Rakety z Tantalu

Rakety z Tantalu https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96087/rakety-z-tantalu-96087.jpg 4 19 19

Ukázky z tvorby polských spisovatelů jsou zajímavé nejen řešením vědeckých problémů, ale i vylíčením osudů lidí s jejich hrdinstvím a obětavostí i lidskými slabostmi. 10 povídek: K. Boruń - Poselství C. Chruszczewski - Dva konce světa J. S. Kopczewski - Svišť E. Sakalus - Homo Sapiens M. Kuczyński - Rudohlaví M. Misiewicz - Případ profesora Growthe J. Zajdel - Robot číslo tři S. Weinfeld - Lžička K. Fialkowski - Vrabčáci galaxie M. Kuczyński - Nezničitelné... celý text

Přidat komentář

JSmerda
17.05.2021 4 z 5

Kniha má velmi zajímavá přebal, který jsem si v dětství rád prohlížel. Několikrát jsem měl knihu v rukách, ale začetl jsem se do ní až nedávno. Z knihy na mě dýchla nostalgie - tedy doba, kdy počítače zaplňovaly celé sály, roboti byli neohrabané krabice a snili jsme o tajemstvích Marsu. Naštěstí povídky mají většinou pointy, které nejsou závislé na technologickém pokroku, takže jsou srozumitelné i současné generaci. Nejvíce se mi líbila úvodní povídka (Poselství), která odhalovala velké historické tajemství a nakonec ho opět nechala zmizet. Tato povídka mi trochu připomněla úžasnou tvorbu Ludvíka Součka. Taky se mi vybavilo několik sci-fi povídek ze starých poválečných AZ magazínů, které měla prababička na půdě. Takové povídky jsou jako vlezlé písničky. Jak je jednou uslyšíte/přečtete, tak se vám budou neustále vracet :)

Pajislav
30.08.2017 4 z 5

Povedené, čtivé... nejvíce se mi líbily povídky Homo Sapiens (v důsledku hrozby jaderné války jsou vybraní mladí lidé hibernováni v krytu a v roce 2154 probuzení), Nezničitelné, Svišť a Robot číslo tři. Ale dobré jsou vcelku všechny.