Smršť

Smršť https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85881/bmid_smrst-65aad2aaae704.png 4 23 7

Děj se odehrává v druhé polovině 18. století a líčí krvavě potlačené povstání venkovského lidu na Chlumecku, Hradecku a Bydžovsku. 22-030-89

Přidat komentář

heavy66
19.01.2023 5 z 5

Dopadli jako sedláci u Chlumce! Kdo by neznal tragický výsledek selského povstání ve východních Čechách v 18.století? Je možné, že se chlumecké události za uplynulá staletí zveličily, a že všelidové povstání byla jen taková lokální rebelie! Ale když se příběhu chopí Václav Kaplický a doplní suchá historická data živými lidmi a jejich osudy, tak se to dobře čte. Milovníci historie Smršť určitě znají, ostatním doporučuji!

astroweb
06.09.2021 4 z 5

Kaplického díla spíše připomínají literaturu faktu. Skvělé zpracování historických reálií propojeno s několika osudy románových postav.


Jerry33
12.02.2021 3 z 5

Vcelku ctiva kniha..Kladivo na carodejnice se me libilo o neco vice.

kobejn
06.01.2021 3 z 5

První půlka knihy se mi nečetla lehce, nebylo čeho se tam chytnout, pak když se tam už něco začalo dít, tak to bylo lepší, konec pak nabral obrátky, přesto to zatím byl asi nejméně vydařený Kaplického román.

Ferofábus
30.10.2016 3 z 5

Román Smršť je sice velmi krásně napsaný, ale historické skutečnosti tam jsou silně zkreslené až smyšlené. Žádná bitva u Chlumce ve skutečnosti nebyla. Vojáci několikrát vystřelili, zabili dva sedláky a ostatní se rozprchli a několik se jich utopilo v rybníku. Takže scéna, kde stateční měšťané bojují na barikádách je zcela smyšlená, ale na to má V.K. jako romanopisec právo. Vůdce povstání Antonín Nývlt už na podzim zase točil pivo ve své hospodě ve Rtyni.

de_baques
24.03.2016 3 z 5

Poměrně pěkný "životopis" selského povstání na Chlumecku a Bydžovsku. Bohužel trochu pokažené nevěrohodnou kritikou místních představitelů katolické církve - farář, děkan...všichni tlustí, mastné brady, spí s kuchařkami a na druhé straně blouznivci různých kacířských nauk, kteří div nenavazují na zašlou slávu husitských čech. Autor to psal ve vypjatých 50. létech, kdy by to asi bez těchto stereotypů nešlo vydat.
Komické na tom je, že to člověka nutilo přát vítězství straně "starého řádu" a ne těm zvlčilým banditům rabujícím cizí majetky.

maryzka
19.09.2015 4 z 5

Tohle byla nejlepší historická kniha, kterou jsem z oblasti dnešního východočeského kraje četla. Vzhledem k tomu, že z kraje Novobydžovska a z Chlumeckého kraje pochází moji předci, tak jsem si alespoň udělala představu(obrázek o životě v tomto kraji). Člověk alespoň zjištuje jak jsme národ zbabělců, bojácných hrdinů. I když alespoň člověk pochopí známé rčení ,, Dopadli jak sedláci u Chlumce.