DigiDetox

DigiDetox https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425533/bmid_digidetox-Xt6-425533.jpg 4 22 10

Digitálním médiím dnes věnujeme víc času než spánku. To, na co jsme dřív používali rozum, za nás obstarávají počítače, chytré telefony, organizéry, navigace. Jak neztratit kontrolu? Zkušený terapeut a lektor poskládal vědecká data, poznatky z psychologie a osobní zkušenosti. V knize tak nabízí jedinečné know-how i konkrétní nástroje k pochopení a zvládnutí digitální závislosti.... celý text

Přidat komentář

jirijanovotny
01.04.2024 3 z 5

Ha! Konečně dočteno! Ale že to byl boj. Když člověk překonal ten začátek, tak se to docela dalo. A místy jsem si dokonce říkal, jak je to super počtení.

Bohužel celý zážitek pokazil právě ten start (u pojednání o 5G málem kniha letěla oknem) a dost tomu taky ubírá ta forma. Jmenovitě: poslepované random odstavce, které k sobě jakž takž pasují; náhodné citáty, které jsou všudypřítomné (do značné míry je tato kniha jen kompilace); odkazy na zdroje, které nejdou popořadě (jsou tam naházené porůznu a zpřeházené, jako kdyby šlo online odkazy na wiky); většina citátů odkaz na zdroj nemá (takže si ověříte leda bačkoru) a když autor odkazuje na nějakou knihu, tak odkazuje na knihu jako celek (takže se můžeš podívat na zdroj, který má 450 stran a hledej šmudlo - vlevo dole to určitě je).

Pobavila mě strana na konci, kde je reklama na Skaut. Docela to tam sedí :D
Nemůžu se nepodělit o můj oblíbený vtip. "Skaut, to je děcko oblečené jako d*bil pod vedením d*bila, který je oblečený jako děcko."

Ale abych knize jen nekřivdil, má spoustu dobrých pasáží a přínosných myšlenek (bez ohledu na to, z čí hlavy pocházejí). Jsou tam zajímavé tipy, jak přistupovat k telefonu, e-mailu, svému času, jak odmítat nechtěné věci, jak zefektivnit komunikaci, jak a proč být vděčný a spousta dalšího.

Shrnutí: doporučuji přečíst a taky doporučuji hodně přeskakovat. Pokud rádi odbíháte od knihy a ověřujete zdroje, tak to raději nečtěte.

Sirael23
31.07.2021 2 z 5

V knize jsem neobjevila nic podstatného - ale ono to vlastně ani nejde. Základem digidetoxu je omezit nebo se odpojit od internetu a jeho lákadel, což je všem jasné i bez knihy. Ve čtení mě rušily vložené citáty. Dala bych je jen na začátek nebo konec kapitoly.


Nikychlupova
10.07.2021 4 z 5

Kniha je milý zázrak. Dozvěděla jsem se nové informace, takze knížka určitě stala za přečtení. Dávám čtyři hvězdy.

BabaJaga11
16.05.2021 3 z 5

Čekala jsem víc nebo něco trochu jiného, proto jen tři hvězdičky. Knížku jsem četla krátce po knize "Hluboká práce" od C. Newporta a s určitým, ale ne zas tak velkým časovým odstupem od knihy "Proč spíme" od M. Walkera. Obě tyto knihy jsou sice primárně o něčem jiném, ale do značné míry s problematikou využívání digitálních technologií souvisejí a M. Krejčí na ně často odkazuje a hodně z nich doslovně cituje. Na můj vkus bohužel až moc. Další knihy (a není jich málo), na něž se odvolává, jsem nečetla, ale místy mi připadá, že Digidetox je hlavně sbírkou cizích myšlenek, které autor shromáždil v jedné knize.

