Čingischánův poklad

Čingischánův poklad https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25336/bmid_cingischanuv-poklad-wYh-25336.jpg 4 49 7

Dirk Pitt série

< 19. díl >

Když Dirk Pitt málem zahynul při zachraňování týmu expertů pátrajících po ložiscích nafty před monstrózní vlnou na ruském jezeře Bajkal, situace se zdála být výsledkem působení přírodních sil. Když však došlo k únosu průzkumného týmu a Pittova výzkumná loď byla téměř potopena, bylo jasné, že celá záležitost je daleko zlověstnější. Všechny stopy vedou do Mongolska k záhadnému mogulovi, jenž se snaží prostřednictvím nebezpečných sabotáží zlikvidovat světové trhy s naftou, aby mohl následně donutit Čínu uzavřít s jeho konsorciem nevýhodný obchod na dodávku nafty z Mongolska. Tento představitel Mongolů ve svém srdci chová sen o znovuovládnutí území dobytých jeho předkem. Potřebné finanční prostředky a moc mu může zajistit jedno velké tajemství bezprostředně spojené s osobou Čingischána. Při pátrání po bájném bohatství Xanadu od ledových jezer na Sibiři až po horké písky pouště Gobi se Dirk Pitt a Al Giordino střetávají s různými pletichami, dobrodružstvími i nebezpečím. Ze všeho nejdříve musí však zabránit zlověstnému magnátovi v šíření a stupňování vražedné horečky, jež hrozí udeřit velice blízko.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Thrillery
Vydáno: , BB art
Originální název:

Treasure of Khan , 2006


více info...

Přidat komentář

Luigi1
22.09.2023 4 z 5

Já jsem si myslel,že jeho poklad byl nalezen a rozkraden

ludek.n
23.05.2022 4 z 5

Před osmi stoletími se z mongolských hor vyřítili Čingischánovi bojovníci, aby si podmanili polovinu světa, nyní se o totéž, jinými a modernějšími metodami, pokouší Tolgoj Borjin, nesoucí ve svém srdci tajnou touhu obnovit slávu země a národa, jehož je příslušníkem. Cusslerovi se do toho jako obvykle vrhají po hlavě a trochu překvapivě vracejí do hry „starou“ gardu. Dirk Pitt mladší a jeho sestra Summer v tomto pokračování hrají jen epizodní role a veškerá tíha dobrodružství je tedy zpátky v rukách jejich otce a jeho nejlepšího přítele Ala Giordina, kterým pak zdatně sekunduje i Dirkův zástupce v agentuře NUMA Rudi Gunn. Chybí snad jen pověstný doutník admirála Sandeckera a jeho brilantní tahání za provázky vládních zmocněnců, někdy i samotného prezidenta. Díky všem těmto indiciím tak máme před sebou jednu další klasickou adrenalinovou plavbu po řekách, jezerech, mořích a oceánech světa. A pokud je potřeba vzít to zkratkou a nenápadně, vždycky se tu najde nějaký ten akvadukt vedoucí správným směrem. Zvláště pokud je v sázce poklad. Nemá sice se slavným Čingischánem nic společného, ale je to blízko a je to prostě a jednoduše zábava, která se jen tak neomrzí.


hana4834
20.09.2021 3 z 5

Začetla jsem se poradně asi až v polovině knihy.

Stanas513
08.02.2020 4 z 5

Kniha s červenými písmeny názvu, raději jsem vybrala i červená písmena autora :) Na rozdíl od názvu se na konci knihy objevil poklad Kublajchána, o Čingischánově pokladu jsem se dozvěděla jen to, že byl rozkraden. Ale dobře, dobrodružství D. Pitta a Ala G. opět končí šťastně.

Voliarty
09.07.2016 3 z 5

Prvá kniha od Cusslera, ktorá sa mi dostala do rúk.

Je to, aspoň podľa mňa, klasický béčkovy dobrodružný román bez nejakej hlbšej psychológie postáv. Hrdinovia sú zosobnením všetkých dobrých vlastností aké existujú, bez nejakého problému sa obetúvavajú za iných a poriadia si s každým problémom. A zloduchovia sú proste zlí, na ničom inom ako na svetovláde im nezáleží, dokonca ani na najbližšej rodine.

Čakal som niečo ako Indiana Jones, že budeme sledovať súboj Dirka a toho Mongola o to, kto ako prvý nájde Džingischánov hrob. Namiesto toho sa to s tím hrobom vyriešilo ináč a pre mňa dosť šokujúco lebo SPOILER som nečakal, že ten hrob bude mať záporák priamo na dvorku a že z jeho pokladom bude financovať svoj plán ovládnuť svet pomocou manipulácií s ropným trhom.

Nejako ma kniha neupútala, mala síce pár dobrých nápadov, ale nič, z čoho by som mal HYPE na ďalšie autorove knihy. Ale ktovie, možno raz, keď nebude čo čítať, alebo niekde v antikvariáte nájdem za dobrú cenu, dám ešte Cusslerovej famílii šancu.

HonzaT
26.06.2014 3 z 5

No co na to říct...také mám pocit, že to bylo jedna z nejslabších knih, ale co...je to vlastně furt stejně náš starej dobrej CC. Tentokrát v roli řidiče autobusu :)

Lenka Žofka
06.02.2012 1 z 5

Moje první a zroveň poslední kniha od Cusslera. Tak nějak mě ten věčně neohrožený Dirk, který si poradí úplně se vším a všichni jsou na něj krátcí fakt byl až protivný... jednou běžel v televizi film, ani nemuseli říkat jméno filmu či postavy a bylo mi po pár vteřinách úplně jasné, že je to o tomhle maníkovi...tak jsem to přepla

Štítky knihy

dobrodružství oceánografie

Autoři knihy

Clive Cussler
americká, 1931 - 2020
Dirk Cussler
americká, 1961