Děvčátko na kře

Děvčátko na kře https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396509/bmid_devcatko-na-kre-H9O-396509.jpg 3 15 7

Bylo jí devět, když se jí TO stalo. To slovo. ZNÁSILNĚNÍ. Malá Adélaide v tu chvíli potřebovala, aby jí někdo vysvětlil, co se stalo, a ne sérii výslechů. Potřebovala si o tom s někým promluvit, a ne narazit doma na bariéru mlčení, protože to, že se O TOM nemluví přece neznamená, že se TO nestalo. Její život se změnil. Od té doby žila s cejchem „vypáleným“ tam dole. Připadala si pošpiněná, vyčleněná, a když jí přestalo bolet tělo, začala ji bolet duše. Nebyla schopna vést normální život. Nebyla schopna přijmout se. Hledala úniky. Chtěla si o tom povídat, ale nemohla. A tak začala studovat herectví. Aby mohla žít životy jiných. A po dlouhých dvaceti letech jí svitla naděje, že má šanci. Zamilovala se. Začala žít, jako žijí všichni ti, kterým se TO nestalo. Zapomínala na to, co bylo a užívala si to, co je. Ale pak jí doma zazvonil telefon. Policie. „Máme ho!“ Vyšetřovatelé znovu otevřeli případ, který se týkal nejen jí, ale bezmála stovky dalších dívek. „Přijdete svědčit? S vámi máme naději, že ho dostaneme za mříže.“ Po 23 letech! Po desítkách zničených životů. A tak Adélaide musí znovu otevřít komnatu, kterou už v sobě jednou uzamkla, a stane tváří v tvář muži, kvůli kterému se jí v devíti letech nadobro změnil život. Kniha Děvčátko na kře, která se po vydání stala bestsellerem, je strhující a upřímnou zpovědí francouzské herečky Adélaide Bonové (Julie Lescaut), která bez příkras popisuje mechanismus vyšetřování případů znásilnění, které nebere ohled na oběti a podrobuje je vyšetřování, jež je stejně zničující, jako samotný zločin na nich spáchaný.... celý text

Literatura faktu Psychologie a pedagogika
Vydáno: , No Limits (David Laňka)
Originální název:

La petite fille sur la banquise , 2018


více info...

Přidat komentář

Shashlick
01.08.2019 2 z 5

Předpokládám, že hlavním smyslem této knihy je zapůsobit na psychiku čtenáře tak, aby si "protrpěl" život společně s Adélaïde. Na mě to ale nijak zvlášť nezapůsobilo. Její dospívání bylo sice divoké, ale řekl bych, že takhle to má nemalá skupina lidí - u některých tento životní styl s dospělostí zmizí, u jiných ne. Otázkou je, zda by tak autorka žila, pokud by nebyla poznamenána. Možná ano.
Zajímavá mi přišla až poslední část ohledně procesu s násilníkem, kterého se podařilo po letech odhalit. A to, jaká jsou Francouzi prasata :)

dzejkbeltygros
07.05.2019 3 z 5

Byla to zajímavá knížka, která v člověku vyvolá dost zvláštní pocity. Nečetlo se to úplně lehce, ale přelouskala jsem to během pár dní. Dost jsem se u toho zamýšlela. Jsem ráda, že se mi nic podobného nestalo a budu doufat, že pokud budu mít děti, tak je proti takovéto situaci uchráním.


Radka1911
03.05.2019 5 z 5

Otřesný autobiografický příběh. Pro mne to bude dlouho nezapomenutelná kniha.

lenkaabooks
10.04.2019 3 z 5

Přečetla jsem dvě třetiny a už nemůžu dál. Kniha je tak plná bolesti, démonů a beznaděje, že se sama cítím tak bezmocná číst dál. Devítileté děvče je zneužito dospělým chlapem. Roky a roky terapií a stejně to nepomohlo. Ten člověk, ten ji poznamenal do konce života. Je to skutečný příběh známé francouzské herečky.

prosteanett
30.03.2019 2 z 5

I přes to, že mě kniha někdy dostala a stačilo k tomu pár vět, jindy mě zase strašně nebavila, neboť je snad vždy psaná v min. čase, ke čtení jsem se často nutila a nedočetla jsem ji. Ale je silná a někoho určitě pohltí celá...

remoska
13.03.2019 5 z 5

Musím dát plný počet. Nesmírně silná a důležitá kniha.

levánoha
07.02.2019

Přinutila jsem se číst asi do čtyřicáté strany, ale dal už to nešlo. Je to zvláštní kniha plná pocitů, kterým jsem nerozuměla. Nelíbil se mi ani styl psaní, ani celkove její obsah.

Autorovy knížky

Adélaïde Bon
francouzská, 1981
2018  67%Děvčátko na kře

Kniha Děvčátko na kře je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x