitě se budu těšit na další knihu Greer Macallister, která snad brzy vyjde.

kramver
03.05.2021 4 z 5

Dívka v přestrojení neboli první ženský detektiv je fikce inspirovaná skutečnou postavou. Kniha nabízí dobrodružství, romantiku i historické události a osobnosti. Kate byla průkopnickou postavou v 19. století, ale témata knihy jsou stále do jisté míry aktuální. I dnes se řeší otázka žen ve společnosti, vnímání ženy především jako někoho, jehož posláním je v prvé řadě mateřství a respekt mužů v profesích, na které se zdánlivě nehodí. Kniha se odehrává v divoké době války severu proti jihu. Kate byla zapálená, odvážná a inteligentní, na druhé straně také velmi osamělá a toužící po lásce. Ano, nejedná se o žádnou velkou dobovou studii. Už obálka knihy napoví, že je to spíše oddechové čtení, ale pokud si chcete čas od času odpočinout, a přesto nesklouznout k pokleslé literatuře, tahle kniha je pro mě vhodným kompromisem. Koneckonců je v ní mnohé, nad čím se dá přemýšlet a přitom si nezavařit mozkové závity.

AniMa14
16.03.2021 5 z 5

Kniha mě vtáhla do děje, tak rychle, až to pro mě bylo nečekané. Hltala jsem každé slovo. Kolem středu to začalo být lehce nezáživné. Pak se to ale zase ke konci hezky rozjelo. Nečekejte ale detektivku. Tato kniha je román.

Slůník
11.03.2021 4 z 5

Zajímavá hrdinka v zajímavé době.