Dinosauří peří

Dinosauří peří https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136386/bmid_dinosauri-peri-Zf0-136386.jpg 4 40 12

Nejlepší dánská krimi posledního desetiletí o rodičích, dětech a tajemstvích, která jim ztrpčují život. Anna se zlobí. Na svou matku, na život, na svou diplomovou práci a taky na svého vedoucího práce, který se podle ní chová už půl roku „nemožně“. Ale je nalezen mrtev a vše nasvědčuje tomu, že se mu někdo snažil pomstít. Nebyla to Anna? Kriminalista Søren chce Anně uvěřit, pokud mu pomůže rozkrýt hrůzné okolnosti vraždy a nahlédnout do světa přírodovědců, kteří jsou hnáni touhou po moci a slávě a pro svůj osobní prospěch jsou ochotni obětovat téměř cokoliv. Anna se ocitá ve víru událostí, které dlouhými nitkami souvislostí zabíhají hluboko k podstatě její diplomové práce o vývoji dinosaurů a ještě hlouběji ke kořenům jejího a Sørenova osobního života. Dinosauří peří je kriminální román z vědeckého prostředí, milostný příběh a psychologické drama zároveň. Román byl vyhodnocen jako nejlepší dánský kriminální román posledního desetiletí – cena Zlatý sekáček na maso.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Dinosaurens fjer , 2008


více info...

Přidat komentář

zazvorka
08.05.2022 4 z 5

U knih mi většinou nevyhovuje, když je mi hlavní postava nesympatická. Což u Anny platí, ufff. Přesto jsem si knihu přečetla se zájmem, autorčin styl mi vyhovoval a pokud od ní vyjde další knížka, ráda ji zkusím. Výsledně tedy 3,5, ale za rozšíření mých obzorů v oblasti ornitologie a dinosaurů zaokrouhluji na 4.

qydko
25.03.2021 5 z 5

Neskutečně mě iritovaly faktické i pravopisné chyby, ale jinak fajn.


Katerina.Gabrie
21.12.2019 4 z 5

Mně se to líbilo. Že je každý druhý psychopat a má trauma považuju za severský kolorit, tudíž mi to nepřijde divné.
Postavy jsou teda místy až moc ulítlé, to jo, ale je tam spousta originálních míst - a taky se mi líbí to, že to vlastně není žádný běsnící maniak, jen se toho dost vymkne z ruky, což je tak nějak lidské.
A velmi aktuální téma zdrojů pro výzkum a těžkého rozhodování - včetně toho, co s velmi zdatnými, ale sociálně nezapadajícími odborníky.

efka.saf
03.05.2019 5 z 5

Tuhle knihu mi dala do ruky kolegyně s doporučením od jejího manžela, že mě bude určitě bavit. Když jsem viděla hodnocení na DK, trošku mě to nízké číslo vyděsilo. Nakonec ale musím říct, že v hodnocení půjdu proti proudu, protože mně knížka opravdu hodně oslovila!

Především musím říct, že mě velmi oslovilo téma této knihy. Že jsou ptáci potomci dinosaurů, už jsem slyšela, ale celý vědecký boj popsaný v této knize pro mě byl nesmírně obohacující záležitostí, byť přiznávám, že chvilkama jsem netušila, která bije. Některá vědecká vyjádření šla opravdu mimo pole mých znalostí, ve výsledku byl ale spor popsán skvěle. Co se týče zpracování kriminální zápletky, mně naopak vůbec slabá nepřišla. Když se řešil způsob smrti u první oběti, přišlo mi to velmi originální a ano, v pravdě nechutné a kruté. Spokojená jsem byla i s finálním řešením. Rozhodně to nebylo v duchu Nesba nebo Keplera, tzn. nestříkaly hektolitry krve, nevybuchovaly dopravní prostředky ani nic podobného. Bylo to komorní a pro mě velmi uspokojivé, protože mi to přišlo realistické a ze života. Takže to jde. I bez velkolepého bondovského finále.
Co se týče postav, každá měla nějakého kostlivce ve skříni a každá se vyrovnávala se svým dětstvím. Když se nad tím člověk zamyslí, taková koncentrace frustrací z dětství je v jedné knize trošku nad míru, ale budiž to autorce odpuštěno. Většina postav mi byla celkem sympatická, přišly mi plasticky popsané, živé a zajímavé (hold vědečtí podivíni :) ). Zvlášť bych ale chtěla vypíchnout hlavní postavu Annu, kterou jsem naopak chvílemi nemohla skoro vystát. Její vzpupnost a výbušnost mi mnohdy byla silně proti srsti. Rovněž mi přišlo, že jí u kriminalisty Sørena prošlo tolik věcí, které by už jiní brali např. jako maření policejního vyšetřování, že jsem chvílemi vyvracela oči v sloup. Ale i to jsem autorce v celkovém kontextu odpustila.