To by samo o sobě až tak nevadilo, pokud se v knize vše pojedná dostatečně tvůrčím způsobem, což, vzhledem k tomu, že jsem nečetla veškerou citovanou literaturu, posoudit nemůžu. Za mě ale další mínus byl poněkud roztříštěný, heslovitý koncept knihy. Když byly na konci některých kapitol dotazy k tomu, co mě zaujalo a co jsem si zapamatovala, zjišťovala jsem, že si nepamatuju skoro nic. Vzhledem k tomu, že např. u Hluboké práce se mi to nestávalo, soudím, že na vině nebude jen moje chabá paměť, ale i styl psaní. Nastává paradoxní situace, kdy autor upozorňuje na rizika spjatá např. se sociálními sítěmi, které tříští pozornost svými krátkými texty – ale tak trochu přispívá stylem textu k témuž. Na druhé straně je možné, že cílí hlavně na čtenáře, kteří se mimo sociální sítě moc nepohybují a pro něž i čtení krátkých kapitol v této v knize budou docela fuška.

Možná, že bych knihu více ocenila, pokud bych byla ve stavu těžké závislosti na sociálních sítích, což naštěstí nejsem. Nevlastním ani chytrý mobil. Věřím, že kdo má problém s tím, že je neustále "přilepený" na mobilu a chce tento čas snížit, kniha mu pomoct může. Pro mě některé návody, např. instalování různých "hlídacích" aplikací na snížení času na internetu, byly trochu bizarní. Říkala jsem si, že hledáním a instalací podobných pomocníků člověk taky může strávit dost času... Ale jak píšu již výše, leckterý čtenář podrobné návody a tipy jistě ocení.

MasterKimi
21.04.2021 5 z 5

Super příručka pro digitální minimalismus. Potěšilo mě, že se kniha netočí pouze kolem závislostí na sociálních sítích a mobilních zařízeních, ale poskytuje ucelený pohled na optimalizaci životní úrovně. Od kvality spánku přes zlepšení pozornosti po time management...Rozhodně si ji nechám po ruce a občas do ní rád nahlédnu.

2MM10
17.01.2021

Kniha se mi velmi líbila a zaujalo mě, že autor ji opřel o celkové vnímání času. Nebyla o tom, jak máme vyhodit notebooky, přestat si platit data, ale o tom, jak s nimi správně a efektivně pracovat. Myslím si, že kniha je určena zejména "otevřeným" čtenářům, kteří cítí, že na síti tráví hodně času a chtějí to změnit.
Osobně jsem si z ní odnesla myšlenku o vnímání času - stojím na zastávce a automaticky vytahuju mobil a čučím na instáč. STOP - nechci vytahovat mobil, podívám se v klidu doma a ještě ušetřím data. Co budu místo toho dělat? Třeba jen pozorovat svět kolem sebe, vnímat město, lidi v něm... To mě velmi zaujalo.
Další myšlenkou je, že když od nás někdo něco opravdu potřebuje, tak nám zavolá. Jen my máme pocit, že když 3krát za hodinu nesjedeme e-mail, messenger a sms zprávy, tak jsme v pasti.
Líbí se mi, že kniha nabízím konkrétní kroky/úkoly, které můžeme realizovat v každodenním životě. A také si myslím, že je nadčasová, že v ní můžeme listovat opakovaně, případně si jen najít danou problematiku.

Layyen
18.12.2020 3 z 5

Trošku slabší kniha na tohle téma.. Obcas tam jsou nesmysly.. Např umírající zvířata na 5G,ale jinak je tam dost rozumných tipů a rad.. Spíš bych se porozhlédl po Digitálním minimalismu.. Ten je kvalitnější

Verrrunka
12.12.2020 4 z 5

Přehledně zpracovaná kniha, příjemně se četla, fajn rozčleněné kapitoly. Byl to zajímavý podnět k sebereflexi, rozhodně se chystám pár tipů v brzké době aplikovat.

Damonka12
13.04.2020 3 z 5

Kniha přináší spoustu zajímavých informací a doporučení, mám z ní ovšem pocit, že mě do něčeho nutí.

klarenzi
02.03.2020 4 z 5

Co se knihy týče, nebyla to moje první digitálně detoxikační četba. Ale řadím ji rozhodně mezi ty kvalitní. Většina pro mě bylo spíš takové opáčko, ale není na škodu připomínat si podstatné. Odnáším si ale i spoustu nového a některé věci jsem začala praktikovat hned během čtení. @klaryctena

Štítky knihy

internet závislosti digitální média

Autorovy knížky

2019  79%DigiDetox

Kniha DigiDetox je v

Právě čtených2x
Přečtených33x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce22x
Chystám se číst32x
Chci si koupit10x