Diktátorova múza

Diktátorova múza https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481196/bmid_diktatorova-muza-Cd5-481196.jpg 4 20 8

Leni Riefenstahlová, Hitlerův Berlín a olympijské hry Když německá filmová historička Sigrun Meierová v roce 2005 objeví vystřižené a nikdy nezveřejněné záběry, je to začátek cesty k dlouho pohřbenému tajemství, v němž hlavní roli sehrála sama Leni Riefenstahlová. Píše se rok 1933 a Evropa tají dech. Hitler upevňuje svoji moc a začínají přípravy na berlínskou olympiádu. Leni Riefenstahlovou – filmovou průkopnici a svobodomyslnou hvězdu Třetí říše – sám Hitler pověřil úkolem zachytit olympijské hry na filmový pás. Leni však brzy zjistí, že přízeň mocných je vrtkavá a životem si nemohou být jisti ani ti nejbližší. Kim Newlands, anglický atlet podporovaný Britskou unií fašistů, je celým srdcem oddaný své povrchní přítelkyni z vyšší společnosti Connie. Jeho touha získat olympijské zlato si však žádá svou daň a Kim je nucen zapřít, kým ve skutečnosti je. Velšského komunistu Aluna Pryce zase pověřili, aby britské fašisty infiltroval. Když se spřátelí s Kimem a Connií, musí se sám rozhodnout, zda účel skutečně světí prostředky. Leni dokáže prostřednictvím své kamery i pamětí manipulovat s pravdou. Ačkoli některé scény z vlastního života ráda ponechá na podlaze střižny, neznamená to, že jsou navždy ztraceny. Co se stane, když se osudy všech nevyhnutelně protnou právě v Berlíně, během olympijských her? Jaké tajemství Sigrun při svém pátrání odhalí?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

The Dictator’s Muse , 2021


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
25.03.2023 3 z 5

Měla jsem trochu jiné představy.
Ale od románové podoby asi nejde čekat zázrak.

Šebestová3
05.08.2022 4 z 5

Jak už zde bylo zmíněno, múza i diktátor jsou zde spíše na okraji...přesto je to jedna z nejlépe napsaných knih tady té životopisy inspirované, řady románů


Čenichnaknihy
13.05.2022 4 z 5

V neuvěřitelném pelmelu druhoválečných knih, kdy už mají svůj literární příběh z Osvětimi snad všichni tehdejší zaměstnanci a obyvatelé vyhlazovacího tábora od fotografa po tatéra a kdy byly popsány stohy papíru o všech Hitlerových nohsledech, je dílo o Leni Riefenstahlové příjemným osvěžením knižního trhu.

Někdo by mohl namítnout, že se toho o tajemné režisérce Hitlerových propagandistických filmů moc nedozví, ale pan Ferndale na to jde chytře. Nejde mu tolik o fakta jako o charaktery postav, na kterých historické souvislosti vysvětluje. A tak si některé bytosti i vymyslí.

Třeba jako hlavního hrdinu, britského atleta Kima Newlendse, který sní o tom, že na berlínské olympiádě v roce 1936 získá některou z medailí. Právě ten pomáhá autorovi s tím vykreslit Leni především jako kreativní duši a pro umění zapálenou ženu, než jako někoho, kdo sloužil nacistům.

Co si autor nevymyslel, je fakt, že se tvůrkyně filmů Triumf vůle či Olympia dožila 101 let. A pár roků po její smrti se oživuje její příběh prostřednictvím pátrání filmové historičky Sigrun Meierové, která navštíví její domov a prohlíží negativy snímků.

Jak často některé válečné romány dusí čtenáře úzkostnými stavy navozující hrůzy té doby, tady autor předkládá dějiny nenásilnou formou. Důrazně připomíná, že krutost extrémistů nebyla zdaleka jen problémem Německa. Nacistická a komunistická hnutí vznikala i v Londýně, židovští obyvatelé se museli mít na pozoru také v britských ulicích. O tom se píše málo.

Snad jediná výtka, když už si autor polovinu postav vymyslel a jen je zasadil do konkrétních historických událostí, mohl by mít na závěr kapitolku, ve kterém si s autorem popovídá o tom, kterou představu stvořil a proč. Aby odpadlo neustálé googlení, co je věrné a co ne.

LadyCotton
14.03.2022 3 z 5

Fiktivní příběh s několika reálnými postavami. Bohužel Leni Riefenstahl není hlavní hrdinkou knihy, spíš vedlejší postava.
Příběh se čte příjemně rychle, není to špatně napsaný román, takže to rozhodně není ztráta času ale stejně jako ostatní jsem prostě čekala něco jiného :-)

Luccinda
05.03.2022 3 z 5

Leni Riefenstahlová je velmi zajímavá historická osobnost, a tak jsem byla na knihu Diktátorova múza opravdu zvědavá. Co mě trošku mrzelo bylo to, že se autor nesoustředil primárně na ní. Místo toho se více než polovina knihy odehrává v Anglii a ústřední postavou je Kim Newlands, anglický atlet podporovaný Britskou unií fašistů. Jeho příběh byl také pozoruhodný, ale nezajímal mě tolik jako příběh Leni Riefenstahlové a pozadí olympijských her.

Knížka se četla skvěle, pokud tedy máte zájem dozvědět se více o nějaké historické osobnosti a chcete zvolit jednodušší formu než je klasický životopis, edice Beletrizované životopisy je v tomto ohledu perfektní volbou!

Jana283
07.02.2022 3 z 5

Není to špatné čtení. Má to ovšem jednu zásadní chybu – v knize prakticky chybí nejen diktátor, ale i jeho můza filmařka Leni Riefenstahl. Takže, kdo očekává knihu pojednávající o jejím životě, bude zklamán. Ač se děj knihy rozkošatí na dlouhé období let 1934 – 2005, příběh se týká především olympijských her v roce 1936 v Berlíně, tedy velmi krátkého životního úseku Lenina života a daleko více se zabývá osudy tří angličanů - atleta Kima Newlandse, jeho přítelkyně aristokratky Connie a komunisty Alun Pryce. Zajímavý příběh, ale těšila jsem se na čtení o životě LR, o kterém toho, bohužel stále mnoho nevím ani po přečtení této knihy.

iceVS
18.01.2022 4 z 5

Přiznám se, trošku zklamání.
Chtěla jsem číst o Leni Riefenstahlové, ale přišlo mi, že tahle kniha o ní není. Že je použité jen její jméno, aby kniha zaujala a prorazila, ale Leni samotná je tam jen jako jakási stafáž. Celkově to není špatný román o období těsně před druhou válkou, o probíhajících olympijských hrách, o politické situaci. Ale Leni tam bylo skutečně minimum, jen tolik, aby se dala propašovat do názvu. Je to asi první kniha z Metafory, která je pro mě zklamáním.

douchova11
09.01.2022 4 z 5

Knihu jsem přečetla s velkým zájmem, protože o Leni Reifenstalové moc knih není, i když je to poměrně kontroverzní postava. Celkově se jedná o velmi podařený příběh s překvapivým rozuzlením. Pokud si člověk vybere knihu z této edice, málokdy bude zklamán.