Celkově bych tedy tento "severský bizár" hodnotila 4 a půl *, ale jelikož nemůžeme hvězdy půlit, díky celkovému dojmu z knihy a neotřelému námětu zaokrouhluji nahoru a za sebe rozhodně doporučuji.

YurgenTM
27.06.2018 3 z 5

Skvělý román, ale tohle není opravdová detektivka. Autorka píše krásně, bohužel detektivní linie je velmi slabá.

ddkk
19.11.2017 4 z 5

Vůbec to není špatná detektivka, právě naopak, je jen jiná. Pro mne hodně zajímavá. Vědecké prostředí a konkurenční vztahy, které v něm panují, problém, který protagonisté řešili, to vše je neotřelé a čtenář je stále více a více vtahován do děje.

furunkl
06.01.2017

O této knize vám nic nenapíšu, protože jsem ji po čtyřiceti stránkách přestal číst a vrátil do Knihovny.

trudoš
29.05.2015 2 z 5

Autorka se spíš než detektivní zápletce věnuje líčení životních osudů jednotlivých postav a odhalování jejich pohnuté minulosti. Tyhle psychologické výlety ovšem pro ústřední zápletku často nejsou moc podstatné. Takže příběh připomíná víc společenské drama ze zákulisí vědeckých pracovníků než klasický thriller. Co se však autorce nedá upřít, je literární talent. Ač se příběh pohybuje vpřed s pomalostí lenochoda, dialogy neuráží, scény neotravují, postavy nelezou na nervy. Je-li tedy čtenář trpělivější povahy, kniha ho rozhodně neumoří nudou. Výraznější dojem ve mě ale nezanechala.

Eremites
26.08.2014 3 z 5

Nevím, zda není moje hodnocení zčásti ovlivněné tím, že jsem pár dní před touto knihou dočetla (pro mě) asi nejlepší knihu za poslední roky (Tisíce planoucích sluncí), ale byla jsem trošku zklamaná. Čekala jsem něco víc.
Detektivka se čte zprvu těžce, člověk si musí zvyknout. Prostředí neotřelé, zajímavé a coby současné studentce univerzity docela blízké :-) (jako bych v některých postavách viděla své profesory a profesorky...). Zápletka poněkud překombinovaná - myslím, že by úplně stačila jedna vražda a její rozluštění. Takto se mísí dva docela rozdílné motivy, zápletky a pointy, jejíž jedinou spojnicí je vzteklá, frustrovaná a nevyrovnaná hlavní hrdinka.
Přiznám se, že mi po celou dobu lezla nesmírně na nervy. Pořád jsem čekala, co bude to "šokující" zjištění z jejího dětství, z čeho je tak hrozně traumatizovaná, že šikanuje všechny kolem sebe včetně svého dítěte a "rozuzlení" mi přišlo poněkud plytké...(více nebudu prozrazovat, aby případní čtenáři nebyli ochuzeni o "překvapení"). Dělat z poměrně banální záležitosti takové drama, z kterého se hroutí celá rodina a tají to jako nejvyšší státní tajemství, se mi zdá přehnané. Ale budiž.
Nicméně když to vezmu jako celek, není to špatné čtení. Člověk nakoukne do jiného prostředí, dozví se spoustu nových věcí a celkem si u téhle knížky odpočine.

uhložrout
04.06.2014 3 z 5

Na severskou krimi pouze průměr. Originální zápletka, neotřelý modus operandi, ale vypravěčky tomu něco chybí. Psychologicky překombinované. Freud by měl radost, každá postava zralá na psychoanalýzu. Autorka má potenciál, ale příště prosím alespoň jednu postavu bez traumatu z dětství.

Izu
04.05.2013 5 z 5

Přiznám se že začátek knížky mi přišel nudný a těžkopádný,ale radím vydržet,pak to nabere správný rozjezd.Možná to bylo tím,že laikům tohle vědecké téma přijde nesrozumitelné.Výborně byly popsány vztahy mezi rodiči a dětmi,velmi zajímavý byl příběh Anny i policisty Sorena.Těším se na další knížky této nadějné autorky.

Lidka
19.03.2013 4 z 5

Bylo to zase něco jiného, každý ten seveřen je trochu jiný, ale prakticky všichni jsou dobří. Tohle má zajímavé téma, prostředí, kde se asi octne běžně málo kdo z nás ... někteří bojují za to, aby získali úspěch a uznání na poli vědy a udělají pro to hodně, jiní touží po odhalení tajemna jež skrývá jejich minulost, ... a do toho napínavá zápletka erotické přitažlivosti.
Jo, dobré čtení to bylo, určitě se nebudete nudit.

Autorovy knížky

Sissel-Jo Gazan
dánská, 1973
2012  73%Dinosauří peří